Ekonomi

Rusya-Ukrayna krizi gübreyi de vuracak!

Dünyanın en büyük gübre firmalarından birinin sahibi yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarını ve tedariğini de derinden etkileyeceğini belirtti.Yara International isimli şirket toplamda 60 ülkede operasyonlarına devam ediyor ve söz konusu hammadde ihtiyacının çoğunu Rusya'dan karşılıyor

Dünyanın en büyük gübre firmalarından birinin sahibi yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarını ve tedariğini de derinden etkileyeceğini bildirdi. Yara International isimli şirket toplamda 60 ülkede operasyonlarına devam ediyor ve söz konusu hammadde ihtiyacının çoğunu Rusya'dan karşılıyor.

Maliyetler artacak

Artmaya devam eden gaz fiyatlarıyla birlikte söz konusu maliyetlerin çok daha fazla artacağını kaydeden şirketin sahibi Svein Tore Holsether, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla oluşan durumu, "felaket üzerinde felaket" şeklinde tanımladı.

Peki yaşanan bu kriz tarım ve gıdayı nasıl etkileyecek? İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...

Rusya-Ukrayna krizi gübreyi de vuruyor

BBC'ye konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Svein Tore Holsether, "Her şey saat başı değişiyor" şeklinde konuştu. Konuyla ilgili olarak yaşanan gelişmelere göre, Rusya ve Ukrayna, son zamanlarda sık sık gündeme gelen tarım ve gıdada en büyük üreticiler arasında yer alıyor. Yine konuyla ilgili olarak verilen detaylara göre, bunun yanında Rusya, ekinlerin gelişiminde kullanılan fosfat ve potas gibi besleyicilerin de en büyük üreticileri arasında yer alıyor.

Svein Tore Holsether konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada dünya nüfusunun yarısına bu gübreler sayesinde gıda ulaştığını belirterek şunları dile getirdi: "Benim için konu, bir küresel besin krizi olup olmayacağına ilişkin değil. Benim için konu, krizin ne denli büyük olacağı ile ilgili"

Üreticilere gübre ihracatının durdurulması çağrısı

Yara International isimli şirket Kiev'de bulunan ofisi bir füzenin yıkımından ucuz şekilde kurtulmuş ve toplamda 11 çalışanı şans eseri hiçbir yara almamıştı.

Norveç merkezli Yara International, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan direkt şekilde etkilenmiyor ancak söz konusu durumun etkileriyle de başa çıkmak zorunda.

Svein Tore Holsether konu ile ilgili olarak BBC'ye röportaj vermeden saatler önce, Kremlin, ülkedeki üreticilere gübre ihracatının durdurulması için çağrı yapmıştı. 

Norveçli iş insanı, Avrupa çapında besin üretiminde kullanılan ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen gübrenin yüzde 25'lik kısmının Rusya'dan geldiği bilgisini de vererek şunları diyor: "Şu anda farklı kaynaklar bulmak için elimizden geleni yapıyoruz ama vakit sıkıntısı bu seçenekleri de sınırlıyor"

Peki yaşanan bu gelişmeler sonucuna Rusya'ya olan bağlılık azaltılacak mı? İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...

Rusya'ya olan bağlılık azaltılmalı mı?

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, mevcut durumda çiftçiler için maliyetlerin yükseleceğini ve söz konusu bu durumun da gıda fiyatlarını etkileyeceğini belirtiyor. 

Konuyla ilgili olarak verilen detaylara göre, göz önüne alınması gereken tek faktör de besleyiciler değil üstelik. Büyük önem taşıyan azot gübresi üretiminde kullanılacak olan amonyak yapımında büyük miktarlarda  da doğal gaz kullanılıyor. Konuyla ilgili olarak aktarılanlara göre, Norveç merkezli Yara International, Avrupa'daki tesislerinde kullanılmak için çok büyük bir miktarda Rusya gazına ihtiyaç duyuyor.

Konu ile ilgili olarak yaşanan gelişmelere göre, geçen sene yaptırımlar, hava olayları ve  tedarik zincirindeki artan fiyatlar sebebiyle gübre fiyatları yukarı yönlü zıplamış bu da gıda fiyatlarını derinden etkilemişti.

Norveç merkezli Yara Internationa söz konusu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mevcut durumda günlük değerlendirmelerle hareket ettiklerini ve olası tesis kapamaların da gündemde olduğunu belirtiyor. 

Norveç merkezli Yara International üzerlerindeki üretim sorumluluğunun farkında olduklarını fakat uzun vadede, "Rusya'ya olan bağlılığın" azaltılması gerektiğini belirtiyor. 

Mazot ve gübre desteği almak isteyenler dikkat! Milyonlarca çiftçi bu haberi bekliyor!