28 / 04 / 2024

Sabancı Holding enerji yatırımlarını yüzde 35'e çıkaracak!

Sabancı Holding enerji yatırımlarını yüzde 35'e çıkaracak!

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2015’e kadar enerji yatırımlarının holdingdeki ağırlığını yüzde 15’ten yüzde 35’e çıkarmak istediklerini söyledi  



 Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine verdiği röportajda enerji yatırımlarının holding içindeki payının 2015’e kadar yüzde 15’ten yüzde 35’e çıkacağını söyledi.
Aksigorta’da ortaklık için görüşmeler yaptıklarını da hatırlatan Sabancı, ortaklığı yıl sonuna kadar açıklamayı hedeflediklerini belirtti. Çimento şirketi Çimsa’yı komşu ülkelerde satın almalarla büyütmeyi düşündüklerini de söyleyen Güler Sabancı, elektronik mağazaları zinciri Teknosa’nın halka arz edilmesinin de seçenekler arasında olduğunu kaydetti. FT’nin haberinde, Enerjisa ve Avivasa’nın halka açabileceği bilgisi de yer aldı.
Güler Sabancı, FT röportajında Türk ekonomisinin 2011’de yüzde 5 büyümesini öngördüklerini bildirdi. Sabancı’nın 2010 yılının ilk yarısında 10 milyar lirayı aşan cirosu olan bir topluluğu yönettiğini belirten FT, Güler Sabancı’nın daha önce verdiği bir röportajda, Türk enerji sektöründeki önemli değişimin Sabancı Topluluğu’na finans sektörüne bağımlılığını azaltma imkânı vereceğini söylediğini de hatırlatıldı. Yazıda, Sabancı’nın “Akbank’ın performansının çok iyi olması nedeniyle topluluk portföyünün yeniden dengelenmesi sürekli bir çalışma gerektiriyor” sözlerine yer verildi.

Perakendede iyileşme
Enerjisa’nın 2015’e kadar Sabancı Topluluğu’nun değerinin yüzde 35’ini oluşturmasını beklediklerini belirten Güler Sabancı, şu an bu oranın yüzde 15 olduğunu belirtti.
“Türkiye’de finans dışı sektör bu yıl daha iyi performans gösteriyor” diyen Sabancı, özellikle perakende ve çimentoda ciddi iyileşme beklediklerini, enerji sektöründe ise hem büyüme hem de yatırım öngördüklerini vurguladı.
Enerjisa’nın  Ankara  elektrik dağıtımına sahip olduğu belirtilen yazıda, Bandırma’da 920 MW gücünde bir doğalgaz santrali yapıldığı ve bu yıl iki hidroelektrik santral açılacağı da belirtildi.

Enerji yatırımı 1.5 milyar dolar
Güler Sabancı, bu yıl enerji sektörüne yapacakları yatırımın 1.5 milyar dolar olacağını belirterek, hedeflerinin enerji üretim kapasitesini 2015’e kadar 5 bin megawatt’a çıkarmak ve yüzde 10 pazar payı elde etmek olduğunun altını çizdi.
Önümüzdeki 2-3 yılda Türk enerji piyasasının büyük ölçüde özel sektörün elinde olan ve fiyatların piyasa tarafından belirlendiği bir konuma geleceğini ifade eden Sabancı, bunun önemli bir değişim olduğunun altını çizerek, “Halihazırdaki regülasyon belirsizliklerine rağmen, pazarın yapısı ve kurumlar yeni oluşuyor. Türkiye’nin enerji sektörüne güven duyuyorum ve umutluyum” dedi.

FT:Sabancı AB üyeliği için sözcü
FT, Güler Sabancı’nın Avrupa Birliği’ne üyelik için Türkiye’nin sözcülüğünü yaptığını da yazdı. Haber, Güler Sabancı’nın “Zor geçen bir yıldan sonra Türkiye’nin ekonomik toparlanması dikkat  çekici. Orta ve küçük ölçekli şirketlerde çok ciddi faaliyet artışı var. Tüketici güveni krizden önceki seviyelerine ulaşmış durumda. Finansal sistem de sağlıklı ve büyümeyi finanse etmeye hazır” sözleriyle tamamlandı.
Milliyet


Geri Dön