02 / 05 / 2024

Sabancı'dan enerjiye 8.6 milyar dolar yatırım!

Sabancı'dan enerjiye 8.6 milyar dolar yatırım!

Sabancı Verbund'la çalışarak Türkiye'deki yeni enerji santrallerine 8.6 milyar dolar yatırım yapacak



Sabancı elektrik alanın Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini üretiyor. Bu rakamı yüzde 10'a çıkartmak için Avusturyalı enerji topluluğu Verbund'la çalışarak, gelecek altı yılda Türkiye'deki yeni enerji santrallerine 8.6 milyar dolar yatırım planlıyor."

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, holdingin konsolide işletme kârı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20'de kalan payının, 2015'e kadar yaklaşık yüzde 50'ye çıkmasının planlandığını açıkladı

Sabancı, ekonomi çevrelerine hitap eden İngiliz Financial Times gazetesinde "Sabancı Finans Dışına Odaklanıyor" başlığıyla yayımlanan röportajda, grubun hedeflerini anlattı.
"Güler Sabancı, dünyanın her yerinde birçok finans kurumunun kazançlarının kriz nedeniyle ciddi şekilde düştüğü bir dönemde, Sabancı'nın finansal hizmetler faaliyetlerinin son aylarda oldukça iyi bir performans sergilediğini görüyor" ifadelerine yer verilen haberde, hedeflerle ilgili şu bilgilere yer verildi:  "Grubun odaklanma konusunu finans dışı faaliyetlerine kaydıracak bir plan da uygulanmaya devam ediyor. Sabancı, Holding'in konsolide işletme karı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20'de kalan payının, 2015 yılına kadar yaklaşık yüzde 50'ye çıkmasını istiyor ve bu yaklaşımında da ısrarlı."

Patlama beklemiyor
Güler Sabancı, "Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum ancak hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum" dedi.
Sabancı Holding'in geleceğe ilişkin hedeflerinin de aktarıldığı yazıda, Güler Sabancı'nın dünyada yaşanan ekonomik duruma bağlı olarak finans-dışı faaliyetlerinde kısa vadede bir patlama beklemediği ifade edildi.
Gazete, Güler Sabancı'nın krizle ilgili değerlendirmelerine yer verdi. Sabancı, "Geçtiğimiz yıl zorlu bir yıl oldu, önümüzdeki yıl da "kolay" olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım iyi fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum" diye konuştu.

Enerjiye 8.6 milyar dolar
Yazıda grubun enerji işlerindeki projeleri de yer buldu. Haberde, bu konuda şu bilgiler kaleme alındı: "Sabancı elektrik alanın Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini üretiyor. Bu rakamı yüzde 10'a çıkartmak için Avusturyalı enerji topluluğu Verbund'la çalışarak, gelecek altı yılda Türkiye'deki yeni enerji santrallarına 8.6 milyar dolar yatırım planlıyor."
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sabancı Holding'ten enerjiye yılda 1.5 milyar dolar yatırım
Sabancı, Financial Times'taki röportajında yılda 1.5 milyar dolar olmak üzere 6 yılda enerjiye 8.6 milyar dolar yatıracaklarını söyledi

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, grubun finans dışındaki sektörlerde büyüyeceğini söyledi. Financial Times gazetesine röportaj veren Sabancı, enerji sektörüne yılda 1.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek, "Sabancı elektrik alanında Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini üretiyor. Bu rakamı yüzde 10'a çıkarmak için Avusturyalı enerji topluluğu Verbund'la çalışarak gelecek 6 yılda Türkiye'deki yeni enerji santrallerine 5.9 milyar Euro (8.6 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor" dedi. Güler Sabancı röportajda "Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum" dedi.

