Sadi Özdemir: Kentsel dönüşümle yaşam standartı yükseltilmeli!
Türkiye gelişen bir ülke ve şu ana kadar yapabildiği alt ve üst yapının büyük bölümü yenilenmek zorunda. Sadece yenilenmek de değil mesele, gelişmiş ülkelerde yaşam standartlarını sağlayan kentler kurmak zorundayız...
Türkiye gelişen bir ülke ve şu ana kadar yapabildiği alt ve üst yapının büyük bölümü yenilenmek zorunda. Sadece yenilenmek de değil mesele, gelişmiş ülkelerde yaşam standartlarını sağlayan kentler kurmak zorundayız. TÜİK verilerine göre ülkemizde sadece 17.1 milyon kişi kırsal kesimde yaşıyor. 58.4 milyon kişi ise kentlerde. Kentlerde yaşayanların oranı bu ülkede yüzde 77'yi aşmış durumda.
Peki 'kent' dediğimiz yerler gerçekten kent mi? Hukuki altyapısı büyük ölçüde hazırlanmış olan 'kentsel dönüşüm' projesi bu yöndeki en büyük umudumuz. Bu umudu korumak için 'kentsel dönüşüm projesinin' siyaset üstü bir devlet projesi haline gelmesi gereküğini savunuyoruz. Çünkü elimizdeki yapı ve konut stoku son derece kötü durumda.
Deprem riski yüksek bir coğrafyada bu riskleri ortadan kaldırmak zorundayız. Aynca büyük kentlerimizde dönüşmesi gereken mahallelerin hatta bazı ilçelerin kentsel doku olarak yaşam standartları çok kötü durumda ve bu bölgelerin daha yaşanabilir hale getirilmesi de ancak kentsel dönüşüm ile mümkün.
YEREL SEÇİMLER
Kentsel dönüşüm için en önemli gündem maddesi tabii ki önümüzdeki 'mahalli idareler seçimi'dir. Çünkü bu projenin en önemli partneri belediyeler, bu nedenle de kentsel dönüşüm projesinin siyaset üstü bir devlet projesine dönüşmesi çok önemli. Projeyi iktidar ortaya koydu diye muhalefetin sahip çıkmaması son derece yanlış. Bölye bir konuda muhalefet projeyi çok daha ileri noktalara taşıyacak önerilerde bulunmalı.
FİKİRTEPE ÖNEMLİ
Kentsel dönüşüm projesinin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen Fikirtepe'de nihayet ruhsatlar alındı ve projeler birkaç ay içinde ortaya çıkacak. Fikirtepe, kentsel dönüşümden korkan ve çekinen vatandaşlar için önemli referans olacak.
Buradaki başarı, başta istanbul'da olmak üzere birçok bölgede vatandaşları cesaretlendirecek.
O nedenle Fikirtepe'nin başınsı çok önemli.
Burada projesi olan inşaat şirketlerinin başarılı olmasını umuyoruz.
RİSKLİ BİNA MESELESİ
Kentsel dönüşümü kolaylaştırmak için yapılan kanuni düzenlemeler büyük ölçüde tamamlandı demiştik. Ancak, uygulama başladıktan sonra bazı önemli aksaklıklar da ortaya çıktı. Örneğin, bir yapının 'riskli yapı' ilan edilmesi için o yapıdaki sadece bir hak sahibinin müracaatının yeterli olması önemli sorunlara yol açıyor. Şöyle ki; çok değerli bir caddede büyükçe bir apartmanda, en küçak birimin sahibi o binayı riskli bina haline getirebiliyor. Bu uygulamada çok sayıda insanı mağdur edebilir.
O nedenle 'üçte iki çoğunluk' esasının 'riskli yapı müracaatında' da esas kabul edilmesini sağlayacak bir düzenlemeye ihtiyaç var.
FİNANSMAN KOLAY
Dönüşüm için yalaşık 400 milyar liralık kaynak ihtiyacı olduğu söylenmişti. Bu kaynak istikrarlı bir ekonomik ortamda piyasa şartlarında bulunur.
Böyle bir projeye bankalar da uzun süredir çok istekli görünüyor. O nedenle kaynak konusu o kadar de endişe verici bir konu değil. Hangi siyasi parti hangi kurumda iktidar olursa olsun projeye 'siyasi sahiplenme' eksilmedikçe pro;enin hızlandığına hep birlikte tanık olacağız.
SON yıllarda hızlanan konut projeleri için çok söz söylendi. Dönemsel olarak 'bu kadar konutu kim alacak' ya da 'kim nasıl alabiliyor' gibi derinliği olmayan söylemler de çok yaygındı. Ancak Türkiye'nin konut üıtiyacı o kadar derin bir konu haline gelmiş ki, sektörde hiç kriz görmedik.
Kentsel dönüşüm kitap oldu
İSTANBUL Kentsel Dönüşüm Derneği, vatandaşlan kentsel dönüşümle ilgili bilinçlendirmek amacı doğrultusunda bir el kitabı çıkardı. Kentsel Dönüşüm Derneği Başkam Hakan Çatalkaya, "Dönüşüme olan talep her geçen gün artıyor. Ancak insanların pek çoğu kafalarındaki soru işaretlerine cevap bulmakta zorlanıyorlar.
Karar verdikten sonra ne yapılmalı, nerden başlanmalı, neler gerekli gibi tüm soruları yamtlamaya çalıştık. Amacımız binasını yenilemeye niyeti olan insanları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek" dedi. Bir yıllık sure zarfında yaklaşık 200 bin ailenin kentsel dönüşüm sisteminden yararlandığını hatırlatan Çatalkaya, bu süreçte kötü niyetli insanlar tarafından kandırılan ve dolandırılan vatandaşların olduğunu söyledi.
Merak edilen tüm noktaları aydınlatan bu kitabın elektronik versiyonunu ise kentseldonusumelkitabi.com adresinden ücretsiz biçimde ulaşabilmek mümkün.
Hürriyet