Genel

Rusya cazip pazar ama Avrupa'ya alternatif değil!

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak, Rusya'nın kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olduğunu belirterek, "Bugün bir Türk şirketi olarak dünya genelinde en hızlı büyüyebileceğiniz ülke Rusya'dır" dedi

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak, Rusya'nın kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olduğunu belirterek, "Bugün bir Türk şirketi olarak dünya genelinde en hızlı büyüyebileceğiniz ülke Rusya'dır. Başta perakende pazarı olmak üzere Rusya bize birçok imkan sunuyor. İnşaat sektöründe Türk şirketleri Çin ya da Alman şirketleriyle değil, Türk şirketlerle rekabet ediyor. Bu çok sevindirici" dedi.

Türk şirketierinin inşaat alanındaki liderliğini perakende ve sanayi alanında da göstermeleri gerektiğini belirten Ilıcak, "Burada, sadece 572 tane Türk mağazası var. Toplamda baktığımız zaman Türkiye'de perakende mağaza sayısı 50 bini geçti. Rusya'da bunun yüzde ı'i. Türkiye'deki sayı 50 bin ise bunu Rusya'da 100 bine çıkarmalıyız çünkü Rusya Türkiye'nin iki katı büyüklüğündeki ekonomiye sahip. Daha çok gideceğimiz yol var. Rusya'da 200 kat büyüyebileceğimiz bir pazar var" dedi.

Ilıcak, 2012'nin Avrupa ve Türkiye için çok zor bir yıl olacağını belirterek, "Türkiye'nin yüzde 50 ihracatı AB ile. Kalanı ise komşu ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerle yapılıyor. Ülkeler ekonomik krizlerden etkileniyor. Borçlanma maliyetleri artıyor. Yatırımlar gelecek yıllarda mutlaka azalacaktır. Her sektörde mutlaka daralmalar olacaktır. Moralimizi bozmamalıyız, daha çok gitmediğimiz yerler var. Rusya ve komşu ülkeler hızlı büyüyeceğimiz yerler. Kriz döneminde ilaç olacak pazarlar" dedi.

Rusya'da siyasi belirsizlik olmaz

Rusya'nın Avrupa'nın alternatifi olmadığını söyleyen Ilıcak, "Rusya Avrupa'nın alternatifi değil ama Avrupa'nın kapılarını bize açacak bir ülke. Türk firmaları Rusya'da güçlendikçe Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Örgütüne üyeliği kolaylaşacaktır. Yani Avrupa'da güçlü olmak için Rusya'da güçlü olmalıyız" dedi. Ilıcak, sadece Avrupa'da değil Orta Doğu'da da krizin etkilerini gördüklerini belirterek, "'Arap bahan Arap ülkelerini çok etkiledi. Ortadoğu'da büyüme şansımız yokken, Rusya hâlâ hızlı girebileceğimiz ve büyüyebileceğimiz pazar" ifadesini kullandı.

Rusya'da siyasi belirsizliklerin meydana geleceğini düşünmediğini söyleyen Ilıcak, "Rusya'nın en etkili tarafı siyasi belirsizliği yıllarca ortadan kaldırmış olmasıdır. Siyasi istikrar Rusya'ya hakim. Önümüzdeki dönemlerde de istikrarlı hükümet bekliyoruz" dedi.
Taraf