SANAYİ VE PERAKENDE DE BÜYÜYECEK
Peter Marsh imzasıyla yayımlanan yazının başında "Türkiye'nin en büyük sanayi gruplarından biri olan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konu iş stratejisine geldiğinde piyasanın genel eğilimlerinden farklı düşünüyor" görüşü yer aldı. Yazıda "Güler Sabancı, dünyanın her yerinde birçok finans kurumunun kazançlarının kriz nedeniyle ciddi şekilde düştüğü bir dönemde Sabancı'nın finansal hizmetler faaliyetlerinin son aylarda oldukça iyi bir performans sergilediğini görüyor. Bununla birlikte grup, odaklanma konusunu finans dışı faaliyetlerine kaydıracak bir planı da uygulamaya devam ediyor. Sabancı, holdingin konsolide işletme kârı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20'de kalan payının, 2015'e kadar yaklaşık yüzde 50'ye çıkmasını istiyor ve bu yaklaşımında da ısrarlı" denildi.

Türkiye seneye yüzde 3 büyür  
Sabancı'nın Türkiye'de küresel krize bağlı talep azalması yaşanması nedeniyle GSYH'ın bu yıl yüzde 5-6 küçüleceğini öngördüğünün belirtildiği yazıda Sabancı'nın "Geçen yıl zorlu bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl da kolay olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım iyi fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum'' sözlerine yer verildi. Yazıda Sabancı'nın, GSYH'ın önümüzdeki yıl yüzde 3 büyüyeceği, topluluğun üretim ve perakende alanlarındaki faaliyetlerinin bu durumdan faydalanacağına inandığı belirtildi. Yazıda ayrıca geçen yıl finansal faaliyetlerinin başarılı bir dönem geçirdiği, Topluluğun brüt kârının büyük bir bölümünün bu faaliyetlerden elde ettiği bildirildi.
Star

'Önümüzde büyüme fırsatları bulunuyor'

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum" görüşünü dile getirdi. Financial Times, "Sabancı, finans dışına odaklanıyor" başlığı ile bir röportaj yayımladı. Güler Sabancı röportajda, "Geçtiğimiz yıl zorlu bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl da kolay olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım iyi fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum" dedi.
Takvim

Güler Sabancı: Finans dışına odaklanacağız
Financial Times'a konuşan Güler Sabancı bankacılık faaliyetlerinin 2009 performansından memnun olsa da, bundan sonraki hedeflerinin finans dışında büyümek olduğunu söyledi. Grubun enerjideki hedefi ise 8.6 milyar dolarlık yatırımla sektörde yüzde 10'luk pazar payını kapmak.
 
Dünyanın etkili ekonomi gazetelerinden Financial Times, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yaptığı röportaja yer verdi. "Sabancı Finans Dışına Odaklanıyor" başlığı ile yayımlanan röportajda, Sabancı Holding'in faaliyet alanlarındaki hedeflerine yer verildi.  Yazının başında "Türkiye'nin en büyük sanayi gruplarından biri olan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konu iş stratejisine geldiğinde piyasanın genel eğilimlerinden farklı düşünüyor" görüşü yer aldı. Financial Times'ın haberine göre Güler Sabancı, dünyanın her yerinde birçok finans kurumunun kazançlarının kriz nedeniyle ciddi şekilde düştüğü bir dönemde, Sabancı'nın finansal hizmetler faaliyetlerinin son aylarda oldukça iyi bir performans sergilediğini görüyor. Bununla birlikte, Grubun odaklanma konusunu finans-dışı faaliyetlerine kaydıracak bir planı da uygulamaya devam ediyor. Sabancı, Holding'in konsolide işletme karı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20'de kalan payının, 2015 yılına kadar yaklaşık yüzde 50'ye çıkmasını istiyor ve bu yaklaşımında da ısrarlı".
 
Finans dışında fırsat daha çok
Haberde Güler Sabancı'nın finans dışındaki sektörlere ilişkin hedefleri de Güler Sabancı'nın şu sözleriyle yer aldı"Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum." Financial Times'la yaptığı görüşmede Güler Sabancı ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu: "Geçtiğimiz yıl zorlu bir yıl oldu, önümüzdeki yıl da "kolay" olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım iyi fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum." Güler Sabancı'nın Financial Times'a yaptığı açıklamalar arasında Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini üreten Sabancı Grubu'nun, bu rakamı yüzde 10'a çıkartmak için - Avusturyalı enerji topluluğu Verbund'la çalışarak, gelecek altı yılda Türkiye'deki yeni enerji santrallerine 5.9 milyar avro (8.6 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığı bilgisi de yer alıyor.
Referans

