24 / 05 / 2024

Saad Hariri: Lübnan'da inşaat yatırım fırsatları mevcut

Saad Hariri: Lübnan'da inşaat yatırım fırsatları mevcut

İsrail savaşından sonra ayağa kalkan Lübnan'ın yeni Başbakanı Hariri, "Türk yatırımları için bir dönem varsa o da bugündür" dedi



Hizbullah'ın 2006'da iki İsrail askerini kaçırması ve 8'ini öldürmesiyle başlayan Lübnan - İsrail savaşı Beyrut sokaklarını ve tüm ülkeyi bir harabeye çevirmişti. Lübnan yaralarını yavaş yavaş sardı. Hatta küllerinden doğdu denebilir. Eksikleri olsa bile istikrara henüz kavuşmuş olan Lübnan'ın yeni Başbakanı Saad Hariri, ülkeye Türk yatırımcıları çağırdı. Lübnan Başbakanı Saad Hariri, "Türk iş adamlarının Lübnan'da yatırım yapacağı bir dönem varsa o da bugündür" diyerek, Lübnan'da istikrarın sağlandığını bildirdi.

ÖZELLEŞTİRMELER FIRSAT
"2008'in ortalarından bugüne kadar olan dönemde nispi istikrarın hakim olduğunu görüyoruz. İş adamları istikrar olan yerlerde yatırım yapmayı ister" diyen Hariri, inşaat alanında yatırım fırsatlarının bulunduğu belirtti. Hariri özelleştirmeler konusunda şunları kaydetti: "Enerji ve inşaat sektörlerinde gerçekleştirmeyi planladığımız birçok proje var. Enerji sektöründe, telekom sektöründe, toplu taşımacılık alanında yapacağımız özelleştirmeler var.''

VİZE KALKMALI
Hariri, Türkiye'nin, ilk ziyaret edeceği ülkelerden birisi olacağını belirterek, beraberimde çok sayıda Lübnanlı iş adamı bulunduracağını kaydetti. Türkiye'den Lübnan'a daha çok sayıda turist gelmesini istediklerini söyleyen Hariri, Lübnanlı turistler için hem kış, hem yaz turizmi destinasyonu olmaya devam eden Türkiye'ye çok sayıda Lübnanlı turistin gittiğini ifade etti. Hariri, Lübnan ile Türkiye arasında vizenin kaldırılması konusunda, "İki ülke arasında vizenin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

'Eşim de Türk dizilerini seyrediyor'

Körfez ülkelerinde yoğun ilgi gören Türk dizilerini izleyip izlemediğinin sorulması üzerine Hariri, şunları anlattı: "Ramazanda her gün bin kişiyle iftar yaparım. Her iftarda da 6 masada öksüz ve yetim çocuklar olur. İftarımızı birlikte yaparız. İftardan sonra yukarı çıkar çocuklarla konuşurum. Onlara her zaman ilk işim televizyonda ne seyrettiklerini sormak olur. Bana hep Türk filmlerini, dizilerini seyrettiklerini söylerler.'' Eşinin de Türk dizilerini seyrettiğini söyleyen Hariri, esprili şekilde ''Tabii bunun üzerinde hiçbir kontrolüm yok" dedi.

Türk Telekom iyi bir yatırım
Hariri ailesinin Türk Telekom yatırımına ilişkin bir soru üzerine Saad Hariri, Türk Telekom'un ortağı olduğunu, ancak idaresinde yer almadığını kaydetti. Hariri "Türkiye çok büyük bir pazar, büyük bir potansiyeli var. Türk Telekom da çok iyi bir yatırım" dedi.

Harabelerin önünde Ferrari'ler
İsrail savaşının ardından harabeye dönen binalardan bazıları hala yenilenmemiş. Beyrut sokaklarında delik deşik binaların önünde Ferrari'ler, Lamborghini'ler ve Porshe'ler görmek mümkün. Caddelerdeki iki arabadan biri ise cip.

Sarayın her yerinde Refik Hariri var
Lübnan Başbakanı'nın devlet sarayının her yerinde 2005'te bir suikaste kurban giden ve Ortadoğu'da istikrarın simgesi olarak tanınan Refik Hariri'nin onlarca fotoğrafı var. Hatta Saad Hariri'nin toplantı odasındaki masasının baş köşesini de babasının fotoğrafı süslüyor.
Barış ERGİN/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk işadamları için Lübnan zamanı, vizeyi de kaldırırız    
 
BÖLGEDEKİ 22 ülkeden 210 odayı çatısı altında toplayan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Başkanlığı'na yeniden seçilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Beyrut'ta Lübnan Başbakanı Saad Al Hariri'nin konutuna giderken sinyali verdi:

