İnşaat Malzemeleri

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2022 yılı şubat ayı sonuçları resmen açıklandı. Peki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi? Yayınlanan rapora göre, 2022 yılının Şubat ayının son haftasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaşın etkisi, Mart 2022'de toplanan 10 günlük verilerle endekse kısmi şekilde yansıdı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin her ay düzenli olarak açıkladığı ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi şubat ayı sonuçları resmen yayınlandı. Yayınlanan rapora göre, 2022 yılının Şubat ayının son haftasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaşın etkisi, Mart 2022'de toplanan 10 günlük verilerle endekse kısmi şekilde yansıdı. Açıklanan resmi verilere göre, söz konusu Bileşik Endeks şubat ayında gerilerken, ihracat pazarlarına ilişkin beklentilerdeki zayıflamalar görüldü.

Söz konusu yeni ekonomi politikalarının yarattığı yüksek enflasyona bağlı olarak yaşanan maliyet artışları, faaliyetlerde meydana gelen durağanlaşma ve özellikle yüksek enerji zamları, son dönemlerde Bileşik Endeks’i zayıflatan sebeplerin başında yer aldı. Yine açıklanan resmi verilere bakıldığında buna ek olarak Şubat 2022'nin son haftasında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, yeni risk ve belirsizlikleri de beraberinde getirmiş oldu.

Merakla beklenen verilere göre, söz konusu Bileşik Endeks Şubat 202'de bir önceki aya göre 1,11 puanlık düşüş gösterdi ve açıklanan verilere göre 74,24 puana indi. Söz konusu Bileşik Endeks’te 2021'de meydana gelen hızlı toparlanma Aralık, Ocak ve Şubat'ta yerini düşüşe bıraktı. Bileşik Endeks’in bu eğilimine devam ederek, bir süre daha olumsuz gelişme ve beklentilerin etkisi altında kalması bekleniyor.

Peki açıklanan rapora göre faaliyetler durağanlaştı mı? İşte detaylar...

Faaliyetler durağanlaştı mı?

Merakla beklenen raporda yer alan bilgilere göre, inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri, geleneksel mevsimsellik etkileriyle beraber Şubat 2022'de durağan bir görünüm sergiledi. Konu ile ilgili olarak yaşanan gelişmelere göre, maliyet ve fiyat artışları, yüksek enerji, ekonomide alınan yeni kararların etkileri, Faaliyet Endeksi’ni olumsuz şekilde etkiledi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının söz konusu faaliyetlere etkisi ise henüz çok düşük seviyede kaldı.  

Merakla beklenen Faaliyet Endeksi Şubat 2022'de  bir önceki aya göre 0,1 puan düşüş gösterdi. Söz konusu faaliyet gruplarında sınırlı artış ve gerilemeler izlendi. Yine merakla beklenen verilere göre, Yurtiçi satışlar Şubat 2022'de sınırlı ölçüde artış gösterirken, ihracat bir önceki aya göre düştü. Merakla beklenen verilere bakıldığında yüksek enerji ve girdi fiyatları üretimi olumsuz şekilde etkilerken, gerileme ise sınırlı kaldı. Yine açıklanan verilere bakıldığında cirolarda ise enflasyon kaynaklı olarak sınırlı bir artış gözlemlemdi.

Güven Endeksi’nin kırılganlığı devam ediyor

2022 yılının Şubat ayında faaliyetlere yansıyan zayıflama ve savaşının meydana getirdiği belirsizliklerin güven kaybına neden olmasıyla Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,34 puan azalma gösterdi. Yine yaşanan gelişmelere bakıldığında söz konusu bu dönemde yüksek enflasyon da güveni sınırlayan bir etki şeklinde belirdi. 

Merakla beklenen verilere bakıldığında kırılgan kalan 2021'i gerileme ile kapatan Güven Endeksi, 2022'de de düşüş eğilimini korumayı sürdürüyor. 

Söz konusu raporda yer alan bilgilere göre, Şubat 2022'de Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin gerilediği, son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde de güvenin düştüğü belirtildi. Yine açıklanan verilere bakıldığında yurtiçi ve ihracat pazarlarına yönelik güven seviyesi bu dönemde sınırlı ölçüde düşüş gösterdi. Açıklanan rakamlara göre ihracat pazarında da savaşın etkileri oldukça hissediliyor.

Söz konusu verilere bakıldığında Şubat 2022'de endekslerde, öncelikle ekonomi politikasında yaşanan değişim ile ortaya çıkan yüksek maliyet artışı, yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artışlar son derece etkili oldu. Yine konuyla ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Rusya-Ukrayna savaşı da yeni riskleri ve belirsizlikleri de gündeme taşıdı. Söz konusu güvende zayıflama yaratan bu olumsuz koşulların bir süre daha sürmesi bekleniyor.

Peki Rusya Ukrayna savaşı beklentileri bozdu mu? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Rusya – Ukrayna Savaşı beklentileri bozdu mu?

Yine açıklanan verilere bakıldığında Beklenti Endeksi Şubat 2022'de bir önceki aya göre 0,9 puan düşüş gösterdi ve 2022'nin ilk iki ayında gerileme gösterdi. Söz konusu düşüşler büyük ölçüde piyasalardaki belirsizliklerden kaynaklanmış oldu.

Yine açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin, yeni ekonomi politikası, yüksek maliyetler ve enflasyon sebebiyle zayıfladığı da belirtildi. Açıklanan verilere göre, söz konusu yüksek maliyet ve fiyat artışları, önümüzdeki üç aylık dönem için alınan yurtiçi siparişlerde bazı düşüşlere sebep oldu. Yine açıklanan verilere göre, aynı biçimde önümüzdeki üç aya ilişkin ihracat siparişleri de söz konusu Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle Şubat 2022'de gerileme gösterdi. 

Yine merakla beklenen verilere bakıldığında gelecek üç aya yönelik olarak üretim beklentisi, iç ve dış siparişlerdeki azalmaya rağmen sınırlı ölçüde iyileşmele gösterdi. Resmi olarak açıklanan verilere göre, beklentilerdeki düşüşte öncelikle yüksek enflasyon ve maliyetler etki gösterirken, son zamanlarda gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşı da bozulma yarattı. Bu olumsuz koşullar değişmeden beklentilerin zayıf kalmayı sürdürmesi bekleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor!