Sektörel

Rusya ile olan kriz Alanya'da gayrimenkul alımlarını etkiliyor mu?

Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi gerilimin etkileri her alanda hissedilmeye başladı. Gayrimenkul satışının en fazla yapıldığı Rusya’dan ön anlaşma iptalleri gelmeye başladı. Şuana kadar yapılan tüm alım anlaşmaları iptal edildi.

Yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinmesine kolaylık getiren ve 2012 yılında yürürlüğe giren yasanın Türkiye’de yabancılara yönelik gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Antalya’nın Alanya ilçesinde 2012′den bu yana 79 ülke vatandaşı yaklaşık 38 bin taşınmaz satıldı. Gayrimenkul alan yabancılarda ilk sırayı Yabancıların yerleşik yaşam için tercihlerinin başında yer alan Alanya’da ilk sırada Ruslar alırken bunu Almanlar ve Norveçliler takip ediyor. Sadece Rus’lar 2014 yılında 5 bin 712 konut Yıllık ortalama 5 milyon Euro gibi bir ekonomik paya sahip olan Ruslara yönelik emlak satışını Rusya’da yaşanan devalüasyonun ardından bu kez de uçak krizi vurdu. Alanyalı emlakçılar 2016′da satışların yeniden artmasını umut ederken 24 Kasım’da Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından yaşanan siyasi kriz satışları biranda durdu. Rusya’dan Alanya’da ev almak için ön anlaşma yapan ya da rezervasyon yaptıran Rus’lardan peş peşe iptaller gelmeye başladı. Şuana kadar rezervasyon yaptıran Rusların neredeyse tamamının iptal için geri dönüş yaptığı öğrenildi.





Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay turizm ve ihracatın yanı sıra kendilerinin sektörlerden yaşanan krizden olumsuz etkilendiklerini açıkladı. Daire satışı yapılmadan önce müşteri elektronik posta yoluyla tanıtım yaptıklarını ve rezervasyon yaptıklarını anlatan Balıktay, “Rezervasyon yapanlar, elektronik posta yoluyla iptal etti. Rusya’daki bütün müşterilerimiz iptal ettiler. Daha önce olanlarda sıkıntı yok ama almak isteyenlerde şuanda bir duraksama var. Bunlar ortamı güvensiz gördükleri için alıma çok sıcak yaklaşmıyorlar. Şuan için bir sıkıntı var olarak gözüküyor.” dedi.


Balıktay, bir kaç ay sonra politik anlamdaki krizlerin bir tatlıya bağlanarak işlerimizin açılmasını umut ettiklerini söyledi. Ancak şu aşamada gözle görülür bir düşün olduğunun altını çizen Balıktay, gelecek yıl için en az 3 bin konut satmayı planladıklarını ancak o rakamlar ulaşmanın mümkün gözükmediğini ifade etti. Bir konutun ortalama 100 bin Eurodan alıcı bulduğunu belirten Balıktay, şöyle konuştu: “Hesaplarsak evleri ciddi bir miktar yapıyor. Bu kayıp olacak. Bunun yanında ev eşyası bakımından da bir kayıp olacak. Bunlardan turizmde kayıp edecek. Buradan bir çok sektör yararlanıyordu.”


Sözcü




Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye Rusya arasındaki siyasi gerilimin etkileri her alanda hissedilmeye başladı. Turizm ve ihracaün ardından gayrimenkul satışının en fazla yapıldığı Rusya'dan ön anlaşma ve rezervasyon iptalleri gelmeye başladı. Su ana kadar yapılan tüm alım anlaşmaları iptal edildi. Alanyalı emlakçılar krizin sektörü vurduğunu belirterek, "2015'teki Rus devalüasyonundan sonra 2016 için ümitliydik ancak uçak krizi sektörü mahvetti. Yan sektörler de kötü etkilenecek" dedi. 


3 SENEDE 38 BİN TAŞINMAZ SATILDI 

Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesine kolaylık getiren ve 2012 yılında yürürlüğe giren yasanın ardından Türkiye'de yabancılara yönelik gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Antalya'nın Alanya ilçesinde 2012'den bu yana 79 ülke vatandaşına yaklaşık 38 bin taşınmaz satıldı. Gayrimenkul alan yabancılarda yerleşik yaşamayı tercih eden Ruslar başı çekiyor. En çok yabancının yaşadığı Alanya'da Ruslardan sonra en çok Alman vatandaşları, üçüncü olarak da Norveçliler konut satın almayı tercih ediyor. Alanya'da sadece Rus vatandaşlarının 2014 yılında 5712 adet konut satın aldığı ve bundan da yıllık yaklaşık 5 milyon Euro gibi bir para girdisi sağlandığı belirtiliyor. 


