Sektörel

Rusya ve Ukrayna'daki yatırımcıların yeni adresi Türkiye'deki gayrimenkuller!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekattan sonra Avrupa ülkeleri Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Yaşanan gelişmelerin ardından Rus yatırımcılar birikimlerini Türkiye’deki gayrimenkule yatırmak için sıraya girdi. İşte ayrıntılar...Antalya ve İstanbul’daki lüks ve markalı konut projelerine yatırım için acentelerle görüşen Ruslar, para transferi sorunu çözülürse birikimlerini Türkiye’de gayrimenkule çevirmek için sıraya girdi

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladığı Rusya’nın üst gelir grubu vatandaşları, kapanan kapıların ardından Türkiye’yi güvenli liman seçti. Antalya ve İstanbul’daki lüks ve markalı konut projelerine yatırım için acentelerle görüşen Ruslar, para transferi sorunu çözülürse birikimlerini Türkiye’de gayrimenkule çevirmek için sıraya girdi.

GİGDER üyesi acentelerinden alınan bilgiye göre sadece Rus yatırımcılar değil, Ukraynalı yatırımcılar da biriktirdikleri paralarını gerek vatandaşlık gerek yatırım için gayrimenkul alarak Türkiye’ye aktarmaya çalışıyor. Acenteler, “Güvenli yaşam ihtiyacı nedeniyle B planı artık Türkiye. Yatırım için üst gelir grubu yatırımcıların gayrimenkule yöneldiği ülkemiz, savaş sonrasında ise orta gelir grubunun göç akını ile karşılaşacak. Para transferi sorunu çözülürse piyasa ikiye katlanabilir” diye açıklıyor.

Rusya ve Ukrayna arasında sıcaklığını korumaya devam eden savaş;  enerji, turizm, gıda ve ihracat gibi sektörler kadar ‘gayrimenkul’ sektörünü de etkileyecek. Türkiye’nin yabancıya en çok gayrimenkul satışı gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında Rusya 3. sırada yer alıyor.  

Savaşın etkilerini yabancıya emlak satışı sektörü açısından değerlendiren GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Elbette öncelikle temennimiz, insanlık adına savaşların yaşanmaması ve tüm dünya ülkelerinin gündemine düşen bu talihsiz sürecin en kısa zamanda sona ermesi. Bununla birlikte özellikle bu ülkelere hizmet veren üye firmalarımızdan son günlerde aldığımız bilgiler doğrultusunda, savaşın ardından her iki ülkeden Türkiye’ye gelen ciddi bir talep olduğunu tespit ettik” diye değerlendirdi.

Rusya ve Ukrayna'nın ülkemizi dost olarak gördüğünü ve Türkiye’ye güvendiğini vurgulayan Akbal, “GİGDER araştırmasına göre Rusya, yüzde 76,5 ile kısa süreli tatil, yüzde 35,3 ile emeklilik, yüzde 23,5 ile sağlık nedeniyle gayrimenkul satın alan ülkeler arasında lider durumda. Antalya başta olmak üzere Alanya, Marmaris, Bodrum gibi şehirlere de önemli ölçüde rağbet gösteriyorlar. Ancak bu tablo değişiyor. Artık sadece tatil amaçlı değil yatırım ve yaşama amaçlı talepler artıyor. Rusya vatandaşlarının uygulanan yaptırımlardan dolayı gidecek alternatifi çok fazla kalmadı. Ukrayna ile olan iyi ilişkilerimiz ise onların da Türkiye’ye yönelmelerine olumlu etki edecek” dedi. 

‘Elit Ruslar şu anda İstanbul’da’

Rusya’ya yönelik uygulanan  ekonomik, sosyal ve kültürel yaptırımların sonucunda ülke yatırımcılarının özellikle Maga kent İstanbul’a yönelmesinin beklendiğini ifade eden GİGDER Başkan Yardımcısı ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, Rus entelektüellerin, elit kesimi ile zenginlerinin şimdiki süreçte İstanbul’da olduğunu kaydetti.

Türkiye’de yabancıların gayrimenkul satın almalarının oturum izni ve pasaport uygulamaları ile ticari faaliyetleri ve yatırımlarının sürdürülebilecekleri imkanların sağlandığını anımsatan Tekçe, “Ülkemizde ağırlıklı olarak tatil amacıyla Akdeniz Bölgesi’nde konut satın alan Rusya vatandaşlarının ilgisi bundan sonraki süreçte İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere de gelecek. Bu şehirlerdeki markalı konut üreten inşaat firmalarının Rusya pazarına yönelik olarak tanıtım faaliyetlerinin başlamasını bekliyoruz” diye konuştu. Tekçe, “Ukrayna’dan ise mülteci olarak gelen ya da örneğin eşine parasını vererek Türkiye’ye gönderip kendisi savaşa devam eden insanlar var. Bu şekilde bir yabancı, bizden daire satın aldı. Savaştan çıkınca da eşi gelecek. Bu tür bir eğilim de var. Hem Rus hem Ukraynalıların B planı artık Türkiye” diye konuştu.

‘Rusların talebinde  yüzde 70’lik artış bekliyoruz’ 

Antalya, Alanya, Bodrum ve İstanbul'da faaliyet gösteren Rest Property Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tufan, Rusya’da yaşanan devalüasyon sebebiyle orta gelir grubu müşterilerin talebinde düşüş meydane geldiğini, böylece üst gelir grubunun Türkiye’deki gayrimenkuller için hızla araştırma ve talep bırakma sürecinin yaşandığını, telefonlarının kitlendiğini belirtti. 

