08 / 05 / 2024

Sabancı, enerjiye 9 milyar dolar yatıracak!

Sabancı, enerjiye 9 milyar dolar yatıracak!

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, enerji sektörüne 9 milyar dolar yatırarak sektörün bir numaralı oyuncusu olmayı hedeflediklerini söyledi...



Türkiye'nin enerji açığını göz önüne alan Sabancı Holding, 9 milyar dolarlık yatırım yaparak sektörün bir numaralı oyuncusu olmayı hedefliyor. Sabancı Holding'in 2005 yılında enerjiyi, özellikle elektrik enerjisini grubun en önemli gelişme ve büyüme alanlarından biri olarak tanımladığını, üretimden toptan ticarete, dağıtımına ve perakende satışına kadar bu zincirin her noktasında olma hedefi koyduğunu söyleyen Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, 'Bu zincirde bizim Türkiye pazarındaki payımız yüzde 10 olacak. Türkiye'deki kanunların el verdiği pazar payı yüzde 20'dir. 2015'de yüzde 10'a ondan sonra da en hızlı bir şekilde yüzde 20 pazar payına ulaşmak, vizyonumuz, hedefimiz bu" dedi. Gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında konuşan Hakman, yüzde 20'lik pazar payının en az 5 bin megavat kurulu güce tekabül ettiğini belirterek, "Hedefimiz 2015 yılında yaklaşık 6 milyon abonelik dağıtım şebekesine sahip olmayı, en azından bu 6 milyon aboneye elektrik satıyor olmayı içeriyor" dedi.

Sadece Üretim 9 milyar Dolar

Hakman, 6 ay-1 sene içinde Tufanbeyli kömür santralının temelini atacak aşamaya geleceklerini, bazı rüzgar santralı yatırımlarını da gerçekleştireceklerini dile getirerek, bu projeler toplandığında 2015'te devreye almak istedikleri 5 bin megavatın 3 bin megavatını sağlamış olacaklarını kaydetti. Bunun üzerine 2 bin megavatlık projeyi daha geliştirmek, bunların lisanslarını almak için de çalıştıklarını anlatan Hakman, '9 milyar dolar bizim 5 bin megavata ulaşmak için toplam yatıracağımız miktar. Başkent'in (Elektrik Dağıtım A.Ş.) ihalesini 1 milyar 225 milyon dolara aldık. O dahil değil, 9 milyar dolar sadece üretim aşamasında' diye konuştu.

Köprü, Menge ve Sarıgüzel Projeleri

Selahattin Hakman sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu hedeflerin neresindeyiz? Bugün elimizde 455 megavat işletmede olan santral var. Bunlara ilave olarak 1950 megavat inşa halinde projemiz var. Bu projelerden 3 tanesinin temelini geçtiğimiz sonbaharda attık, bir 3 tanesinin temelini atmaya hazır durumdayız, büyük bir ihtimalle yaz dönemi geçtikten sonra 3 projemizin daha temelini atmış olacağız, Köprü, Menge ve Sarıgüzel projeleri.'

Nükleer ihalesine yeşil ışık

Selahattin Hakman nükleer enerjiye ilişkin de Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak yatırımları yapacağını, bunun içinde nükleerin de olabileceğini, ancak bunun devreye girmesinin 2018'den önce olmayacağını söyledi. Hakman ikinci bir nükleer ihalesi olursa ilgilenip ilgilenmeyeceklerinin şartlara bağlı olduğunu, alım garantisinden çok o santralı ömrü boyunca, bir hataları olmadıkça işletmelerine engel olunmamasının kendileri için önemli olduğunu ifade etti.

Enerjiden 6 milyar ciro

Holding olarak krize rağmen planlarında hiçbir değişiklik yapmadan enerji konusundaki hedeflerine doğru kararlılıkla yürüdüklerini belirten Selahattin Hakman, "Enerjisa'nın 455 megavat çalışan santralı var. Bu yıl enerji üretiminden 600 milyon lira civarında ciro bekliyoruz. Hedeflediğimiz 5 bin megavat kurulu gücün gerçekleşmesiyle ciromuz 2015 yılından itibaren 6 milyar lira seviyelerine çıkacaktır. Dağıtımda, bizim Başkent'te bu sene beklenen ciromuz yaklaşık 2 milyar lira' bilgisini verdi. Hakman, Enerjisa'nın halka arzının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soru üzerine de 'Prensipte evet. Biz piyasanın şirketlerimizin değerini ölçmesini seviyoruz. Ama 2012'den önce olmaz" dedi.