FT: Sabancı finans dışına odaklanıyor
  
Güler Sabancı, Financial Times (FT) gazetesine konuştu. Gazete, haberinde Sabancı Holding'in sanayi ve perakende faaliyetleri payının 2015 yılına kadar holding karı içinde yüzde 50'ye çıkacağını yazdı

DÜNYANIN en etkin ekonomi gazetelerinden Financial Times, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yaptığı röportaja yer verdi. 'Sabancı finans dışına odaklanıyor' başlığı ile yayınlanan röportajda, Sabancı Holding'in faaliyet alanlarındaki hedeflerine yer verildi. Haberde 'Türkiye'nin en büyük sanayi gruplarından biri olan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı  Güler  Sabancı, konu iş stratejisine geldiğinde piyasanın genel eğilimlerinden farklı düşünüyor' görüşü yer aldı. Haber özetle şöyle.

- GÜLER Sabancı, dünyanın her yerinde birçok finans kurumunun kazançlarının kriz nedeniyle ciddi şekilde düştüğü bir dönemde, Sabancı'nın  finansal hizmetler faaliyetlerinin son  aylarda oldukça iyi bir performans sergilediğini görüyor. Bununla birlikte, Grubun odaklanma konusunu  finans-dışı faaliyetlerine kaydıracak bir planı da uygulamaya devam ediyor. Sabancı, Holding'in konsolide işletme karı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20'de kalan payının, 2015 yılına kadar yaklaşık yüzde 50'ye çıkmasını istiyor ve bu yaklaşımında da ısrarlı.

- YAZIDA Güler Sabancı'nın şu sözlerine de yer verildi: Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum...

-  SABANCI Holding'in mevcut durumu ile ilgili olarak ise yazıda şu ifadeler yer aldı: Sabancı Holding, İMKB'ye kote olmakla birlikte hisselerinin çoğunluğu Sabancı ailesinin kontrolünde bulunan, 50 bin çalışana sahip bir kuruluş. Geçen yıl gerçekleştirdiği 19.8 milyar TL (13.4 milyar dolar) tutarındaki cirosunun yaklaşık yüzde 90'ını yurtiçinden sağladı. Holding'in en yakından tanınan iştiraki ise, çoğunluk hissesi Sabancı Holding'de bulunan ve piyasa değerine göre Türkiye'nin en büyük bankası olan Akbank. Diğer faaliyetleri arasında enerji, otobüs, lastik ve çimento üretimi ile Fransız süpermarketler grubu Carrefour'la ortaklığı olan büyük bir perakende zinciri bulunuyor...
Akşam

Sabancı finans dışına odaklanıyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerji başta olmak üzere, perakende, lastik ve çimentoya ağırlık vereceklerini söyledi.

Dünyanın önemli gazetelerinden Financial Times, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yaptığı röportaja yer verdi. "Sabancı Finans Dışına Odaklanıyor" başlığı ile yayımlanan röportajda Güler Sabancı, "Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum" dedi. İMKB'ye kote olmakla birlikte hisselerinin çoğu Sabancı ailesinin kontrolünde bulunan kuruluşun geçen yıl 19.8 milyar TL olan cirosunun yaklaşık yüzde 90'ını yurt içinden sağladığına dikkat çekti. Sabancı, Akbank'ı Türkiye'nin en büyük bankası olarak tanımlarken, diğer faaliyetleri arasında da enerji, otobüs, lastik ve çimento üretimi ile Carrefour'la ortaklığını saydı.

ENERJİYE 8.6 MİLYAR DOLAR
Krize dair açıklamalarda da bulunan Sabancı, "Geçtiğimiz yıl zorlu bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl da kolay olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum" dedi. Sabancı, Türk bankalarının toksik varlıkları olmadığı için krizde güçlü durduğunu belirttiği röportajda, holdingin enerjideki ortağı Verbund'la çalışarak gelecek 6 yılda Türkiye'deki enerji santrallerine 8.6 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını da açıkladı.
Türkiye


Geri Dön