- Sayın Hariri'yle özel bir görüşme ayarlamaya çalışacağım.
Gitmişken birkaç iş çıkarmanın heyecanıyla Saad Hariri'nin konutuna girdik. Beyrut'un her köşesi gibi, ASCAME'nin 20'nci genel kuruluna katılanlar onuruna yemek verilen salonda da onlarca Refik Hariri (otomobili havaya uçurularak 2005'te öldürülen Lübnan Başbakanı) fotoğrafı var.
Yemeğin ortalarına doğru Murat Yalçıntaş'ın danışmanı Mesut Taşkın'ın yanına gittim:
- Murat Bey'e Hariri'yle görüşmeyi hatırlatsan...
Mesut Taşkın, hemen Yalçıntaş'ın yanına gitti, döndüğünde görüşme bilgisini verdi:
- 15-20 dakika sonra Sayın Hariri'nin ofisine çıkacağız.
Görüşmeyi yapacağımız çalışma odasına girdiğimizde toplantı masasının başındaki koltukta Saad Al Hariri'nin babası Refik Hariri'nin bir fotoğrafı duruyordu.
Lübnan'ın yeni Başbakanı Saad Al Hariri, babasının fotoğrafının tam karşısındaki koltuğa oturdu, sorularımızı yanıtlamaya Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türkiye'yle iyi ilişkilerden girdi:
- Henüz güvenoyu almadık. Türkiye, ilk ziyaret edeceğim ülkelerin başında yer alacak. Başbakan Erdoğan, babamın çok iyi dostuydu. Türkiye, Lübnan'ın gerçek dostu. Türkiye'ye ziyaretimi geniş bir işadamı topluluğuyla birlikte gerçekleştireceğim.
- Türkiye-Lübnan arasındaki ekonomik ilişkiler, potansiyeli yansıtmıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
- Lübnan bildiğiniz gibi büyük acılar yaşadı. Savaşlar, altüst oluşlar, sıkıntılar yaşadık. Bugün Lübnan'da istikrarı sağlamaya yönelik çabaları birleştiren bir hükümet işbaşında. Eğer Türk işadamlarının Lübnan'a geleceği, yatırım yapacağı bir dönem varsa o da bugündür. Ben Lübnanlı işadamlarının Türkiye'de, Türk işadamlarının da Lübnan'da yatırım yapmalarını destekleyeceğim.
- Türkiye, Suriye ile karşılıklı olarak vize uygulamasını kaldırdı. Benzeri bir adımı siz de atmayı düşünür müsünüz?
- Hükümetimiz güvenoyu alır almaz bu konuyla ilgileneceğim. İki ülke arasında vizenin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.
- İki ülke arasındaki turizm trafiğinin daha fazla gelişmesi için neler yapılabilir?
- Lübnan küçük bir ülke. Hem burada yaşayan vatandaşlarımız, hem de yurtdışındaki Lübnanlılar Türkiye turizmi için önemli potansiyel. Türkiye'ye çok sayıda Lübnanlı turist gidiyor. Biz Türkiye'den de daha fazla turist bekliyoruz. Bu doğrultuda aramızdaki uçak seferlerinin de artması gündeme gelebilir.
Saad Hariri, yarım saatlik görüşme sırasında sorularımıza verdiği yanıtlardan, "Politikaya arkadan itildim" görüntüsü verdi...
Hariri Ailesi'nin ana hissedarı olduğu Saudi Oger Grubu, Türk Telekom ve T-Bank'la Türkiye'ye yerleşti...
Saad Al Hariri de yeni Başbakan olarak Türkiye'yle ilişkileri daha da geliştireceğini ortaya koydu...

Elhamdülillah krizde bile ekonomi büyüyor

LÜBNAN Başbakanı Saad Al Hariri'ye ülkesiyle ilgili önceliklerini sorduk. Yanıta girişi, "Elhamdülillah küresel kriz ortamında bile ekonomimiz büyüyor" şeklinde oldu ve sürdürdü:
- Enerjide büyük sorunumuz var. Halkımızın yüzde 60'ına elektrik iletebiliyoruz. O da 24 saat değil. Burada önemli adımlar atmak zorundayız. Hukuk sistemi ve ekonomide birçok reformu parlamento gündemine taşıdık.

