06 / 05 / 2024

Sabancı Holding 500 milyon liralık yatırım planlıyor!

Sabancı Holding 500 milyon liralık yatırım planlıyor!

Bünyesinde Kordsa Global, Brisa, Yünsa, Sasa, Temsa Otobüs, Temsa İş Makinaları, Temsa Motorlu Araçlar'ı barındıran Sabancı Holding Sanayi Grubu, bu yıl 500 milyon lira yatırım planlıyor. Grubun ciro hedefi ise 6.5 milyar liranın üzerinde...




Bu yıl 500 milyon liralık yatırım planlayan Sabancı Holding Sanayi Grubu, 6.5 milyar liranın üzerinde ciro hedefliyor


Bünyesinde Kordsa Global, Brisa, Yünsa, Sasa, Temsa Otobüs, Temsa İş Makinaları, Temsa Motorlu Araçlar'ı barındıran Sabancı Holding Sanayi Grubu, bu yıl 500 milyon lira yatırım planlıyor. Grubun ciro hedefi ise 6.5 milyar liranın üzerinde.


Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, 2013 yılında yaklaşık 200 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini, 2014 yılı için ise 500 milyon liralık yatırım planladıklarını kaydetti. 


Pekarun, 2013 yılı değerlendirme toplantısında, Sanayi Grubu'nu Sabancı Holding bünyesinde yaklaşık 3 sene önce oluşturduklarını ve birbirinden farklı alanlarda faaliyet yürüten grup şirketlerinin köklü ve yenilikçi şirketler olduğunu ifade etti. 


Bütün grup şirketlerinde kurumsal girişimcilik konusunun üzerinde durduklarını, bu sayede geçen 3 senede hedef pazarlarını büyütebileceklerini ve yeni işlere girebileceklerini gördüklerini anlatan Pekarun, ihracatçı bir özelliği bulunan sanayi grubunun satışlarının yüzde 50'ye yakınını yurt dışının oluşturduğunu dile getirdi. 


Grup şirketlerinden dünyanın önde gelen endüstriyel naylon, polyester ve kord bezi üreticisi Kordsa Global'in Türkiye patent liginde ilk 10'da yer aldığını ifade eden Pekarun, 2013 yılında geliştirdiği yeni ürün sayısını 12'ye, bunlardan elde edilen cirosunu ise 26 milyon dolara ulaştıran Kordsa Global'in 2017 hedefinin ise 17 yeni ürünle 150 milyon dolar ciro olduğunu aktardı.  


Pekarun, Kordsa Global'in, içinde zararlı kimyasal bulunmayan tamamen çevreci kord bezini sektörde ilk yapan şirket olduğuna da dikkati çekti.  


 "Yünsa, en hızlı A+ ve A segmentinde büyüdü" 


Mehmet Pekarun, Bridgestone, Lassa, Otopratik, Propratik, Profleet, Mobilfix ve Bandag markalarını çatısı altında bulunduran Brisa'nın ise servis yaklaşımlarıyla yenilikçi bir şirket olduğunu söyledi. 


Avrupa'nın en büyük yünlü kumaş üreticisi unvanıyla kendi alanında dünyanın ilk 5 firması arasında yer alan Yünsa'nın en hızlı büyüdüğü segmentin A+ ve A segmenti olduğuna işaret eden Pekarun, "Bu segmentte fiyatlar 30 dolar/metre seviyesinde bulunuyor. İtalyanlar'dan pazar payı alıyoruz. Geçen 2 sene Avrupa pazarında yavaşlama varken Yünsa Avrupa'da cirosunu büyüttü ve karlılığı da arttı, çünkü üst segmentler daha karlı" dedi.  


Temsa Otobüs'ün ise geçen yıl 9 ürün lansmanı yaptığını anlatan Pekarun, bu yeni ürünlerinin birinin kendilerine yeni bir pazar açtığını, bu sayede Amerika'da 4-5 sene önce sıfır olan cirolarının şu anda yüzde 20'sini Amerika'dan yaptıklarını dile getirdi.  


Toplam 412 adet Temsa otobüsünün ABD yollarında bulunduğunu ve burada yüzde 7 pazar payı elde ettiklerini aktaran Pekarun, Temsa'nın 2014 yılında ABD pazarına 60 milyon dolar ihracat hedeflediğini de kaydetti. 


Pekarun, Temsa İş Makinaları, Temsa Motorlu Araçlar ve Sasa şirketlerinin faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.  


"Orta ve uzun vadeli dinamiklere bakarak yatırım yapıyoruz, yavaşlamıyoruz" 


Özellikle Avrupa'daki pazarın daralmaya girdiği bir dönemde ihracat pazarlarını çeşitlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Pekarun, grup şirketlerinin bu anlamda atılım gerçekleştirdiğini ve şu anda bunun meyvelerini topladıklarını söyledi. 


Hem yeni pazarların oluştuğunu hem de Avrupa'nın yavaş yavaş geri geldiğine işaret eden Pekarun, "İhracatçı firmalar için gelişmiş pazarların hızlandığı bu dönem, güzel bir dönem" dedi. 


Pekarun, Temsa Otobüs için ana pazarın Amerika olduğunu belirterek, "Avrupa'da da güçlü bir pozisyonumuz var. Şimdi Euro 6 geçişine adapte ettiğimiz yeni ürünlerle Avrupa'da da senenin ikinci yarısından itibaren pazarın geri gelişiyle biz de iddialı olacağız" diye konuştu. 


Teknoloji yatırımıyla şirketlerin oyun alanının genişletilebileceğini Pekarun, grup şirketlerinin yatırım planlarına değindi. 


Brisa'nın İzmit'teki mevcut tesisinde daha teknolojik lastikler üretmeye yönelik 4 senedir uyguladığı yatırım programının yanında geçen yılın sonunda Aksaray'da 300 milyon dolarlık ikinci fabrika yatırımını duyurduğunu anlatan Pekarun, 2018 yılında ya da daha önce bu fabrikayı hayata geçireceklerini ifade etti. 


Pekarun, Kordsa Global'in Endonzeya'da bu yılın sonunda açılacak polyester iplik ve kord bezi yatırımı bulunduğunu dile getiren Pekarun, bu şirketin İzmit'teki tesislerinde yeni bir genişleme yatırımı yaptıklarını ve şu anda dünyadaki en rekabetçi naylon 6.6 iplik tesisinin Türkiye'de bu yatırımla gerçekleştirildiğini söyledi. 


Yünsa'da ise 3 senede 11 milyon metreden 14 milyon metre kumaş üretimine çıkıldığına dikkati çeken Pekarun, "Biz orta ve uzun vadeli dinamiklere bakarak yatırım yapıyoruz, yavaşlamıyoruz. Avrupa'nın geri gelmesinin her şirketimize olumlu etkisi olacaktır. Bu dönemde reel olarak rekabetçiliğimizi artırdık hem de kur olarak da son dönem de ihracatçılar için olumlu bir dönem söz konusu. Güzel projeler var. İvmemiz artıyor. Bu bize çok güven veriyor ve yatırım iştahımızı da teşvik ediyor" ifadelerini kullandı. 


Pekarun, Türkiye'ye yatırım çekmek için şu anda güçlü bir teşvik sistemi bulunduğunu, Japon ortaklarıyla Brisa'nın yeni yatırımı konusunda bu teşvik sayesinde çok hızlı karar verdiklerini de ifade etti.  


"Belirsizlik her işte var; esas olan değişkenliği iyi yönetebilmek" 


Sabancı Holding Sanayi Grubu'nun 2013 yılı cirosunun 5,5 milyar lirayı aşmasının beklendiğini, 2014 yılında ise 6,5 milyar liranın üzerinde ciro hedeflediğini belirten Pekarun, 2013 yılında yaklaşık 200 milyon liralık yatırım yapan Sanayi Grubu'nun 2014 yılı için 500 milyon liralık yatırım planladığını kaydetti. 


Pekarun, bu yatırımlarla istihdamlarının yaklaşık yüzde 6 artacağını ve 2014 yılında bütün sanayi şirketlerinin toplamında 11 bin 700 çalışan sayısına ulaşacaklarını söyledi.  


Brisa'nın Aksaray'daki ve Kordsa'nın Endonezya'daki yatırımı büyük pay alacak


Bu yıl içinde planlanan 500 milyon dolarlık yatırımdan ağırlıklı olarak Brisa'nın Aksaray'daki ve Kordsa'nın Endonezya'daki yatırımının pay alacağını ifade eden Pekarun, şu anda organik büyümeye ağırlık verdiklerini dile getirdi.  


Pekarun bir soru üzerine, "Sektörde kısa vadede her zaman değişkenlik olabiliyor. Yatırım planları mutlaka orta ve uzun vadeli kurgulanmalı. Sabancı Holding olarak Türkiye'nin potansiyeline çok inanıyoruz. İş dünyası için öngörebilmek çok önemli. Öngöremediğiniz zaman daha büyük bir belirsizliği yönetmeniz gerekiyor. Belirsizlik her işte var. Esas konu o değişkenliği iyi bir şekilde yönetebilmek. Bu anlamda kriz yönetme Türk şirketlerinin güçlü bir yönüdür. Tabii ki her şeyin istikrarlı olduğu, ekonomik göstergelerinin net olduğu bir ortamda yatırım daha hızlı ve kolay yapılır ama Türkiye dinamik bir ülke. Kriz yönetmeyi uzun vadede değişkenliği yönetmeye çekmek lazım" değerlendirmesini yaptı. 


13 Mart'ta Japon yatırımcılara yönelik toplantı olacak


Yabancılarla ortaklık yapan bir grup olarak, yabancıların Türkiye'deki son gelişmelere nasıl baktığına ilişkin bir soruya ise Pekarun, "Ben Türk-Japon İş Konseyi Başkanıyım. İnisiyatif aldık, Ali Babacan da destekledi, 13 Mart'ta Türkiye'deki Japon yatırımcılara yönelik bir toplantımız olacak. Bu dönemlerde iletişim çok önemli. Sessizlik belirsizliği artırıyor" yanıtını verdi.   



Dünya


Geri Dön