Rusya'nın en favori yatırımcıları Çinliler!
Ruslar ambargo, düşen petrol fiyatları ve gelirlerine karşı çareyi Keynesyen tedbirler ile 50 milyar dolarlık bütçesiyle başkent Moskova'dan arıyor. Kentin altyapısını yenilemek için dev ihaleler açılıyor.
20 milyon kişilik kentteki ulaşım, eğitim ve sağlık altyapısını yenilemek için dev ihaleler açılıyor. Alman ve Fransızlar aktif, en favori yatırımcılar ise Çinliler.
Rusya, ambargo ve petrol fiyatlarının düşüşüyle gelen çifte krize karşı önlem reçetesi olarak Keynesyen tedbirlere başvuruyor. Moskova, Kırım işgaliyle birlikte gelen ambargo nedeniyle yaklaşık üç yıl sürmesini beklenen kriz ve durgunluğa karşı yüksek kamu yatırımı ile iç piyasada talep yaratmayı planlıyor. Analistler, Türkiye için petrol fiyatlarının düşmesinin olumlu bir gelişme olmasına rağmen Rusya krizinin Türkiye için de bulaşıcı olabileceğine dikkat çekiyor ve Yunanistan üe birlikte üç ülkenin de aynı sepette bulunduğunun altını çiziyor. Bu yüzden Rusya'da olanlar sadece Rusları ilgilendirmiyor.
Moskova'da kurulma çalışmaları sürdürülen Finans Merkezinin yanı başında bulunan Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin yönetici i Vladimir Derevyenko, Rusya'ya ambargonun asıl olarak komşuları vuracağını söyleyerek, uyarıda bulunuyor. Moskova Şehir Hükümeti, ülke ekonomisinin yüzde 20'sini sırtlayan 20 milyonluk kenti, krizin etkilerini azaltmak için anahtar olarak kullanmak istiyor. Bank of Moscow Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Kuzovlev, krizin aslında yıllardır sürdüğünü ve bir krizden bir diğerine sürüklendiklerini belirterek, dış pazarlar son beş yılda kapandığı için kamu harcamalarının piyasada büyük rol oynamaya başladığını ifade ediyor. Bankaların metro ve hızlı tren gibi projelerde finansman sağlama rolüne de soyunduğunu belirten Kuzovlev, Moskova'nın aynı zamanda dünyadan yaptığı mal ve hizmet alımının 20 milyar ruble gibi sadece Tokyo ve New York gibi şehirlerle eş olduğunu da kaydediyor.
Moskova Dış İlişkiler Bakanı Sergey Cheryomin, kentin 2010 yılında iş yapma kolaylığı açısından dünyada 112'nci sırada yer alırken dört yıl içinde 62'nci sıraya yükseldiğini söylüyor. Rekabet endeksi sıralamasında ise kent 2013'te 64'uncu sıradan, 2014'te 53'üncü sıraya yükselmiş. Kent ekonomisinin 10 yıl içinde i ikiye katlanacağını da belirten Cheryomin, kent bütçesinin yüzde 20'sinin ulaştırma, yüzde 19'unun ise sosyal destek harcamalarına gittiğini ve açığın ise yüzde 12 olduğuna dikkat çekiyor.
Fransızlar şikayetçi!
Rusya 140 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük altıncı ekonomisi. Pepsi Cola için ABD'den sonraki en büyük ikinci Pazar. Mars, Kelloggs, Mc Donald's gibi şirketlerin ambargo nedeniyle sorun yaşaması beklenirken, yerel üretim ve ruble girdileri sayesinde kar ettikleri belirtiliyor. Rusya'daki AMCHAM Başkanı Alexis Rodzianko, ambargonun sınırlı bir etkisi olduğunu ve yabancı şirketlerin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtiyor. Rodzianko'ya göre ambargodan şimdüik etküenen şirketlerin Rosneft gibi enerji ihraç eden şirketler ve varlıkları dondurulan bankalar. AB ülkeleri ambargo nedeniyle Rus petrol şirketleri ve bankalarıyla ilişkilerini askıya alsa bile özellikle Fransa ve Çin gibi ülkeler bu krizi faydaya çevirmek için girişimlerini artırıyor. Rus-Fransız Ticaret Odası Başkanı Thomas Kerhuel, Lafarge, Alstom gibi çok sayıda Fransız şirketin özellikle Moskova'daki yatırımlarının toplamının 14 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
Moskova'da uzun vadeli projeksiyonlar yapmanın mümkün olmadığını kaydeden Kerhuel'e göre, geçmiş krizleri atlatan firmaların yatırımlarını artırma kararlılığında. Kerhuel, "Güçsüz ruble Moskova'ya yatırım yapmak için doğru zamanı gösteriyor" diyor ve ambargodan dolayı sadece birkaç ihalenin iptal edildiğini ve bazı ihalelerde tedarik süresinin geciktirildiğini ifade ediyor.
