Ulaşım

Sabuncubeli Tüneli ile İzmir ile Manisa arası 15 dakikaya inecek!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir - Manisa arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indirmesi beklenen Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yaptı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Geçmişte Bolu Tüneli'nde 15 yıl boğulup kalmış bir ülkeden bugün yılda 250 kilometre tünel bitiren bir ülke haline geldik." dedi.


İzmir ile Manisa arasındaki Sabuncubeli Geçidi'nde yürütülen ve iki kent arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indirmesi beklenen Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yapan Arslan, projenin çok önemli olduğu belirtti.


Bölgede 560 metrelik bir rakımın bulunduğunu kaydeden Arslan, etrafının alçak olması sebebiyle kışın burada kar mücadelesi yapıldığını, virajlar ve günlük 32 bin araçlık trafik düşünüldüğünde Manisa - İzmir arasındaki yoğun trafiğin olduğu zor bir coğrafyadan bahsedildiğini ifade etti.


Arslan, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi burada da kaliteli, konforlu, yüksek standartlı yol yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:


"8 bin 115 metrelik toplam iki tünelimiz var. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz, çok önemsediler, süreci başlattılar, 1,5 yıldır yoğun bir çalışma devam ediyor. Tünellerimizin bugün itibarıyla 5 bin 500 metrelik kısmı tamamlanmış durumda. Hem İzmir, hem Manisa istikametinden ikişer aynada çalışılıyor. Ayrıca projenin hızlandırılması adına Manisa tarafında tünellerin birinden diğerine geçiş sağlanarak iki istikamette birer ayna daha açılmış durumda, toplam 6 aynada çalışıyoruz. Hedefimiz 2017 Ekiminde ışık gördü sağlamaktı, yani tünelleri birleştirmekti. Yüklenici ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüştük, vatandaşlarımızın bir an önce bitmesi talebi var. Pazarlığımızı yaptık. Pazarlık 8 Eylül Manisa'nın kurtuluşu, 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu, 8'ini 9'una bağlayan gece inşallah tünelleri buluşturup ışığı görmek." 


Daha sonra bir kaç aylık ilave çalışma süresiyle projenin bitirileceğini aktaran Arslan, şöyle devam etti:


"Proje sadece Manisa'nın, İzmir'in değil, bu bölge üzerinden İç Anadolu'ya, Ege'nin diğer yerlerine, Marmara'ya doğru seyahat edeceklerin seyahat konforunu artıracak. Bir çok kazayı engelleyeceğiz. Sadece bir insanımızın hayatını kurtarmak dahi, bizim burada harcadığımız 500 milyon lirayla kıyaslanmaz. Ekonomiyi canlandırmış olacağız. Karbondioksit salınımını azaltmış olacağız. Vakit nakittir diyoruz, vakitlerinden tasarruf sağlamış olacağız. Bu projedeki ilerleme memnuniyet verici. Ancak bazı yerlerde zemin çok yumuşak. Ortalama 2-2,5 metre günde tünel kazıyorken bazı yerlerde yarım metreye düşülüyor. Zemin kötülüğünden kaynaklı yavaşlamanın önüne geçmek adına 6 aynada birden çalışılıyor."


Arslan, ülkenin diğer yerlerinde olduğu burada da gurur duyulan bir projeye sahip olunacağını ifade ederek, "Türkiye'de yılda 250 kilometre tünel bitiriyoruz. Geçmişte Bolu Tüneli'nde 15 yıl boğulup kalmış bir ülkeden bugün yılda 250 kilometre tünel bitiren bir ülke haline geldik. Türkiye'nin her yeri adeta şantiye. Nasıl ki İzmir'de, Manisa'da bir tünel yapılıyor, bilin ki Ardahan'da da Gürcistan'a gitmek için tüneller yapılıyor. Ülkenin her yerinde tüneller yapılıyor. Düne göre çok iyi noktadayız ama yarın daha iyi olmak durumundayız. " ifadelerini kullandı.


Bakan Arslan, tüneldeki incelemelerinin ardından işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.


AA