Rusya - Ukrayna savaşı Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? İşte kabus senaryosu!
Rusya Ukrayna arasındaki savaş Türkiye turizmini etkileyecek mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor? İşte merak edilenler...İlk 2 gün hızla hareket eden Rus birliklerinde son 72 saatte karşılaştıkları güçlü direniş sebebiyle yavaşlama olduğu belirtilirken bütün dünyanın gözü, Belarus’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ateşkes müzakerelerine döndü
Rusya tarafından Ukrayna topraklarına ilişkin başlatılan işgal harekatı sürüyor. İlk 2 gün hızla hareket eden Rus birliklerinde son 72 saatte karşılaştıkları güçlü direniş sebebiyle yavaşlama olduğu belirtilirken bütün dünyanın gözü, Belarus’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ateşkes müzakerelerine döndü. Yaşananları yakın planda izleyelerin ilk sırasında Türkiye yer alıyor.
Türkiye, Rusya Federasyonu'yla sadece bölgesel konular kapsamında değil, pertolün ve doğalgazın ithalatından nükleer santral yapımına kadar pek çok alanda işbirliğinde bulunuyor fakat özellikle Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sürecinde en önemli unsurun 2022'de Rusya’yla yapılan turizm olduğu belirtiliyor.
Son senelerde Rusya, Türkiye'deki turizm faaliyetlerinin ana aktörlerinden oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan veriler kapsamında; geçen sene Türkiye’ye 29 milyon 400 bin turistin geldiği belirlenirken, gelen turistler arasında Rusya, 4 milyon 700 bin turist sayısıyla ilk sıraya yerleşti.
Peki Rusya Ukrayna arasındaki savaş Türkiye turizmini etkileyecek mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor? İşte merak edilenler ve kabus senaryosu...
Rusya Başbakan Yardımcısı’ndan Turizm Dairesi'ne ‘‘yerli turizmi geliştirin’’ çağrısı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ocak'ta Türkiye’nin 2022 senesine ilişkin turizm geliri hedefini bir önceki seneye göre 10,5 milyar dolar tutarındaki yükselişle 35 milyar dolar şeklinde duyurdu. Bakanlık tarafından açıklanan veriler kapsamında, hem turist sayısında hem de gelir tutarında yaşanması planlanan yükselişte en fazla umutlu olduğu ülke hiç kuşkusuz Rusya’ydı.
Fakat Ukrayna’nın öngörülenden daha fazla direnmesi ve buna ilave olarak başta AB ve Amerika Birleşik Devletleri olacak şekilde pek çok ülkenin Rusya’ya ilişkin ambargo ve kısıtlamalara dahil olacağını duyurması, Moskova’nın saldırıdan önce yapılan planlarını bozmuş olabileceği belirtiliyor. Merkezinin Ankara'da yer aldığı Rusya Araştırmaları Enstitüsü, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Çernişenko’nun Rus Turizm Dairesi Rosturizm’e Ruslar'ın bu yaz mevsiminde tatil için Rusya'da tercih etmeleri amacıyla kampanya tavsiyeleri hazırlaması talimatında bulunduğunu belirtti.
‘‘Rusya-Ukrayna savaşı uzarsa en az 10 milyar dolar, kısa sürede çözülürse 5 milyar dolar turizm gelirlerinde kayıp olur’’
Turizm acentesi sahibi Cem Topaloğlu, Türkiye’nin hedeflediği turizm gelirinin en az beşte birlik kısmının Rus turistlere bağlı olduğuna dikkat çekerek, savaştan sonra başlayan yaptırımların bu hedefe erişilemeyeceği tedirginliğini dile getiriyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Topaloğlu, "Rusya ve Ukrayna savaşı tüm beklentileri bozdu. Turizm açısından önümüzdeki tablo hiç de iç açıcı değil. Geçen yıl 4,5 milyon civarında turist gelmişti. Bu yıl 6 ya da 6,5 milyon Rus turist bekleniyordu. Bakanlık kişi başı turist harcamasını 900 dolar olarak hesaplıyor. Ama çalışmak için gelen Ermeni ve Gürcü, transit geçen İranlı da turist kabul edilince bu miktar düşüyor. Bence bir turistin harcaması 1200 dolar civarında. 6,5 milyon gelmezse neredeyse 8 milyar dolar kayıp olur. Buna 2,5 milyon Ukraynalı turistin en az 1,5 milyonunun gelemeyeceği varsayımını da eklersek kayıp 10 milyar doları aşıyor. Ki Rusların ‘alyans’ dediği ortak acentelerle çalışan Özbek, Tacik, Kazak da gelmeyebilir hatta Azerbaycanlılar'da da kayıp yaşayabiliriz. Burası da 1 milyar dolar tutar. Yarın müzakereler sonuç verse, kısa sürede sorun çözülse, bu yaşananlar ve devamında yaşanacak artçı krizler nedeniyle en iyimser tahminle 5 milyar dolar kaybederiz. Çünkü Rusya’da hem gelir kaybı oluşacak hem de güven kaybı" ifadelerini kullandı.
İlk sırada İtalyan, Fransız ve İspanyol olacak şeklilde Avrupalı turistlerin Türkiye’deki insan hakkı ihlallerini ve doğa katliamlarını ileri sürerek Türkiye pazarına karşı küskünlük yaşadığının altını çizen Cem Topaloğlu, bu sene İsrailli turistlerde öngörülen yükselişin de Rusya ve Ukrayna pazarının yerini alamayacağını belirtti.
‘‘Böyle bir ortamda Rusya’dan değil 6,5 milyon 650 bin turist gelir mi o bile şüpheli’’
Amerika'nın Sesi'nden Hilmi Hacaloğlu'nun haberine göre; Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Türkiye'de savaş şartlarında bile güçlü bir diplomasi uygulandığına ve Rusya’yla ilişkilerini riske etmemek amacıyla gösterdiğine dikkat çekerek özellikle ekonomik ve mali yaptırımların Rus ekonomisinde sarsıntılara neden oalcağını vurguluyor.
Konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Bahattin Yücel, "Önce bir hakikati kabul etmek gerekir. Türkiye şu ana kadar çok soğukkanlı bir dış siyaset izledi. Rusya’ya karşı dikkatli ve özenli bir tutum sergiledi. Ama savaş uzarsa kimse savaşı bırakıp tatile girmez. Bu şekilde düşük yoğunlukla sürerse Rusya’nın ciddi önlemler almasını gerektirecektir. Böyle bir ortamda Rusya’dan değil 6,5 milyon, 650 bin turist gelir mi, o bile şüpheli. Rusya Başbakan Yardımcısı’nın verdiği talimat bu bakımdan önemli. Üstelik Sberbank ATM’lerde 20 dolardan daha düşük meblağlarda para çekme izni veriyormuş. Böyle bir durumda Rusya insanını tatil yapsın diye yurtdışına göndermez. Bu durum Türkiye turizmi için bir başka kayıp yıl anlamına gelebilir" diye konuştu.
Cari açığın ve enflasyonun baskısı altında zor günlerle karşılaşan hükümetin ekonomik krizden çıkışta turizm gelirlerine oldukça bel bağladığının altını çizen Bahattin Yücel, şu anki durumun bu öngörüyü çok büyük olasılıkla karşılayamayacağın dikkat çekti.
Rusya'ya yaptırım sonrası vatandaş zor durumda!
Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!