Sabiha Gökçen'in terminal binası yarın açılıyor!
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın dünya standartlarındaki dış hatlar terminal binası ile ek birimleri, yarın açılıyor
Adını Türkiye'nin ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan, Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'den alan İstanbul'un ikinci havaalanı Sabiha Gökçen'in tamamlanan yeni dış hatlar terminal binası ile ek üniteler, yarın düzenlenecek törenle hizmete açılıyor. Yeni birimlerin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.
25 MİLYON YOLCU HEDEFİ
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletme hakkını 20 yıllığına 1.9 milyar Euro karşılığında devralan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), 30 ayda bitmesi öngörülen inşaatın 500 bin metrekarelik bölümünü, 18 ayda tamamladı. Şirket, bu süreçte 500 milyon Euro'luk yatırım yaptı. Resmi açılışı yarın yapılacak olan terminal, 9 Kasım'da THY'nin yurt dışı tarifeli seferlerine başlamasıyla fiilen hizmete girecek. Toplam 320 bin metrekarelik alana sahip yeni iç ve dış hatlar terminalleri ve ekleri projesi ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yıllık yolcu kapasitesinin 25 milyon kişiye çıkması bekleniyor.
16 UÇAĞA AYNI ANDA HİZMET
Havalimanında 4 bin 718 araç ve 72 otobüs kapasiteli 4 katlı otopark, kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan 124 odalı havalimanı oteli bulunuyor. Ayrıca, 112 adet check-in kontuarı, 30 adet şelf check-in kontuarı, VIP ve apron manzaralı CIP bölümleri, 8 adet geniş veya 16 adet orta gövdeli uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi, 5 bin metrekarelik restoran ve kafe alanı, 4 bin 500 metrekare ile Avrupa'nın en büyüklerinden biri olma özelliğine sahip olacak duty free alanı da havaalanında yer alan birimler arasında.
Depreme dayanıklı sismik izolatör
Sabiha Gökçen Havalimanı, depreme karşı en modern sistemlerle donatıldı. Havaalanının depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla temel yapısı, 3 bin 119 adet kazık üzerine oturtuldu. Bunun yanısıra, dünyada az sayıda örneği bulunan sismik izolatör sistemi kullanıldı. 252 kolonun her birine ve yolcu köprülerinin temeline yerleştirilen 268 sismik izolatör cihazları ile terminalin depreme dayanıklılığının en üst seviyeye çıkarılması hedeflendi. Yerleştirien sismik izolatörler, ABD'nin aktif deprem bölgelerinden birine kurulu olan San Francisco Havaalanı'nda da kullanıldı.
2001 YILINDA AÇILDI
Pendik'teki Sabiha Gökçen Havaalanı'nın temeli Şubat 1998 tarihinde atılmış, Ocak 2001 tarihinde bitirilmiştir. 655 hektarlık açık alan üzerine kurulu havaalanı Ulaştırma Bakanlığı veya kısa adı DHMİ'ye bağlı değildir. Yer hizmetleri, operasyon, kargo ve güvenlik işlemleri, kısa adı ISG olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. tarafından yürütülmektedir. Uluslararası terminal kısmı 16 bin metrekaresi zemin ve 4 bin metrekaresi asma kat olmak üzere toplamda 20 bin metrekare üzerine kurulmuştur. A ve B olmak üzere iki gidiş ve bir adette geliş teminali bulunmaktadır.
HaberTürk/Gökhan Artan
İlgili haber
Sabiha Gökçen'in yeni terminal binası 31 Ekim'de açılıyor!