2 yıl içinde hedefimize ulaşırız

Bandırma doğal gaz santralının gelecek sene devreye alınacağını, inşa halindeki santralların tamamının Çambaşı hariç 2012 sonunda devreye gireceğini, Çambaşı'nın da 2013'e kalacağını anlatan Selahattin Hakman, bu projelerle serbest piyasada elektrik satan, önceden sözleşmeye bağlanmış uzun vadeli enerji alım sözleşmesi olmayan santrallar açısından özel sektör arasında 'bir numara' olacaklarını ifade etti. Yurt dışının perspektifleri, vizyonları içinde bulunduğunu bildiren Hakman, Türkiye civarındaki ülkelerle mutlaka ilgileneceklerini, ancak önce Türkiye'de belli bir noktaya gelmeleri gerektiğini söyledi. Hakman, 'Tahmin ediyorum 2 sene içinde o noktaya gelmiş oluruz. Türkiye'nin civarındaki bütün bölgeler olabilir, Irak, Suriye, Kafkaslar, Balkanlar da olabilir' ifadesini kullandı.
Yeni Şafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sabancı Holding enerjide 7 bin kişiye iş verecek

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, sektörlerinde 2015'de yüzde 10 pazar payına ulaşmayı, ardından bu payı yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, bunun en az 5 bin megavat kurulu güce ve 6 milyon abonelik elektrik dağıtım şebekesine sahip olmayı içerdiğini söyledi. Türkiye'nin 2001'den bu yana yüzde 6 ile 8 arasında artan yıllık talebine cevap verecek yatırımları oluşturma yolundaki adımları piyasayı yeterince güven verici şekilde geliştiremediği için serbest piyasa çerçevesinde gerçekleştiremediğini ifade eden Hakman, "Geldiğimiz nokta, geçen yaz Türkiye'de elektrik talebinin tarihinin en yüksek noktasına geldiğimiz zaman ağustos ayında, Türkiye elektrik ihtiyacını, isterseniz 'zor karşıladı' diyelim, isterseniz 'karşılayamadı' diyelim'' dedi. Projelerinde şu anda bin 600 kişinin çalıştığını, proje inşaatları en üst noktaya ulaştığında çalışan sayısının toplam 7 bin kişiye ulaşacağını bildiren Hakman, inşa sürecinin sonunda bu sayının azalacağını ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlarda sağladıkları istihdamı önemsediklerini söyledi. Hakman, Enerjisa'nın halka arzının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soru üzerine de "Prensipte evet. Biz piyasanın şirketlerimizin değerini ölçmesini seviyoruz. 2012'den önce olmaz'' dedi.

Sabah

Sabancı enerjide kriz arası vermiyor

Türkiye'nin enerjide arz sıkıntısı yaşamaya devam edeceğini belirten Selahattin Hakman, krize rağmen 5.5 milyar Euro'luk yatırım hedeflerinde bir değişiklik yapmadıklarını bildirdi.

Sabancı grubu, 2015 yılı için önüne koyduğu, `Türkiye'nin elektrik sektöründe yüzde 10'luk pazar payı ve 5.5 milyar Euro'luk yatırım' hedefini, yaşanan ekonomik krize rağmen koruyacak. 2015'te holding cirosu içinde enerjinin payının yüzde 20'lerde olmasının planlandığını ileten Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, kriz nedeniyle elektrik tüketimindeki düşüşün rehavetine kapılmamak gerektiğini dile getirdi. Hakman, "Türkiye'de elektrik arzı konusunda, rahatlayıp, gevşemeye imkân yok. Türkiye'nin enerji üretim ve enerji santralı yatırımlarına acilen ihtiyacı bulunmakta. Büyüyen talebin karşılanması için yerli kaynaklar ile yenilenebilir kaynakların hızlı bir şekilde geliştirilmesi gerekli" dedi.

Rüzgâr modası geçti!
Grubun enerji yatırımları hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Hakman, kriz nedeniyle arz güvenliği ve iklim değişikliğinde yakalanan iyileşmenin verdiği rahatlamanın bir yanılgı olduğunu söyledi. Hakman, "Neden? Çünkü talebin düşmesi enerji yatırımlarını da azaltıyor. Kriz nedeniyle finansal kaynaklar pahalandı. Petrol 150 dolar iken, rüzgâr santralı yapmak belki fizbildi. Ama yakıt fiyatları düşünce fizibl olmaktan çıktı. 2009 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarında yüzde 38 gerileme olmasını bekliyorum" diye konuştu. Hakman, enerjide Türkiye'deki talebin düşmeyeceğini, Türkiye'nin arz sıkıntısı yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

`Bir numara olacağız'
Türkiye'nin yerli kaynaklarını henüz tam anlamıyla kullanmadığını belirten Selahattin Hakman, "`Bu zincirde bizim Türkiye pazarındaki payımız yüzde 10 olacak. Türkiye'deki kanunların el verdiği pazar payı yüzde 20'dir. 2015'de yüzde 10'a, ondan sonra da en hızlı bir şekilde yüzde 20 pazar payına ulaşmak, vizyonumuz, hedefimiz bu. Bu en az 5 bin megavat kurulu güce tekabül ediyor. Yaklaşık 6 milyon abonelik dağıtım şebekesine sahip olmayı, en azından bu 6 milyon aboneye elektrik satıyor olmayı içeriyor" dedi. Bugün için ellerindeki lisanslar ve süren inşaatlarla birlikte 3 bin mw'lik bir gücü garantilediklerini anlatan Hakman, kalan 2 bin mw için de yeni projelere baktıklarını söyledi. Hakman, yeni projelerle serbest piyasada elektrik satan, önceden sözleşmeye bağlanmış uzun vadeli enerji alım sözleşmesi olmayan santrallar açısından özel sektör arasında `bir numara' olacaklarını ifade etti.
Milliyet

