Genel

Sabancı'dan Endonezya’ya dev yatırım!

Kordsa Global, kurduğu ikinci fabrikasıyla sektöründe Asya Pasifik'in en güçlü oyuncusu oldu. Bölgede büyümeye devam edeceklerini söyleyen Güler Sabancı, "Türkiye'nin gerçek anlamda ilk küresel şirketi Kordsa'nın yatırımları sürecek" dedi


Kordsa Global, Endonezya'da 100 milyon dolara kurduğu ikinci fabrikasıyla sektöründe Asya Pasifik'in en güçlü oyuncusu oldu. Bölgede büyümeye devam edeceklerini söyleyen Güler Sabancı, "Türkiye'nin gerçek anlamda ilk küresel şirketi Kordsa'nın yatırımları sürecek" dedi


Kordsa Global, 100 milyon dolar yatırımla Endonezya'da ikinci lastik kord bezi ve polyester iplik fabrikasını hizmete açtı. 2007'den bu yana Endonezya'da IndoKordsa ile faaliyet gösteren şirket, yeni yatırımıyla Asya-Pasifik Bölgesi'nde sektörünün en güçlü oyuncusu haline geldi. Söz konusu hamle, Sabancı Holding'in yurtdışındaki en büyük tutarlı yatırımı olma özelliği taşıyor. 41 yıllık şirketleri için bu açılışın çok anlamlı olduğunu söyleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Kordsa Global'in sadece ticari değil teknolojik olarak da sektör lideri olmasından gurur duyduklarını anlattı. Bu yatırımla 200 milyon dolar seviyesinde olan Endonezya cirosunun, 300 milyon doları geçmesi bekleniyor. 


EN İYİ İPLİK BİZDE 

Asya'da büyüdüklerini kaydeden Güler Sabancı, "Kıtaya güç veriyoruz ve en önemlisi müşterilerimize güç katıyoruz. Endonezya bizim için önemli bir pazar. Burada rakiplerimizin ve lastik firmalarının da güçlü yatırımları var. Dünyanın en iyi polyester ipliğini üretiyoruz. Polyesterde dünyada ilk, naylonda 3'üncü sıradayız" dedi. Potansiyel müşterilerini yakından takip ettiklerini belirten Sabancı, "Üretim artışının güçlü olduğu bölgelerde bulunmak istiyoruz. Her anlamda, üreticinin yanında olmamız başarımızın anahtarı. 1992'de ilk yatırımımızı Mısır'da yaptık. Orası bize güvence ve güç verdi. Yatırımlarımız devam edecek" dedi. Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ise "Endonezya yatırımı, Kordsa Global'in uzun vadeli büyüme stratejisinde önemli bir dönüm noktası" diye konuştu. Kordsa Global CEO'su Cenk Alper "Müşterilerimizin ihtiyaçlarına kesintisiz cevap vermeye devam edeceğiz" dedi. 


HİNDİSTAN'I DÜŞÜNDÜK 

Kordsa'nın Türkiye'nin gerçek anlamda ilk global şirketi olduğunu anlatan Sabancı, cirolarının yüzde 60'ının gelişmekte olan pazarlardan geldiğini anlattı. 8 ülkede bulunan 10 üretim tesisiyle 5 kıtaya yayıldıkları bilgisini veren Sabancı, "Hindistan'ı da bir ara düşündük. Hatta gidipgeldik ama olmadı. Her yerde olamayız bunu biliyoruz" diye konuştu. Güler Sabancı, Sabancı Holding'in vizyoner hedeflerinin uluslararası olmaya ve teknoloji ile büyümeye odaklandığını vurguladı. Bunun bir yolculuk olduğunu anlatan Sabancı, "Bu yolculuğun kahramanları var. Hepsine teşekkür ediyorum. Şimdi onlardan kompozitte bir liderlik bekliyorum" dedi. 


YOL BOYUNCA OLANA HAYAT DENİR

Holdingde ilk işe başladığı şirketin Kordsa olduğunu hatırlatan Güler Sabancı, "Ben Hasan Güleşçi ile büyüdüm. Kendisine 'Hasan Abi' derdim. Onlardan çok şey öğrendim. 1996'da imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması Türkiye için çok önemli bir hareketti" dedi. Sabancı basın mensuplarının "O dönemde holdingin başkanlığına mı hazırlanıyordunuz" sorusuna ise "Benim holdingin başına geçmem düşünülmüyordu elbette... Aslan gibi 5 amcam vardı. Yol boyunca başka şeyler oluyor, onun adına da hayat deniyor" sözleriyle cevap verdi.


BAZI ŞEYLER PARADAN DAHA ÖNEMLİ

Güler Sabancı, beton takviye lifi kratos üretimine önem verdiklerini anlattı. Hammaddesi naylon olan kratosun üründe çatlamayı önlediği bilgisini veren Sabancı, "Diğer alternatif ürünlere göre üstün bir teknolojisi var. Esneme kabiliyeti yüksek ve paslanmıyor. İşçilik maliyetlerini de yüzde 30 düşürüyor. Tünel, havaalanı, liman gibi mekanlarda kullanılacak betonlar için ideal. Artık 3-5 yıl sonra sadece lastik konuşulmayacak. Bu nedenle yeni ürün inovasyon yolculuğu devam etmeli. İleri teknolojilere yatırım yapıyoruz. Mesele yenisi için heyecan duymak. Ben misal Endonezya'nın para birimini bile bilmiyordum. Bazı şeyler paradan önemli. 90'lı yıllarda kapasite yolculuğu ne idiyse bugün inovasyon yolculuğu o" diye konuştu.


ASYA'NIN VE BÖLGENİN POTANSİYELİNE İNANIYORUZ

Java Adası'nda yer alan Bogor-Citeureup'taki fabrikanın açılışına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve Kordsa Global Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pekarun, Kordsa Global CEO'su Cenk Alper ile Endonezya Sanayi Bakanı Saleh Husin, Bogor Eyalet Valisi Nurhayanti katıldı. Açılışta yerel enstrüman 'angklung' ile sergilenen performans katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Endonezya'da kendilerini güvende hissettiklerini anlatan Sabancı, "7 yıldır buradayız. Bugüne kadar 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Asya pazarı ve bu bölgenin potansiyeline inanıyoruz" dedi.





Sabah