Sektörel

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlerin yurt dışı hedefini zora soktu!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin hazırladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu, küresel inşaat pazarında “dünya ikinciliği”ni geri alan Türk müteahhitlerin, Rusya-Ukrayna savaşının etkisi altında kaldığını ortaya çıkardı.sıraya yükselten Türk müteahhitler, bu sene de Rusya-Ukrayna savaşının ve değişen diğer küresel şartların olumsuz etkisinin altında kaldı

Geçen sene tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında aşılamanın yaygınlaşması ve yükselen petrol fiyatlarının desteğiyle Türkiye’nin adını “dünya devler ligi”nde bir sene aradan sonra yeniden 2. sıraya yükselten Türk müteahhitler, bu sene de Rusya-Ukrayna savaşının ve değişen diğer küresel şartların olumsuz etkisinin altında kaldı.  

Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütleri arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından merakla beklenen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ekim 2022 sayısını yayınladı. “Küresel Ekonomide Zor Kış Kapıda, Türkiye'de Seçime Doğru” başlığıyla yayınlanmış olan analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektöründe 2022'nin üçüncü çeyrek dönemine ilişkin veriler kapsamlı olarak değerlendirildi.

Merakla beklenen raporda, Türk müteahhitlik firmaları için açık ara lider pazar olan Rusya’yla, son dönemde üstlenilmiş olan projelerin düzenli bir şekilde artış gösterdiği Ukrayna arasındaki savaş halinin, sektörün yurt dışı faaliyetlerinde kaybı kaçınılmaz duruma getirdiğine dikkat çekildi ve yaşanmakta olan savaşın lider pazarı Rusya olan Türk inşaat sektörü için önemli bir darbe olduğu; yatırım iklimine dair olumsuzlukların yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından çeşitli zorluklar yarattığı belirtildi.

Söz konusu savaşın küresel çaptaki etkileri ve diğer ekonomik dalgalanmalar kapsamında hammadde fiyatlarında ortaya çıkan artışların dünyada bir yatırım krizi oluşturduğu ve sektör için bir başka sorun yarattığına da yer verildi.

Yine verilen detaylara göre, savaşın dışında pek çok ülkede başlayan sıkı para politikası sürecinin de proje finansmanı için kaynak ihtiyacını artırdığı belirtildi.

Rusya pazarında bekleme sürecine mi girildi?

Söz konusu raporda Türk müteahhitler tarafından 2021'de 11 milyar ABD Doları tutarında yeni proje üstlenildiği görülen Rusya pazarında bu senenin ilk 9 ayında ulaşılan proje büyüklüğünün 396 milyon ABD Doları ile sınırlı kaldığı belirtildi. Söz konusu projelerin durduğu Ukrayna için ise yeniden imar konusundaki çalışmalara raporda şu şekilde yer verildi: “Savaş sonrası için Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından Ukrayna ve ülkemiz makamları ile ülkenin yeniden imar çalışmalarına yönelik temaslar bir süredir devam ederken, T.C. Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Altyapı Bakanlığı arasında 18 Ağustos 2022 tarihinde Lviv'de ülkenin savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla imzalanan mutabakat zaptı öne çıkmıştır. Bu çerçevede Türk müteahhitlik ve müşavirlik sektörü süreçte aktif rol üstlenmeye hazır olduğunun altını çizmiştir.” 

Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ön plana çıkıyor

Bu ortamda yeniden ısınan siyasi ilişkiler çerçevesinde Körfez ülkelerine yönelik olan girişimlerin ve yeni pazar arayışının hızlandırılması ihtiyacına işaret edildi ve konuyla ilgili bazı değerlendirmelere yer verildi.

Yapılan değerlendirmelerde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle son dönemde artan siyasi diyalog kapsamında, sektör için önümüzdeki dönemde bu ülkelerde hayata geçirilmesi planlanan büyük yatırım projelerinden önemli ölçüde pay almak mümkün olabileceği belirtildi.  

Mevcut koşullarda sektörün yeni pazar arayışını hızlandırması ihtiyacının da ön planda olduğu belirtilerek, sektörün bir süredir yakından takip ettiği Sahra-altı Afrika bölgesi başta olmak üzere Uzak Doğu ve Latin Amerika ülkeleri potansiyel pazarlar olarak izlendiği belirtildi.

SSK, BağKur, Emekli Sandığı emeklilerinin 2023 zammı peş peşe hesaplandı! 1 Ocak 2023 yeni zam oranlarına hemen bakın!

5 bankada peş peşe deprem! Garanti, Ziraat Akbank, TEB, ING tek tek açıkladı! Tabloyu görenler inanamadı! Hemen bakın!

Altının Efendisi İslam Memiş'ten 1 gram bile altını olana panzehir gibi açıklama! Hemen bakın! Tam 15 gün sonra...