şadi Burat, İtalyan Bocchi ile ihracatı 25 ülkeye yaydı!
İtalyan Bocchi işbirliğiyle kendi tesislerine taşıyan şadi Burat, renkli, çevreci, fonksiyonel ürün ve tasarımlarla pazarda kendine yer açtı. Burat, önceliği iç pazara vermekle birlikte Türkiye de ürettikleri Bocchi leri 25 ülkeye ihraç ettiklerini bel
Seramik sektöründeki 40 yıllık deneyimini İtalyan Bocchi işbirliğiyle kendi tesislerine taşıyan şadi Burat, renkli, çevreci, fonksiyonel ürün ve tasarımlarla pazarda kendine yer açtı. Burat, önceliği iç pazara vermekle birlikte Türkiye 'de ürettikleri Bocchi 'leri 25 ülkeye ihraç ettiklerini belirtti.
ECZACIBAşI Vitra 'da geçirdiği 33 yıllık mesleki deneyiminin ardından ayrılmaya karar veren şadi Burat, bildiği sektörün dışına çıkmayan ancak profesyonel yöneticilikten girişimciliğe geçiş yapan bir isim. Bundan 3.5 yıl kadar önce Vitra 'dan emekli olduktan sonra kendi işini kuran şadi Burat, bugün seramik sağlık gereçleri sektöründe hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda büyüyen şirketlerden birini yönetiyor. İtalyan ortağı Bocchi ile birlikte, farklı, renkli, çevreci ürün ve tasarımlarla daha çok evin banyosuna girme planları yapan Burat, engelli ve yaşlılar için de akıllı ve fonksiyonel ürünler üretiyor. Ürün geliştirme ile başladı. Bir endüstri mühendisi olarak profesyonel yöneticilikten girişimciliğe geçişinin, ürün geliştirme işiyle olduğunu anlatan şadi Burat, o dönemi şöyle özetledi: 2007 yılı sonunda 23 yılı genel müdür ve murahhas üye olarak görev yaptığım Vitra 'dan emekli oldum. çok kısa bir aradan sonra daha nce 25 yıl beraber alıştığım Vitra Teknik Müdürü ve Fabrika Müdürü Nihat Yıldırım 'la eşit hisselerle bir şirket kurarak seramik sektöründe ürün geliştirme ve kalıp yapımı işine başladık.
Teklif Bocchi 'den geldi
Seramik sağlık gereçleri işinin en güç süreçlerinden biri ürün geliştirmek olduğunu vurgulayan Burat, daha sonra Bocchi ile ortak oluşlarını şöyle anlattı: Kim ve kaolenden oluşan yarı ürünler 1250 derecede pişirme süreçlerinde işleme tabi tutulur. Bu pişirim sırasında ürünler hem yüzde 12 küçülür hem de deforme olur. Bu bakımdan ürün geliştirme aşamasında iyi planlanmayan ürünler, üretim aşamasında yüksek zaiyata neden olur. Biz de 18 kişilik çok tecrübeli bir kadroyla çok kısa sürede bu konuda isim yaptık. Sektörün devlerine ürün geliştirdik. Bu işlerimiz sırasında İtalyan 'ın 60 yıllık bir kuruluşu olan Bocchi 'den kendileri için bir ürün geliştirme teklifi geldi. Biz de bunu değerlendirdik. Daha sonra da bu işbirliğini geliştirerek Türkiye 'de Bocchi ürünlerini üretmeye başladık.
25 ülkeye ihracat
Geçmiş yıllarda çok yoğun bir şekilde seramik sağlık gereçleri üretimi olan İtalya 'nın bugün artık bu ürünleri ülke dışından tedarik ettiğini hatırlatan Burat, Bocchi ile yaptıkları işbirliğinin sonuçlarını şöyle dile getirdi: Bocchi 'nin deneyimli tasarımcıların çizdiği ürünleri geliştirerek, yurtiçi ve yurtdışını pazarlarda satışı yapıyoruz. Halen Türkiye 'de üretilen Bocchi ürünleri dünyanın 25 ülkesine satılıyor.
