Rusya Türkiye'de inşa edecekleri santralin temelini 2013'te atacak!
Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'in yarın başlayacak Türkiye ziyareti öncesinde soruları yanıtladı. İvanovskiy, Türkiye'de inşa edecekleri santralın temelini 2013 yılında atacaklarını belirtti...
Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'in yarın başlayacak Türkiye ziyareti öncesinde HABERTÜRK'ün sorularını yanıtladı. İvanovskiy, Türkiye'de inşa edecekleri santralın temelini 2013 yılında atacaklarını belirterek, 4 bin 800 megavatlık santralın 1200 megavatlık ilk ünitesinin 2018 yılında işletmeye alınacağını açıkladı
Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Türkiye'de inşa edecekleri santralın temelini 2013 yılında atacaklarını belirterek, 'İlk ünitenin, 2018 yılında işletmeye açılması öngörülmektedir' dedi. Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in yarın başlayacak Türkiye ziyareti öncesinde HABERTÜRK'ün sorularını yanıtladı. İvanovskiy, şu mesajları verdi:
â 15 ARALIKTA ZİRVE VAR:
Türkiye ile Rusya arasında imzalanan nükleer santral anlaşması, santral inşasına Türk firmalarının geniş bir şekilde katılmasını öngörüyor. Bu amaçla, projeye katılmak isteyen Türk firmaları ve kuruluşlarıyla temas kurulmaktadır. İlk adım olarak projenin müteahhidi olacak Rus Atomstroyeksport şirketi, 15 Aralık'ta İstanbul'da çırağan Oteli'nde, projeyle ilgilenen Türk sanayicileriyle bilgilendirme seminerinde bir araya gelecek.
â SABANCI HOLDİNG çOK YAKINDAN İLGİLENİYOR:
Seminere Türkiye'den GAMA, ENKA, Sabancı
Holding gibi büyük şirketler ve holdingler katılacak.
â İşTE YOL HARİTASI: Nükleer santralla ilgili ilk etapta; inşaat cetveli, takvimi oluşturulacak. İnşaat üssünün projesi, binaların ve tesislerin planı çizilecek. Araştırma inceleme çalışmaları yapılacak.
â NÜKLEERDE İLK HARç 2013'TE:
ön hesaplamalara göre santralın ilk betonu, 2013 yılında dökülecek. İlk ünitenin, 2018 yılında işletmeye açılması öngörülmektedir. Kalan üç ünite, birer yıl arayla devreye alınacak. Dördüncü ünite, 2021 yılında açılacak.
â 20 MİLYAR DOLAR YATİRİM:
Tam olarak yatırım tutarıyla ilgili şu anda net bir şey söyleyemem. Bu büyüklükte bir nükleer santralın maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
â TÜRK şİRKETLER FİNANSMANIN % 40'INl ÜSTLENEBİLİR: Projenin finansmanı, başlangıçta Rus kaynaklarından karşılanacak. Türk müteahhitleri, holdingleri bu maliyetin yüzde 40'ını üstlenebilir.
â NÜKLEER, TÜRK-RUS İşBİRLİÄİNİN STRATEJİK AYAÄI: Nükleer santralın, Rus tasarımlarına göre gerçekleştirilmesi, Rus-Türk işbirliğinin en önemli stratejik yönlerinden biridir.
â 5 BİN KİşİYE İş OLANAÄI: çalışmaların ön takvimine göre inşaat alanında aynı anda çalışacak olan işçilerin sayısı birkaç yıl boyunca 5 binden fazla olacaktır, inşaat aşamasında ve sonrasında çok sayıda Rus uzman ve mühendisin, Türkiye'ye geleceğini söyleyebiliriz.
â RUSYA REAKTÖRÜ KURACAK: Rusya'daki özel fabrikada reaktör kurulacak. Türbinler, Siemens'ten ya da başka bir şirketten temin edilebilir. Buna, proje şirketi karar verecek.
'Bugüne kadar sizi hiç kandırmadık'
â TÜRKİYE'Yİ Hİç KANDIRMADIK:
(Türkiye'nin, Rusya'ya enerjide bağımlılığının artacağı tartışmalarına) istemiyorsanız, satın almayabilirsiniz. Biz, 1989 yılından bu yana Türkiye'ye doğalgaz veriyoruz. 21 yıl geride kaldı. Türkiye'yi, bugüne kadar hiç kandırmadık. Bizde, doğalgaz olduğu sürece, Türkiye'de de doğalgaz olacak. Doğalgaz yoksa size de yok bize de yok.
â GÜNEY AKIM TAM GAZ:
Rusya, Karadeniz'de Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde Güney Akım Doğalgaz Projesi için çalışmalarını yürütüyor. Bu süreç ilerliyor.
â ENERJİ MEVZUATINDA DEÄİşİKLİK YAPILMALI:
Türkiye, yabana şirketlerin enerji alanında yatırım yapması için iç mevzuatında bazı değişiklikleri gündemine almalı. Örneğin, bazı özel şirketler Türkiye'ye daha fazla doğalgaz getirmek istiyor (Rus ortaklı Bosphorus gibi). Ancak, mevzuat engeli söz konusu.
â GAZPROM'DAN FIRçA YİYEBİLİRİM:
(Rusya, doğalgaza zam yapacak mı sorusu üzerine) Doğalgaz fiyatı petrole bağlı. Kontratlarda ne öngörülüyorsa, fiyat ona göre belirlenir. Biz Türkiye'ye, diğer ülkelerle aynı fiyata ya da onlara verdiğimizin daha altında fiyatla doğalgaz satıyoruz. Bunu söylediğim için belki Gazprom bana fırça atabilir. Bunu söylemek zorundayım. çünkü, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'yim. Mersinlilere özel toplantı yapılacak
MERSİN'DE TOPLANTI YAPILACAK:
Mersin-Akkuyu'da yapacağımız çalışmaları anlatacağız. Bu amaçla, bölgede toplantılar düzenleyeceğiz, seminerler gerçekleştireceğiz. Bilgilendirme ofislerinin açılması söz konusu. Ben de bu toplantılara, etkinliklere katılacağım. 5 SANTRAL İNşAAT AşAMASINDA:
Fransa, elektriğinin yüzde 70'ini nükleer santraldan karşılıyor. Rusya, ise j halen yüzde 16'sını karşılıyor. Bunun yüzde 25'e çıkması söz konusu.
Habertürk