Avrupa'da yaşamakta olan  Rusların rahatsız olduğunu anımsatan Tufan, “Bu kitle de artık Avrupa yerine Türkiye’ye gelecek. Kazakistan’daki Ruslardan da talep bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte Ruslardan gelen gayrimenkul talebinde yüzde 70’lik bir artış bekliyoruz. Önceden tatil amacıyla alımları çoktu, şimdi sığınacak bir ev için de alım talepleri var. Hava sahasının onlara kapanması ve uygulanan ambargo ile bu açıdan İstanbul’a da talep arttı. Rusya’nın Türkiye dışında yatırım yapabilecekleri Mısır ve Dubai var. Ancak Türkiye bu ülkelere göre daha ekonomik ve kaliteli yaşam, iklim, eğitim ve sağlık imkanları ile fark yarattığı için Türkiye’yi birinci hedef olarak görüyorlar” diye değerlendirdi.

‘Savaş sonunda Ukrayna’dan beklentinin üzerinde talep doğacak’

İnsanların Rusya topraklarından kaçmak istediğini söyleyen Tufan, “İnsanlar güvenli yaşayabilecekleri, paralarını aktararak yatırım yapıp vatandaşlık alabilecekleri bir yer arayışında. Paralarını ellerinde dolar olarak tutuyorlar. En önemli sorun ise şimdilik transfer yapamamaları” dedi. Savaş sonunda Ukrayna’dan da beklenmeyen bir talep doğacağını ifade eden Tufan, “Yastıkaltı bir para var ve bu para da süreç içinde Türkiye’ye gelecek. Bunun için dükkan ya da daire farketmeden gayrimenkul bakıyorlar. Ortam rahatladığı an ilk fırsatta gelecek büyük bir potansiyel var” şeklinde konuştu. 

‘Türkiye ödeme sistemlerini yenilerse piyasa 2 misli büyür’

Alanya’da faaliyet gösteren Stay Property Real Estate’in Kurucusu Halil Daye ise Ukrayna’daki bankaların da çalışmaya kapalı olduğunu aktararak, “İnsanlar maalesef şu an ya paralarına ulaşamıyor ya da ulaşanlar yaptırımlardan dolayı nasıl aktaracaklarını bilemiyor. Yastık altındaki bu nakit paraların özel bankalara yatırılmasında şu anda sıkıntı var. Türkiye’de bürokrasi ve özel bankaların kişilere parayı nereden getirdiğinin sorması uygulamaları mevcut. Ancak transferde tıkanıklığı çözecek bir sistem getirilirse gayrimenkul piyasası geçen yıla oranla yüzde 200 daha artacak. Bankalarda şu anda buna yönelik çözüm çalışmaları yavaş yavaş başladı. En kötü ihtimalle Rus rublesinin Türkiye’de çevrilebilir, geçer bir para birimi olarak kullanma şansımız olursa o bile özel sektörü baya bir rahatlatacaktır” diye değerlendirdi.

 

‘Konut ile sınırlı değiller, ofis ve arsaya da talep var’

Daye, “Büyük yatırımcıların talebi ise konut ile sınırlı değil. Ofis ve arsa dahil her gayrimenkul ile ilgililer. Savaş bitip sistem normale geldikten sonra Ukrayna ve Rusya piyasasından sadece Akdeniz değil, Marmara ve Ege’ye de yayılacak bir akım bekleniyor. Göçle işlerini buraya aktarmak isteyen çok kişi de olması dikkat çekici” dedi. 

‘Getiri sağlayan markalı konut tercih nedeni’

Alanya’da hizmet veren Ataberk Estate CEO’su Fatih Kabakçı ise son zamanlarda vatandaşlık alabilmek için konut alma talebinin arttığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Rublenin değer kaybetmesi, alt segmentteki müşterilerin alım güçlerinde sıkıntı yarattı. Bununla birlikte malum ambargolardan dolayı para gönderme veya ödeme yapmalarıyla ilgili problem yaşanıyor. Karayoluyla Türkiye’ye girişler için Gürcistan’ın Ruslara karayolunu kapatması da olumsuz etkiledi. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen gayrimenkule olan talepler çok iyi. Vatandaşlık almak için gayrimenkul talebinde önemli ölçüde artış var. Talepte ise üst gelir grubuna hitap eden markalı konutlar öne çıkıyor. Özellikle yatırım amaçlı gayrimenkul alımında lansmandan girerek birkaç yıl sonra getiri sağlayacakları projeleri inceliyorlar. Sosyal medya kanalları ve internet web sayfamız üzerinden bize ulaşıyorlar. Ödemeyle ilgili sıkıntıların ise sezon öncesi Mayıs gibi biraz daha stabil bir hale gelebileceğini düşünüyoruz.”

‘Türkiye şu anda en güvenli liman olarak görülüyor’

Alanya’da Rusya’nın yanı sıra başka ülkelerden de talep aldıklarını kaydeden Elit İnşaat Grubu Ortaklarından Erhan Doğan, “Kültürlerimizin yakınlığı ve sahil bölgelerindeki tatil yapma ve sıcak denizlere inme imkanı sayesinde Rusça konuşan ülkelerin zaten Türkiye’ye olan ilgisi son 2 yılda vardı. Avrupa’nın kapılarını kapatması ile kapitallerinin ve yatırımlarının önemli bir bölümünü şimdi Türkiye’ye getirmek istiyorlar” diye açıkladı.

Ruble değerinin aşağı seyiretmesiyle üst gelir grubu Rus oligarkların Türkiye’ye taleplerinde rağbet olduğunu söyleyen Doğan, “Para transferi sorunu çözüldüğü takdirde çok önemli bir kitle, gayrimenkul sektöründe talep oluşturmak için hazır bekliyor. Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyorlar. Yabancıya satışta sektör olarak bu yıl yüzde 30’a varan oranda talep artışı yaşanabilir” dedi.