Ekonomi

Rusya Merkez Bankası da “faiz sabit kalacak” dedi!

Politika faizinde değişiklik yapmama kararı alan Rusya Merkez Bankası, faizi yüzde 7,5 seviyesinde  bıraktı. Bankanın açıklamasında artan bütçe harcamaları, kötüye giden dış ticaret ve istihdam piyasasının durumuna riskleri fazlalaştırdığı vurgulandı. Yapılan açıklamada, “Politika faizinde değişiklik yapılmayarak yüzde 7,5 düzeyinde bırakma kararı alınmıştır” denildi

 

Rusya Merkez Bankası, piyasaların beklentilerine uyumlu şekilde faizi yüzde 7,5 düzeyinde bırakma kararı aldı. Yapılan açıklamada, “Politika faizinde değişiklik yapılmayarak yüzde 7,5 düzeyinde bırakma kararı alınmıştır” denildi.

Bankanın açıklamasında ekonomik faaliyetlerde beklentileri aşan şekilde toparlanma gerçekleştiğine işaret edildi. Rusya’da meydana gelen fiyat artışlarının geçen yılın sonundan başlayarak hızlandığını belirten Banka, “Fiyat artışları yine de ılımlı seviyelerde kalmayı sürdürüyor” ifadesini kullandı.

RİSKLERİ YÜKSELTEN FAKTÖRLER

Gelen bilgilere göre Rusya piyasalarında bu konuda beklentiler de Merkez Bankası tarafından politika faizinin sabit tutulacağı  şeklindeydi.

 

 Artan bütçe harcamaları, istihdam piyasasının durumu ve kötüye giden dış ticaret koşullarının, enflasyon yönünde riskleri yükselttiği belirtilen açıklamada, 2023 sonu için enflasyon beklentisine de değinilerek, enflasyon oranının yüzde 4,5 ve 6,5 düzeyinde olmasına yönelik beklenti vurgulandı. 

Rusya Merkez Bankası, 2023 yılı sonunda büyüme oranının  yüzde 0,5 - 2 düzeyinde meydana geleceği öngörüsünde bulundu. Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle Merkez Bankası, politika faiz oranını 2022 yılı şubatında yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükselttikten sonra faiz indirim sürecine girmişti. Bankanın 2022 Eylülünde  yapılan toplantısında ise faiz oranı yüzde 7,5 oranına çekilmişti.

TCMB, FAİZİ  8.50’DE TUTMA KARARI ALDI

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün, beklenen faiz kararını açıkladı.

Nisan ayının Para Politikası Kurulu Olağan Toplantısında politika faizi kararını açıklayan Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,50'de tutmaya karar verdi. Bankanın Mart ayı toplantısında da politika faizi yine yüze 8,50 olarak açıklanmıştı.

AA Finans'ın anketinde yer alan bilgilere göre, ekonomistlerin beklentileri de TCMB’nin bugün açıkladığı karar doğrultusunda oldu.  Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında açıklanacak karara yönelik yapılan ankete 23 ekonomist katıldı.

 

Ankete katılan ekonomistlerin önemli bir oranı  bankanın politika faizini geçen ay olduğu gibi yüzde 8,50 seviyesinde sabit bırakacağını öngördü.

Ankete katılan ekonomistlerin sadece 4’ü, yüzde 8,50 seviyesindeki politika faizinin 50 baz puan düşürüleceği beklentisini açıklarken, 19 ekonomist ise politika faizinin sabit tutulmaya devam edeceği beklentisini açıkladı.

Nefes alamayacak duruma geldiler…İhracatçı mevzuat değişikliklerinden şikayetçi!

Kiracıların işi zor… Kira artışı geçen yıla göre yüzde 197 yükseldi!

Dünya Bankası’ndan önemli uyarı…Bazı ülkeler küresel göçe bağımlı hale gelecek!