Sabancı'nın en iddialı büyüme alanı: Enerji
 
2005'te Enerjisa ile elektrik enerjisi alanına yatırım yapan Sabancı Holding, grubun en büyük gelişme ve büyüme alanı olarak bu sektörü görüyor. Enerjisa'nın 2015 yılındaki hedefi 5 bin megavat kurulu güç ve 6 milyon abonelik dağıtım şebekesi

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, enerji sektöründe 2015 yılında yüzde 10 pazar payına ulaşmayı, ardından bu payı yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, bunun en az 5 bin megavat kurulu güce ve 6 milyon abonelik elektrik dağıtım şebekesine sahip olmayı içerdiğini söyledi. Hakman, bir grup basın mensubuyla yaptığı sohbet toplantısında, kriz ortamının elektrik talebinin düşmesine yol açmasının çevre sorunlarını hafifletiyor gibi görünse de bunun bir yanılgı olduğunu, talepteki azalmanın fiyatların ve yatırımların gerilemesine, finans kaynaklarının azalmasına, yenilenebilir enerji kaynağı yatırımlarını rekabetçilikten uzaklaştıracağını ifade etti.

Hedefte Şaşma Yok
Hakman, Sabancı Holding'in 2005 yılında enerjiyi, özellikle elektrik enerjisini grubun en önemli gelişme ve büyüme alanlarından biri olarak tanımlayıp sektöre girdiğini, üretimden toptan ticarete, dağıtımına ve perakende satışına kadar bu zincirin her noktasında olma hedefi koyduklarını anımsatarak, şöyle devam etti: Bu zincirde bizim Türkiye pazarındaki payımız yüzde 10 olacak. Türkiye'deki kanunların el verdiği pazar payı yüzde 20'dir. 2015'te yüzde 10'a ondan sonra da en hızlı bir şekilde yüzde 20 pazar payına ulaşmak, vizyonumuz, hedefimiz bu. Bu neye tekabül ediyor? En az 5 bin megavat kurulu güce tekabül ediyor 2015 yılında. Yaklaşık 6 milyon abonelik dağıtım şebekesine sahip olmayı, en azından bu 6 milyon aboneye elektrik satıyor olmayı içeriyor. Bu hedefleri tanımladık ve bu yolda adımlar atmaya başladık. Birtakım hidroelektrik ve kömür, Tufanbeyli projesini kastediyorum projelerinin lisanslarını aldık. Bunları yaptığımız sırada bir ortaklık sürecine girdik, Avusturya'nın Verbund şirketi Enerjisa'ya 2007 Ağustos ayında yüzde 50 ortak oldu. 2015 ve sonrasıyla ilgili olarak koyduğumuz hedefleri krizden sonra değerlendirdik ve ortağımız Verbund ile bu hedeflerden herhangi bir sapmamız olmadığını teyit ettik.

7000 Kişiye İstihdam
Bandırma doğalgaz santralinin gelecek sene devreye alınacağını, inşa halindeki santrallerin tamamının Çambaşı hariç 2012 sonunda devreye gireceğini, Çambaşı'nın da 2013'e kalacağını anlatan Hakman, bu projelerle serbest piyasada elektrik satan, önceden sözleşmeye bağlanmış uzun vadeli enerji alım sözleşmesi olmayan santrallar açısından özel sektör arasında 'bir numara' olacaklarını ifade etti. Projelerinde şu anda 1600 kişinin çalıştığını, proje inşaatları en üst noktaya ulaştığında çalışan sayısının toplam 7000 kişiye ulaşacağını bildiren Hakman, inşa sürecinin sonunda bu sayının azalacağını ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlarda sağladıkları istihdamı önemsediklerini söyledi.

Nükleerde şartlara bakarız
Hakman nükleer enerjiye ilişkin de Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak yatırımları yapacağını, bunun içinde nükleerin de olabileceğini, ancak devreye girmesinin 2018'den önce olmayacağını söyledi. İkinci bir nükleer santral ihalesi olursa ilgilenip ilgilenmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine ise Hakman, bunun şartlara bağlı olduğunu, alım garantisinden çok o santrali ömrü boyunca, bir hataları olmadıkça işletmelerine engel olunmaması veya olunacaksa santralin bedeli ödenerek satın alınması şartlarının kendileri için önemli olduğunu ifade etti.

Mevcut santrallar
l Doğalgaz santralları 370
l Kentsa-120MW
l Adana-120MW
l Mersin-65MW
l Çanakkale-65MW
l Hidroelektrik Santralları 85
l Şahmallar-14MW
l Kızıldüz-16MW
l Suçatı-7MW
l Birkapılı-48MW
l Yatırım/Başvuru Toplam 573
l İnşa ve Yatırım/Başvuru  2.523
l Genel Toplam MW 2.978

Akşam


Geri Dön