Genel

Rüştü Said: Konut projemde İbrahim Tatlıses'i tecih ettim

ABD"nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, manşetinde İbrahim Tatlıses"in Kuzey Irak"taki bir inşaat şirketinin reklamında rol almasından hareketle Türkiye"ye geniş yer verdi  

 Türkiye, Irak"ı değiştiriyor Angelina Jolie değil, İbrahim Tatlıses ˜iş ortağı" seçiliyor        
  Paylaş
 
 
 
ABD"nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, manşetinde İbrahim Tatlıses"in Kuzey Irak"taki bir inşaat şirketinin reklamında rol almasından hareketle Türkiye"ye geniş yer verdi. Türkiye-Irak ticari ilişkilerinin artışına dikkat çekilen haberde, œTürkiye"nin yumuşak gücü Irak"ı etkiliyor denildi.

ABD"nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, son dönemde Irak"ta hayata geçirdiği gayrimenkul projeleri ile dikkat çeken sanatçı İbrahim Tatlıses"ten yola çıkarak Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin artışını değerlendiren bir haber yayınladı. œTürkiye"nin yumaşak gücü Irak"ı değiştiriyor başlığı ile verilen haberde geniş bir Türkiye analizi de yer aldı.

Türkiye"nin kalıcı gücü

Türkiye"deki ekonomik dinamizmi, œOsmanlı"nın görkemli günlerindeki gibi canlandı ifadesi ile değerlendiren gazete, Türklerin Irak"ta ticari ve kültürel faaliyetlerle kalıcı bir etki yarattığını yazdı. Haberde, bölgede artan Türk yatırımlarının yanısıra, İbrahim Tatlıses"in oynadığı gayrimenkul şirketi reklamından, bölgedeki Türk okullarından ve Türk dizilerinin popülerliğinden söz edildi.

İran"dan daha geniş

Son dönemde batı dünyasından bağımsız ve iddialı bir dış politika seyretmeye başlayan Türkiye"nin Irak üzerindeki etkisi haberde, œTürkiye"nin etkisi, İran kadar derin olmasa da geniş. ABD"nin Irak işgalinin yanında Türklerin ticari, kültür ve eğitim faaliyetleri ile kendini gösteren yumuşak gücü kalıcı oluyor ifadesine yer verildi.

Türkler iyi karşılanıyor

Türkiye"nin bölgedeki ekonomik entegrasyon sürecine daha fazla katkı sağladığına dikkat çekilen haberde Türkiye"nin Basra Konsolosu Ali Rıza Özcoşkun"un da görüşlerine yer verildi. Özcoşkun, Türkiye"nin bölgedeki etkinliğinin artması ile ilgili olarak, œİşin sırrı, Türklerin burada çok iyi karşılanmsı dedi.

Günde 1500 TIR gidiyor

Haberde yeralan dikkat çekici ifadeler özelte şöyle: œTürkiye"den 26 kontrol noktasından Irak"a günde 1500 TIR gidiyor. Bu TIR"larla giden, Türk inşaat malzemeleri, hazır giyim, mobilya, gıda malzemesi ve Türkiye"de üretilen herşeyden biraz, Irak"taki mağaza raflarını dolduruyor. İki ülke arasındaki ticaret 2010"da 6 milyar doları buldu. Bu rakam 2008"deki ticaret hacminin iki katı. Türk yetkililer iki-üç yıl içinde Irak"ın Türkiye"nin en büyük ihracat pazarı olabileceğini belirtiyorlar.

Neden Tatlıses

Başta madencilik ve gayrimenkul olmak üzere bir çok alanda faaliyet gösteren Adel United şirketinin Iraklı Kürt Başkanı Rüştü Said, Türklerin yoğun olarak bölgede iş yapması ile ilgili olarak, œBu henüz işin çok başı. Bütün dünya Irak üzerine savaşıyor. Onlar (Türkler) para için savaşıyor yorumu yaptı. Rüştü Said, şirketinin gayrimenkul projesinde İbrahim Tatlıses"in rol oynamasını tercih ettiğini söyledi. Irak"ta bugüne kadar 100 bin villa ve apartman dairesi inşa eden Said, œIrak"ta yer alan 11 projem için ilgi çekmek amacıyla Angelina Jolie, Arnold Schwarzenegger ya da Sylvester Stalone gibi dünya starlarını tercih edebilirdim ama ben bazı projelerime de ortak olan İbrahim Tatlıses"i tercih ettim diye konuştu. Haberde ayrıca İbrahim Tatlıses"in oynadığı televizyon reklamında, œVillalar hazır, haydi gelin, gelin, gelin dediği bilgisine yer verildi.

Petrol Türklerin ilgi alanında

THE Wall Street Journal, Türkler"in Irak"ın Basra kentinde uluslararası bir fuar alanını hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şunlara dikkat çekti: œBugüne kadar 3 fuara evsahipliği yapılan alanda son olarak kasım ayında petrol endüstrisi ile ilgili bir fuar gerçekleştirildi. Petrol Irak"ın en önemli sektörlerinden biri ve Türkiye"nin de bu alana ilgisi var. Türkiye Irak"ın hali hazırda petrolünün yüzde 25"ini taşıyor. Ayrıca Irak doğalgazını Avrupa"ya taşıyacak olan 11 milyar dolarlık doğalgaz boru hattı projesi Nabucco"un da bir parçası.

Erbil"de 15 bin Türk çalışıyor

THE Wall Street Journal"deki haberde Erbil"de 15 bin Türk"ün çalıştığı ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi: Kuzey Irak"ta bulunan 700 şirket, bölgedeki yabancı şirketlerin 3"te 2"sini oluşturuyor. Bölgeye ulaşım olanakları artırılırken, Erbil"den her gün 300"un üzerinde vize veriliyor. Türk bir dini hareketin bölgede 19 okulu bulunuyor. 5 bin 500 Arap, Turmen ve Kürt öğrenci İngilizce eğitim alıyor.

Türk dizileri cafelere isim oldu

TÜRK dizilerinin Kuzey Irak"ta çok popüler olduğuna dikkat çeken The Wall Street Journal, œTürk dizilerinin oyuncularının olduğu posterlerden binlerce satılıyor. Popüler dizilerin başınad Gümüş, Aşk-ı Memnu ve Kurtlar Vadisi gibi diziler geliyor. Kurtlar Vadisi"nin başrol oyuncusunun Irak"a özgü yerel giysilerle çekilşim fotoğraflarına yada dizinin adının verilmiş olduğu bir cafeye rastlamak mümkün.
Hürriyet