2015 kötü geçti, 2016'dan umut kesildi 

Alanyalı emlakçılar 2016'da satışların yeniden artmasını umut ederken 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından yaşanan siyasi kriz satışları bir anda durdurdu. Şu ana kadar rezervasyon yaptıran Rusların neredeyse tamamının iptal için geri dönüş yaptığı öğrenildi. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, "Rezervasyon yapanlar, elektronik posta yoluyla satışları iptal etti. Rusya'daki bütün müşterilerimiz iptal ettiler. Ortamı güvensiz gördükleri için alıma çok sıcak yaklaşmıyorlar" dedi. 


Meydan



Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya'dan turizm ve ihracatın ardından gayrimenkul satışlarında da anlaşma ve rezervasyon iptalleri gelmeye başladı. Yapılan tüm alım anlaşmaları iptal edildi.


Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesine kolaylık getiren ve 2012 yılında yürürlüğe giren yasanın Türkiye'de yabancılara yönelik gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Antalya'nın Alanya ilçesinde 2012'den bu yana 79 ülke vatandaşı yaklaşık 38 bin taşınmaz satıldı. Gayrimenkul alan yabancılarda ilk sırayı Alanya'da Ruslar alırken, bunu Almanlar ve Norveçliler takip ediyor. Ancak 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından yaşanan siyasi kriz satışları biranda durdu. Rusya'dan Alanya'da ev almak için ön anlaşma yapan ya da rezervasyon yaptıran Ruslardan peş peşe iptaller gelmeye başladı. Şuana kadar rezervasyon yaptıran Rusların neredeyse tamamının iptal için geri dönüş yaptığı öğrenildi. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay turizm ve ihracatın vanı sıra kendilerinin sektörlerden yaşanan krizden olumsuz etkilendiklerini açıkladı. Daire satışı yapılmadan önce müşteri elektronik posta yoluyla tanıtım yaptıklarını ve rezervasyon yaptıklarını anlatan Balıktay, "Rezervasyon yapanlar, elektronik posta yoluyla iptal etti. Rusya'daki bütün müşterilerimiz iptal ettiler. Ortamı güvensiz gördükleri için alıma çok sıcak yaklaşmıyorlar" dedi. Balıktay, gelecek yıl için en az 3 bin konut satmayı planladıklarını ancak o rakamlara ulaşmanın mümkün gözükmediğini ifade etti. Bir konutun ortalama 100 bin Euro'dan alıcı bulduğunu belirten Balıktay, bu nedenle ev eşyası ve mobilya sektörünün de kayıplar yaşayacağını belirtti.



Yurt Gazetesi


Haber Ortadoğu Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


TÜRKİYE ile Rusya arasındaki siyasi gerilimin etkileri her alanda hissedilmeye haşladı. Turizm ve ihracatın ardından gayrimenkul satışının en fazla yapıldığı Rusya'dan ön anlaşma ve rezervasyon iptalleri gelmeye haşladı. Şuana kadar yapılan tiim alım anlaşmaları iptal edildi. Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesine kolaylık getiren ve 2012 yılında yürürlüğe giren yasanın Türkiye'de yabancılara yönelik gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Antalya'nın Alanya ilçesinde 2012'den bu yana 79 ülke vatandaşı yaklaşık 38 hin taşınmaz satıldı. Gayrimenkul alan yabancılarda ilk sırayı Yabancıların yerleşik yaşam için tercihlerinin başında yer alan Alanya'da ilk sırada Ruslar alırken bunu Almanlar ve Norveçliler takip ediyor. 


Sadece Rus'lar 2014 yılında 5 bin 712 konut Yıllık ortalama 5 milyon Euro gibi bir ekonomik paya sahip olan Ruslara yönelik emlak satışını Rusya'da yaşanan devalüasyonun ardından bu kez de uçak krizi vurdu. 


Alanyalı emlakçılar 20l6'da satışların yeniden anmasını umut ederken 24 Kasım da Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından yaşanan siyasi kriz satışları biranda durdu. Rusya'dan Alanya'da ev almak için ön anlaşma yapan ya da rezervasyon yaptıran Rus'lardan peş peşe iptaller gelmeye başladı. Şuana kadar rezervasyon yaptıran Rusların neredeyse tamamının iptal için geri dönüş yaptığı öğrenildi. 


Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay turizm ve ihracatın yanı sıra kendilerinin sektörlerden yaşanan krizden olumsuz etkilendiklerini açıkladı. Daire satışı yapılmadan önce müşteri elektronik posta yoluyla tanıtım yaptıklarını ve rezervasyon yaptıklarını anlatan Balıktay, "Rezervesyon yapanlar, elektronik posta yoluyla iptal etti. 


Ortadoğu