16 farklı renkte ürün
Bocchi 'nin, seramik ürünleri satışının, İtalya dışında kendilerinin yürüttüklerini belirten Burat, kısa sürede pazarda yer edinmelerini ise şöyle açıkladı: Başarımızın ana unsurlarından biri tasarım. İtalyan ve Türk tasarımcıların geliştirdiği ürünler ana farklılığımızı ortaya koyuyor. Hem seramik hem de gömme rezervuarlarımızın en büyük özelliklerinden biri de, rengarenk ürünler yapabiliyor olmamız. 16 farklı rengi tüm ürünlerimize uygulayabiliyoruz. Engelliler için ürün geliştirmek en büyük özelliklerimizden biri. Engelli ve yaşlılar için tüm banyo ürün gamı sunan tek kuruluşuz.
Engellilere özel ürün hazırladı
TASARIMI mutluluk, rahatlık, keyif gibi unsurlarla birlikte düşünen şadi Burat, ürünlerini tanıtırken sıfır pürüz ', eco-friendly ' gibi kavramlardan söz ediyor. Burat iki yıl gibi bir sürede Türkiye lideri oldukları gömme rezervuarları örnek gösterirken, bunda teknik üstünlük kadar, çevreye azami önem, kullanıcı mutluluğu, montaj ve bakım kolaylığı gibi unsurların da etkin olduğunu belirtiyor. şadi Burat 'ın üzerinde önemle durduğu bir konu, yaşlılar ve engelliler için geliştirilen ürünler. Bir engelli çocuk babası olarak, bu konuda yaşanan zorlukları bilen Burat, geliştirdikleri yeni ürünleri şöyle anlatıyor: Özellikle yaşlılar ve engelliler için geliştirdiğimiz kapısı olan, içine çok rahatça oturulabilen küveti bu yıl lanse edeceğiz. Artık banyoda düşerek bir yerini kırma riski azalacak. Bir de elini tüm kullanamayan engelli insanlar, rektal temizliklerini nasıl yapabilir, sıkıntısını çözmeye yönelik bir ürün geliştirdik. Artık engellilerin rektal temizliği için geliştirdiğimiz bir klozet kapağımız var.
Türkiye üretimde Avrupa birincisi, pazarda yüzde 10 pay hedefliyor
SERAMİK sağlık gereçleri olarak tanımlanan lavabo, klozet, pisuar gibi ürünlerin üretiminin Türkiye 'nin son 10 yılında hızlı bir gelişim gösterdiğine dikkat çeken şadi Burat, Türkiye 'nin 21 milyon adetlik yıllık üretim ile halihazırda Avrupa 'nın en büyüğü olduğunu belirtti. Dış satım konusunda da Avrupa birincisinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Burat, üretimin yüzde 44 'ünün ihraç edilirken, yüzde 56 'lık kısmının da iç pazarda tüketildiğini kaydetti. Bocchi olarak hedeflerinin öncelikli Türkiye olmak üzere orta ve üst segmentte yüzde 10 pazar payı olduğunu açıklayan Burat, sektörün Türkiye için önemini şöyle dile getirdi: Emek yoğun bir iş kolu olan seramik sağlık gereçlerindeki istihdama bakıldığında, ülke açısından önemi oldukça açık.Serakimk sağlık gereçleri ve seramik kaplama malzemeler sektörünün 220 bin kişiye istihdam yaratması önemli bir konu. Yaklaşık 160 milyon dolar olan ihracatı ile bu sektörün, ülkemize katma değeri çok yüksek. Yaklaşık 20 liralık bir ithal girdiyle 100 liralık ihracat yapılabiliyor.
Hürriyet/Nilgün KARATAş