Ambargonun etkilerinin hissedilmeye başlandığı Moskova'da belediye 50 milyar dolarlık bütçesiyle, hem altyapısını yenileme, hem de iç piyasada talebi ve harcamayı canlı tutmayı planlıyor. Bunu yaparken de uluslararası şirketleri dev altyapı ihaleleriyle cezbetmeyi ve ambargonun kilidini büyük ölçekli ihalelerle açmayı planlıyor. Kentin en büyük projelerinden biri olan VTB Park Arena adlı spor, alışveriş, otel, konut ve park proj esini hayata geçiren VTB Bank Başkan Yardımcısı Andrey Peregudov, Amerikan, İngiliz ve İtalyan şirketlerin projeye yatırım yaptığını söylüyor. Dinamo Stadını ve Troçki Parkını yenüeyecek olan Peregudov'a göre bu tür yatırımlar Moskova'da yeni bir hayat tarzı yaratıyor.
Avrupalı Şirketler Derneği CEO'su Frank Schauff ise ambargonun etkilerinin hissedilmeye başlandığını ve bu sebeple Moskova'nm flnansal merkez olma girişiminin gecikeceğine dikkat çekiyor. Ancak ScA hauff krizin fırsatlar sunduğunu ve kentteki arazi değerlerinin Euro bazında düştüğünü de ifade ediyor.
Keynes ve Çin!
Kapitalizme geçtiğinden bu yana en ciddi ve en uzun krizine hazırlanan Moskova, Keynes'i uzun sürmesini beklendiği kıştan çıkış için rehber görüyor. Bu iş için de en büyük desteği Çin'den alıyor. Çin hem bir kreditör. hem de altyapı işlerinde ciddi bir müteahhitlik gücü olarak, ihalelerden aslan payını alıyor.
JLL Danışmanlık Grubu Başkanı Tim Millard, ambargo nedeniyle hükümet bütçelerinin etkileneceğini ancak yabancı yatırımcıları işin içine katmak isteyen Moskova'nın PPP projeleriyle anahtar rol oynamaya çalıştığını söylüyor. Çinli yatırımcı ve şirketlerin bu konuda önemli rol oynamaya başladığını da belirten Millard, Rusya'da perakendeciliğin Avrupa'dan daha hızlı büyüdüğünü belirtiyor. Moskova metrosunun genişletilmesi için yapılan büyük ihaleyi Çinliler kazanmış. Alman ve Fransız şirketleri de açüan ihalelerden pay almasını biliyor. Aralarında Enka, Rönesans ve Ant Yapı gibi Türk şirketleri de alışveriş merkezleri, oteller, altyapı işleri, konut ve her türlü müteahhitlik işlerinde tecrübeleriyle işler almaya ve işlerini büyütmeye devam ediyor. Enka, Moskova'da ll'inci alışveriş merkezini geçenlerde açarken, yeni yılın başında eski bir alışveriş merkezini yıkıp yenileme işine başlayarak 12'ncisinin temelini atmış.
Finans merkezi Moscow City'de Ant Yapı'nın imzası ve yaptığı projeler ise göz kamaştırıyor.
İş kurmak için 100 imza şart!
Rusya'nın yabancı yatırım çekme konusunda trafiğin dışında ciddi bir handikabı var: Bürokrasi. Moskova Şehir Hükümeti bakanları bu konuda geçen yıllara oranla ilerleme kaydettiklerini söylese de daha kat edecekleri ciddi bir yol olduğu da gerçek.
Dört yıl önce bir yabancı yatırımcı şirket kurabilmek için 130 imza alması gerekirken bu sayının dört yılda ancak 100'e kadar indirilebildiği belirtiliyor. Ancak Rusya'da bürokrasi ile otoriter yönetimin de el ele olduğunu söylemek mümkün. Avrupalı bir işadamı ulaşım konusunda şikayet ettiği Moskova'da iki park cezası alması halinde oturma izni ve vizesinin iptal edilebileceğini söylediğini not etmek şart. Bütün bunlara karşı Keynesyen tedbirleri devreye sokan Rusya'nın krizden çıkış yolu ise ülke ekonomisinin kalbi olan Moskova'dan geçiyor.
Dünya