Ekonomi

Rusya'nın açıklaması şok yarattı! Türkiye nasıl etkilenecek?

Rusya tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Dünya alarma geçti. BM'den iletişim halindeyiz açıklaması geldi. Peki bundan sonra ne olacak? Türkiye nasıl etkilenecek?Ancak anlaşmanın askıya alınmasının tarım ve gıda ürünleri üzerinde kıtlık yaratacak etkileri olacağı belirtiliyor

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasının ardından BM Rus yetkilerle ile iletişim halinde olduğunu açıkladı. Ancak anlaşmanın askıya alınmasının tarım ve gıda ürünleri üzerinde kıtlık yaratacak etkileri olacağı belirtiliyor. Çok ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine işaret edilirken ilk etapta emtia fiyatlarında patlama bekleniyor.

 

tv100'de Gündeme Dair programına katılan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS) Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı, Rusya'nın tahıl anlaşmasındaki katılımını askıya almasının sadece Türkiye değil dünyada başta ayçiçek, buğday, arpa ve diğer tarım ürünleri olmak üzere ciddi bir sıkıntının yaşanacağını, hatta kıtlık olacağını ve fiyatların çok yükseleceğini söyledi. Yaycı Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasını değerlendirirken bundan sonra müzakere olmayacağını yeni bir anlaşmanın da mümkün görünmediğini belirterek, "Sadece Türkiye değil dünya çok ciddi sıkıntıya hazırlıklı olmalıdır. Bir kıtlık olacak, fiyatlar çok yükselecek. Türkiye'nin tahıl koridoru konusunda atacağı bir adım yok. Israr etse de sorunu çözebilecek durum yok çünkü anlaşmanın tarafı anlaşmadan çekildi” diye konuştu.

"Türkiye'ye baskı gelebilir"

Öte yandan dünyadan Türkiye'ye Montrö konusunda bir baskı gelebileceğine de işaret eden Yaycı, Türkiye'ye "Rusya'nın petrol ve doğal gazını geçirme' denilebileceğini belirterek, Atatürk'ün vasiyet ettiği gibi Karadeniz'de tarafsızlık politikasının sürdürülmesi gerektiğini söyledi. 

"Türk gemilerine saldırı olabilir"

Bundan sonrası için oldukça karamsar bir senaryo çizen Yaycı, Rusya ve Ukrayna'nın Türk ticaret gemilerini durdurup aramaya kalkacaklarını söyledi. Her iki ülkenin de Türkiye'nin diğer ülkeyi desteklediği gerekçesiyle gemilere ve mallara el koymaya kalkışabileceğini ifade eden Yaycı, "Mallara el koymanın ötesinde gemilere el koymaya kalkacak belki de gemilerimize saldıracaklar. Rusya’nın donanması var, Rusya bunu yapabilir. Ukrayna’nın donanması yok, korkarım bizim sattığımız İHA/SİHA’larla yapar” şeklinde konuştu. 
Yaycı, ayrıca Türk Akımı gaz hattıyla ilgili dikkat çeken bir değerlendirmede bulunarak, “Kuzey Akım boru hattına bir takım bir şeyler olduğunda ‘Türk Akımı’na dikkat, Ukrayna ve Bulgaristan civarında tedbir alınması lazım, Türk Akımı’na sabotaj düzenlenebilir’ uyarısında bulunmuştum. Sabotaj düzenlenirse vallahi donarız” diye konuştu.

 

Rusya Türkiye’nin öncü olduğu tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı

Türkiye’ye Rusya ile ticaret baskısı artıyor! Ekonomide ipler gerildi

Rusya-Ukrayna savaşı, gaz piyasalarına ilişkin tüm tahminleri değiştirdi!