Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi açıldı!
Sabancı Vakfı ve DPT desteğiyle kurulan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı
52 milyon liraya mal olan SUNUMun yatırım tutarının 27 milyon lirası DPT, 25 milyon lirası da Sabancı Vakfı tarafından karşılandı.
Sabancı Vakfı ve DPT desteğiyle 2009 yılında kuruluş çalışmaları başlayan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergünün de katıldığı bir törenle dün üniversitenin Tuzla Yerleşkesinde açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sayın Başbakanım 61. Hükümetin başkanı olarak, yola devam ederken, ilk burayı açmaya geldiğiniz için sadece Sabancı Üniversitesi adına değil, bilim ve teknoloji, tüm üniversiteler, öğretim üyeleri adına verdiğiniz destek ve öncelik için sonsuz şükran sunuyorum. Bugün buraya gelmeniz bunun bir ispatıdır dedi.
Araştırma ve geliştirmeye desteklerin devam etmesinin önemine işaret eden Güler Sabancı, Araştırma ve geliştirmeden elde edilen sonuçlarla yeni ürün ve teknolojilerle ihracatı artırmamız lazım. Bu yeni dönemde, ustalık döneminde, bunun çok ciddi artacağına inanıyorum. Çünkü yolumuz açık, birçok altyapıda yapılması gerekenler yapıldı dedi.
Gelecek nanoteknolojide
27 milyon lirası Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve 25 milyon lirası Sabancı Vakfından olmak üzere 52 milyon liraya mal olan merkezin, hükümetin bilim ve teknolojiye verdiği destekle bugünlere geldiğini ifade eden Sabancı, Türkiyede 2004 yılından itibaren araştırmaya harcanan ve verilen desteklerin 10 kat arttığını vurguladı. Sabancı, ABde KOBİler araştırma ve geliştirmeye, yeni teknolojilere yüzde 35ler civarında yer verirken, Türkiyede bu rakamın yüzde 30a yakın olduğunu ifade etti. Sabancı, Avrupada bu araştırma ve geliştirmelerden, yeni teknolojilerden elde edilen ürünlerin ihracatının, ABdeki KOBİlerin gelirlerinin yüzde 50sini oluşturduğunu, Türkiyede ise bu rakamın henüz yüzde 19 olduğunu belirtti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise Türkiyenin artık yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu belirterek, Bundan sonra Türkiyenin hedefi, sadece çok üretmek değildir. Üretim ve ihracat yelpazesinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını gelişmiş ülkelerde olduğu gibi en az yüzde 20 seviyesine çıkarmamız gerekiyor dedi.
Erdoğan: Bilim ve sanayi arasında kopukluk var
SUNUMUN açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı Üniversitesi ve DPT öncülüğünde 52 milyon liralık yatırımla hayata geçen bu merkez, çevreye duyarlı, bilim dünyasında ve coğrafyamızda lider bir merkez olması açısından ilkler arasında yerini almıştır dedi.
21. yüzyılın sanayi devrimi olarak tanımlanan nanoteknoloji alanında dünyada rekabet gücümüzü artırmak için yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken Başbakan Erdoğan; açılacak bu tür merkezlerle Türkiyenin bilim ve teknolojide taklit eden değil takip edilen bir ülke olacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Açıkçası, Türkiyede kalkınmanın en önemli meselelerinden biri, bilim ve sanayi arasındaki kopukluk oldu bugüne kadar. 9 yıllık süre içerisinde bunu nasıl biraraya getiririz, nasıl iç içe dayanışma içerisine sokarız, bunun çalışmasını yaptık. Dışarıdaki gelişmeler karşısında daha önce hep tepkisiz kalındı. Yapılan araştırmalar, keşifler, icatlar ne yazık ki uygulama planına yeterince geçirilemedi. Öte yandan, üniversiteden beklentisini kesmiş ya da beklentisi olmayan sanayi yeniliklere yönelmek yerine, taklidi bir yöntem içerisinde hareket etti, taklidi benimsedi. Bu ise bu millete yakışmıyordu. Çünkü bu millet aslında mucit, icatçı bir millettir ve bu taklitten vazgeçmenin adımlarını atmamız gerekiyordu. Yani Türkiyenin, Türk milletinin, yeniden dünyada taklit eden değil, taklit edilir bir konuma yükselmesi gerekiyordu. Hiç kuşkusuz böyle bir anlayışla dünya üzerinde rekabet gücümüz ve şansımız yok. Ar-Geye, inovasyona yatırım yapmadan, uluslararası ticarette kendimize yer bulma imkanımız yok.
Ar-Genin payı artacak
İktidara geldiklerinde Ar-Ge alanında 0.44 oranında bir yatırım olduğunu, bunu yüzde 2yi hedefleyerek yüzde 0.87ye çıkardıklarını anlatan Erdoğan, bütçeden Ar-Ge çalışmalarına yüzde 2 oranında pay ayırmayı planladıklarını kaydetti. Erdoğan, özel sektörün de Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapması ve katkıda bulunması gerektiğine işaret ederek, bazı özel sektör kuruluşlarının bunu kavramaya başladıklarını aktardı. Erdoğan, şunları söyledi:
2023 yılında, milli geliri 2 trilyon dolara, ihracatımızı da inşallah 500 milyar dolara yükseltmiş olacağız. Takdir edersiniz ki bunlar sabit bir ivmeyle olacak işler değil, bunu bir heyecanla hep birlikte gerçekleştirmemiz gerekiyor. Eğer imkan tanınırsa, altyapı oluşturulursa, Türkiyeden buna benzer çok sayıda keşif ve icat çıkacağına ben yürekten inanıyorum.
Vatan