Dış Piyasalar

Rusya'nın kredi notu değişmedi!

S&P'den yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın kredi notu ve görünümünün "BBB-" olarak korunduğu bildirildi. Bu karara gerekçe olarak, ülkenin güçlü net dış varlık pozisyonu ve düşük kamu borcu gösterildi.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Rusya'nın "BBB" olan kredi notunu ve negatif olan not görünümünü teyit etti. 


S&P'den yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın kredi notu ve görünümünün "BBB-" olarak korunduğu bildirildi. Bu karara gerekçe olarak, ülkenin güçlü net dış varlık pozisyonu ve düşük kamu borcu gösterildi.  


"Yaptırımlar artarsa kredi notu düşebilir"


Buna karşın, Rusya'ya uygulanan yaptırımların artması durumunda ülkenin kredi notunun düşürülebileceği uyarısı yapıldı. S&P, ayrıca esnek döviz kuru rejiminin zayıflamasının da kredi notu üzerinde baskı yaratacağını vurguladı.  


Öte yandan, açıklamada Rusya'nın yatırım ortamı ve ekonomik büyüme beklentilerinin iyileşmesinin kredi görünümünü "durağana" yükseltebileceği belirtildi.  


"Ukrayna ile sorunların çözülmesi Rusya ekonomisini olumlu etkileyecek"


S&P, Rusya ekonomisinin 2014-2017 yılları arasında yıllık yüzde 1 oranında büyümesini beklediğini kaydederken, ülkenin dış varlık pozisyonu ve ölçülü kamu borcunun bu dönem boyunca korunacağı öngörüsünde bulundu. Derecelendirme kuruluşu, bu beklentilerin Ukrayna'daki gerilim ve bundan ötürü uygulanan yaptırımların devam edeceği varsayımına dayandığının altını çizerken, iki ülke arasındaki sorunların çözülmesinin Rusya ekonomisini olumlu etkileyeceği ifade etti. 


Bir diğer uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's geçen hafta yaptığı açıklamayla Rusya'nın kredi notunu "Baa1"den "Baa2"ye indirirken, negatif olan not görünümünü teyit etmişti.   


Moody's'den yapılan açıklamada, notun düşürülmesine gerekçe olarak, Rusya'nın orta vadeli büyüme beklentilerinin uluslararası yaptırımların genişlemesiyle giderek artan bir baskı altında kalması gösterilmişti. 


Ruble en düşük seviyesine geriledi 


Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımlar, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve son olarak Moody's'in not indirimiyle zayıflayan ruble, S&P'nin kredi notunu düşüreceği yönündeki endişeler ve Rusya Merkez Bankası'nın işlem bandını 2012'den bu yana en yüksek oranda değiştirmesinin ardından, tarihin en düşük seviyesine geriledi. 


Uluslararası piyasalarda dolar 42 rubleye çıkarken, euro da 53 rubleye dayandı. 


Rusya Merkez Bankası, rubledeki düşüşü yavaşlatmak için sadece Ekim ayında 16 milyar dolardan fazla harcama yapmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 17 Ekim'de yaptığı açıklamayla Rus Merkez Bankasının ulusal para birimi rubleyi desteklemek için dalgalı kur sistemine geçiş yapacağını duyurmuştu. 




Dünya