Turizm

Sabancı'dan İstinye'ye turizm tesisi!

İstanbul İstinye’deki Sevil Sabancı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Melisa Binicilik Turizm ve Dış Ticaret A.Ş.’nin mülkiyetindeki, eski binicilik ve spor tesisine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AKP’li üyelerin oyuyla kabul edildi.

İstanbul İstinye’deki Sevil Sabancı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Melisa Binicilik Turizm ve Dış Ticaret A.Ş.’nin mülkiyetindeki, eski binicilik ve spor tesisine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde AKP’li üyelerin oyuyla kabul edildi.


Kararla birlikte binicilik tesisinin olduğu araziye, işadamı Sakıp Sabancı’nın kızı Sevil Sabancı’nın şirketi tarafından turizm tesisi yapılacak. Nüfus, yapı ve trafik yoğunluğunu artıracak plan değişikliğinin, Boğaziçi alanlarında verilen yapılaşma koşullarına aykırı olduğu görülüyor. Mevcut planlara göre, bölgeye en fazla iki katlı inşaat yapılabilirken Sabancı’nın şirketi 3 katlı turizm tesisi kurmak istiyor. Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararla birlikte, “İstinye Turizm Merkezi” sınırlarına alınan arazide, İBB’nin kararıyla birlikte turizm tesislerinin yanı sıra bodrum katlarında restoran, bar, kafeterya gibi kullanımlar yer alacak. Daha önce imar değişikliği için İBB’ye iki kez başvuran söz konusu şirketin başvurusu, “Plan ilke ve kararlarına aykırılık teşkil ettiği’’ gerekçesiyle İBB Meclis üyelerinin oybirliğiyle ret edilmişti. İki kez ret edilen imar planıyla, kabul edilen plan arasında bir değişiklik olmaması ise dikkat çekti.


İBB Planlama Müdürlüğü’nün, Belediye Meclisi’ne sunduğu bilgide, plan değişikliği ile park alanının 5 bin 200 metrekareden bin 800 metrekareye düşürüldüğü, yapılacak inşaat miktarının da yaklaşık 10 bin metrekareden 28 bin metrekareye yükseltildiği belirtildi.


Bakanlık görüşü alınmadı

Plan değişikliğine ilişkin kurum görüşleri yönünden yapılan incelemede ise, Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün, “Çevre yapılanma şartlarının üstünde olması sebebiyle’’ olumsuz görüş verdiği görülüyor. Dikkat çeken ayrıntısı ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan görüş alınmaması. Plan değişikliğine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2012 yılında, ilgili yasalar, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları doğrultusunda bozma kararı vermişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Danıştay 6. Dairesi’nce konuya ilişkin olarak alınacak karara göre, değerlendirme yapılabileceği bildirilmişti. Dikkat çeken ayrıntıların bir diğeri ise İBB’nin, “Otel dışında iskân edilemez, ticari birimler yer alamaz’’ plan notunu eklememesi oldu. İBB bugüne kadar yaptığı plan değişikliklerinde bu notu ekliyordu.


‘Topbaş kendi personelini dinlemiyor’

BirGün’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, şu değerlendirmede bulundu: “Olağanüstü hal, İBB’deki parsel bazındaki plan değişikliklerini durduramadı. Mecliste parmak hesabı ile İstanbul Boğazı’nı yok ediyorlar, buna da ‘demokrasi’ diyorlar. Sermayenin ortak özelliği olarak, yeni trend olan Sarıyer ve Sarıyer’deki spor kulübü arazilerinde de, gözlerinin ranttan başka bir şeyi görmediği ortada. Kadir Topbaş’a bağlı memurlardan oluşan Planlama Müdürlüğü, ‘Boğazı katlediyorsun’ diyor. Ancak Topbaş, kendi teknik personelinin uyarılarını dinlemiyor. Süreci takip ediyoruz, plan askıya çıkınca itiraz edip, dava açacağız.”


Toya ve Sabancı ortaklığı

Binicilik tesisi, geçen yıl Kemerburgaz’a taşınmıştı. Tesise yapılacak otellerin inşaatını ise Sevil Sabancı’nın şirketinin yanı sıra, Toya Yapı’nın yapacağı iddia ediliyor. İkili daha önce, Mecidiyeköy’de Hilton Garden Inn projesi için anlaşmıştı.


Birgün