Türk Telekom'u izliyorum ama artık politikadayım

ARTIK Başbakanlık koltuğunda da otursa, Saad Al Hariri'yle görüşürken, Türk Telekom'u gündeme getirmeden geçemezdik:
- Aileniz Türk Telekom'un hâkim ortağı. Türkiye'de yeni yatırımlar düşünüyor musunuz?
- Ben işadamı olmayı seviyorum. Bunun nedenini bir örnekle anlatmaya çalışayım. İş alanında A'dan B'ye gitmek isterseniz, doğrudan gidersiniz. Politakada X'e, Z'ye, M'ye derken belki B'ye ulaşırsınız. Dikkat edin, `belki' diyorum. Babamın suikastla öldürülmesi sonrasında politikaya girdim. Türk Telekom'da hissem var ama artık idaresinde değilim. Türk Telekom'la ilgili rakamları gördüğüm zaman kardeşimi arıyorum.
- Rakamları seviyor musunuz?
- Rakamları kim sevmez ki?
- Yani, Türk Telekom'da elde edilen rakamlardan, yatırım yapmış olmaktan memnun musunuz?
- Türkiye, çok büyük bir pazar, büyük potansiyel var. Türk Telekom da çok iyi bir şirket.

Özelleştirmeler için gelen müteahhitlere de iş çıkacak

HARİRİ Ailesi'nin şirketleri Türkiye'ye Türk Telekom ve T-Bank'la girmiş olsa da, bölgede inşaat sektörünün önde gelen isimleri arasında. Saad Hariri'ye Türk müteahhitlerinin Lübnan'a dönük şansını sorduk:
- Türk müteahhitleri hem bölgemizde, hem dünyada çok aktif. Aynı durumu Lübnan'da göremiyoruz...
- Ülkemizde istikrarsızlık söz konusuydu. Şimdi nispi bir istikrar sağlandı. İşadamları yatırım için istikrar arar. Şimdi artık Lübnan'a gelecek Türk işadamları sıkıntıyla karşılaşmaz. Enerji ve inşaat alanında birçok projemiz olacak. Telekomda, toplu taşımacılıkta özelleştirmeler yapacağız. Türkiye ile işbirliği yapacağımız çok alan olduğunu düşünüyorum.

Alkollü içki  yoktu

SAAD Al Hariri'nin konutuna iki otobüsle gidildi. İtalya'dan İspanya'ya, Yunanistan'dan Mısır'a, Tunus'tan Fas'a kadar bölge ülkelerinden ASCAME üyesi odaların temsilcileri vardı...
Konutun bulunduğu sokağın başında otobüsten indik. Üç-dört bariyer geçtikten sonra konuta ulaştık...
Konuklara zengin Lübnan mezelerinden örnekler
değişik meyve suları eşliğinde sunuldu... Alkollü içki ikramı yapılmadı...
Lübnan'ın başkenti Beyrut, bölgedeki birçok İslam ülkesinin zenginleri arasında "kaçamak noktası" diye bilinirken, ülkenin Başbakanı, konutunda yabancılara verdiği yemekte alkollü içki ikram edilmemesini seçmişti...
ASCAME Başkanı Murat Yalçıntaş, Saad Al Hariri'ye salonda bir tablo hediye etti. Bizimle yaptığı görüşme sırasında ise, Tuluyhan Uğurlu'nun Akdeniz temalı CD'si ile çini kol düğmeleri sundu.

Türk dizilerini eşim de izliyor

BÖLGEDEKİ birçok ülke gibi Lübnan'daki televizyon kanallarında da Türk dizileri yayınlanıyor.
Bu konuyu Lübnan Başbakanı Saad Al Hariri'ye de açtık:
- Türk yapımı televizyon dizilerini izliyor musunuz?
- Size bir şey anlatayım. Ramazan ayında her gün
1000 kişiye iftar veririm. Her iftarda 6 masada yetim çocuklar olur. İftardan sonra yukarı çıkar, onlarla sohbeti sürdürürüm. İlk sorum televizyonda neler seyrettikleridir.
- Yanıtlar ne oluyor?
- Türk filmlerini ve dizilerini seyrettiklerini söylerler.
- Siz ya da eşiniz?
- Eşim de Türk dizilerini izler...
- Adını bildiğiniz Türk dizisi hangisidir?
- Nur (Gümüş)... Oyuncuları Lübnan'a gelip, çocuk yuvasını ziyaret etmişti. Çocuklar çok tezahürat yapmışlardı...

Lübnan'a ihracatta 3 kat önde gidiyoruz

HAZIR Lübnan'la ekonomik ilişkiler gündeme gelmişken, aramızdaki ticaret rakamlarını anımsamakta yarar var:
· 2008 yılında Lübnan'a 665 milyon dolarlık ihracat yapmışız.
· Lübnan'dan ithalat 179 milyon dolar düzeyinde olmuş.
· Toplam ticaret yine 2008 yılında 844 milyon doları bulmuş.
· İhracatımızda en büyük iki kalem 183 milyon dolarla demir-çelik ve 169 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar.
· İthalatta başı 113 milyon dolarla hurda demir-çelik çekiyor.
Vahap MUNYAR/Hürriyet


Geri Dön