Sektörel

Rusya ile gaz ticaretinde önemli noktaya gelindi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki gaz ticaretinde önemli bir noktaya gelindiğini belirterek, doğalgaz alımını 30 milyar metreküplere taşınmasının hedeflendiğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moskova'da Gazpromexport Başkanı Elena Burmistrova, Gazprom Başkan Yardımcısı Alexsandır Medvedev ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ile yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki gaz ticaretinde önemli bir noktaya gelindiğini dile getiren Yıldız, "Geçtiğimiz yıl 26,5 milyar metreküp civarında doğalgaz almıştık, bu yılki hedefimiz tabiki bunun kontrat değeri olan 30 milyar metreküplere taşınmasıyla alakalı bir husustu. İyi bir görüşme oldu, verimli bir görüşme oldu" dedi. 


Bir gazetecinin "Bu miktar içerisinde özel sektörün payı nedir, indirim konusunda talep oldu mu? sorusuna Yıldız, gaz miktarını özellikle Ukrayna kriziyle değerlendirdiklerini söyledi. Türkiye'nin 10 milyar metreküplük doğalgazı özel sektör marifetiyle aldığına işaret eden Yıldız, bu miktarın daha da artırılmasından yana olduklarını kaydetti. Ancak Rusya Federasyonu'nun bunu sonra değerlendireceğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:


"Bunlar müzakere edilecek konular, müzakereye de devam edeceğiz. Ancak olası Ukrayna krizi ile beraber az veya çok önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra netleşeceğini belirttikleri bir krizden bahsettiler. Bunun miktarını önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra netleştireceklerini söylediler. Biz de kendilerine muhatabımızın kendileri olduğunu, Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşmaların her iki ülke içinde değerli ve önemli olduğunu, böyle bir krizi temenni etmediğimizi ilettik. Mutlaka çözüm yollarını kendilerinin AB, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde bu çözüm yollarının bulunması lazım geldiğini kendilerine ilettik. Ukrayna civarında oluşabilecek herhangi bir boru hattındaki doğalgaz kesintisi Türkiye'yi etkiler."


"Fiyat revizyonuna ilişkin şimdiden hazırlık yapıyoruz"


İndirim konusunda ise Yıldız, fiyat revizyon hakkını kullanmak istediklerini ve bu konudaki taleplerini müzakere masasında rahatlıkla sonuçlandırabileceklerini anlattıklarını söyledi.


Fiyat revizyonuna ilişkin yıl sonunda görüşmelere başlanacağını ancak şimdiden hazırlık yaptıklarını ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bizim indirim almamız lazım geldiğini, kendilerine net bir ifadeyle söyledik. Bizden daha uygun fiyatlarla doğalgaz alan AB üyesi ülkeler var, bizden daha pahalı fiyatta alan ülkeler var ama Türkiye'nin özellikle bu miktarlarını büyüyen, ilerleyen ve gelişen yüzünü daha iyi hissedebileceğimiz bir miktarı, bir fiyatı da aynı şekilde kurguladığımızı kendilerine ilettik. Bütün bunların her birisini bir paket olarak da tabiki değerlendireceğiz."


Mavi Akım'dan 3 milyar metreküplük kapasite artışına ilişkin de prensip kararına vardıklarını belirten Bakan Yıldız, bunu da özel sektör eliyle almayı düşündüklerini kaydetti. Yıldız, "16 milyar metreküplük mavi akımdaki kapasiteyi uygun fiyat oluşması halinde bizim özel sektör marifetiyle ve uygun fiyatlarla beraber Türkiye'ye kazandırmak istediğimizi söyledik" diye konuştu. 


"Doğalgaz maliyetleri yüksek"


Bakan Yıldız, bir başka soruyu yanıtlarken doğalgaz maliyetlerinin hala çok yüksek olduğunu ifade ederek, "BOTAŞ'ın 1 milyar dolar civarında bir eksiğinden bahsediyoruz. Amacımız bütün bunları telafi etmek yönünde. Biz şu ana kadar gelen maliyetimizdeki artışların tamamını zaten vatandaşımıza, sanayicimize aktarmış değiliz, bütün bu yorumları hem vatandaşımızın, mesken sahiplerimizin, ticarethanelerin, sanayicilerimizin lehine yorumlayarak bu noktaya geliyoruz" diye konuştu.


"Akkuyu Nükleer Güç Santraline kazma vurulacak ama bunu Rusya dış krediyle karşılayacaktı, Batı ile Rusya arasında bu durum devam ederse orada bir sakınca doğabilir mi?" sorusuna ise Yıldız, Rusya Federasyonu'nun kendi iç sendikasyonlarıyla bu projeyi yapabileceğine inandığını dile getirdi.


Bu projeyle ilgili de görüşmeler yapacaklarını belirten Yıldız, "Biz bu projenin gelişmeden, aksamadan ve dış etkilerden daha muhafaza edilmiş ve korunmuş olarak devam etmesini istiyoruz. Amacımız da niyetimiz de budur" diye konuştu. 


"Batı hattında gaz kesilirse Türkiye etkilenir"


Bir gazetecinin de batı hattında gaz kesildiği takdirde Türkiye'nin C planının olup olmadığı sorusuna Bakan Yıldız, şu yanıtı verdi:


"Açıkçası tabii ki başka alternatif kaynaklarından bunu telafi etmeye çalışırız ama doğalgaz ile ısınan meskenlerimizin, sanayide kullanılan yapının öyle hemen telafi edilebilir bir yanı olmaz. O yüzden Ukrayna civarında oluşabilecek herhangi bir boru hattındaki doğalgaz kesilmesi açıkça söyleyeyim arkadaşlar Türkiye'yi etkiler. Türkiye'nin bundan en az etkilenebileceği yapı bu gazın kesilmemesi şeklinde olacaktır. Bugünkü yaptığımız görüşmeler de zaten bu çerçevede oldu."


Yıldız, bir başka soru üzerine Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda hazır olduğunu söyledi. 


Bakan Yıldız, temasları kapsamında Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak ve Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko ile görüşecek.


AA