06 / 05 / 2024

Sadık Ayhan Saruhan: İstanbul Halkalı'da AVM ve Residence inşa edeceğiz!

Sadık Ayhan Saruhan: İstanbul Halkalı'da AVM ve Residence inşa edeceğiz!

Etiler'de Ulus Savoy konut projesiyle inşaat sektörüne de giriş yapan Rizeli iş adamı Sadık Ayhan Saruhan İstanbul Halkalı Caddesi'nde 35 dönüm bir yerimiz var. Burada AVM ve rezidans yapmayı düşünüyoruz...




SADIK SARUHAN Saruhan Şirketler Grubu, üç yıl önce Alman elektrikli ev aletleri şirketi Fakir'in büyük hissedarı oldu. Sadık Saruhan, 80 yıllık markayı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine taşıma planları yapıyor .


Alman Fakirin Rizeli patronu 


SADIK Ayhan Saruhan  İstanbul Sanayi Odası'nın yeni yönetim kurulu üyelerinden... 53 yaşındaki Rizeli iş adamı- EEH damı İSO Meclisi'ne de bu yıl ilk kez girdi. 


2006-2010 yılları arasında MÜSİAD'ın (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) yönetim kurulu üyesi ve genel başkan yardımcılarından olan iş adamı, Saruhan Şirketler Grubu'nun da yönetim kurulu üyesi... İki abisi ve iki kardeşiyle birlikte grubu yönetiyor. Tam 25 yıl Türkiye distribütörlüğünü yaptığı Alman, elektrikli küçük ev aletleri şirketi Fakir'in çoğunluk hisselerini Rize'ye yatırıma destek Saruhan ailesi Rizeli olarak memleketlerine de destek veriyor. 


25 Rizeli işadamının bir araya gelerek kurduğu Rize Yatırım A.Ş.'nin ortaklarından olan Sadık Saruhan, "Aile olarak paylaşım kültürüne önem veriyoruz. Rize'de yatırımlarımız var" diyor. Saruhan, Rize'deki yatırım planlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Rize Yatırım A.Ş. olarak uluslararası müsabakaların yapılacağı Rize stadyumunu yaptık. 


Olimpik havuz ve kapalı spor salonunu yapıyoruz. Ardından eski stadyumu yıkıp, AVM ve kongre merkezi yapacağız." alan Saruhan Kardeşler, şimdi 80 yıljl lık markayı Ortadoğu ve Kuzey AfriEE3 ka ülkelerine taşıma planlan yapıyor. 


Nasıl sanayici oldunuz? 


Biz Rize Çayeli Büyükköy'lüyüz. Babam 1945'te Rize merkezde tuhafiye dükkanı açmış. İstanbul'da ne yenilik varsa bizim mağazada olurdu. Şehirleşmeyle birlikte babam bu mağazayı 1967'de beyaz eşyaya dönüştürdü. Çocuklar büyüyünce, lise ve üniversite çağına gelince babam, İstanbul'a göçmüş. 1985'te Alman Fakir'in ev aletlerinin ve Nilco markalı endüstriyel temizlik makinelerinin temsilciliğini aldık. 2002'de Nilco'nun endüstriye] tip temizlik makineleri fabrikasını kurduk. Nilco, Fakir'in bir kardeş kuruluşu. Çorlu Velimeşe Köyü'nde iki fabrikamız var. Birinde Nilco temizlik makinelerinin sanayi tiplerini üretiyoruz. Yanında da deterjan ve deterjan hammaddesi lapsa, şampuan hammaddesi siles üretiyoruz. O zamanki rakamlarla bu fabrikalara 40 milyon dolar yatırım yaptık. 



Fakiri'i almaya nasıl karar verdiniz? 


Fakir'in 2008'e kadar Türkiye mümessiliydik. 2008'den sonra büyümek istedik. Biiiçin de küresel ölçekte markalarıolması gerekiyor. Bu nedenle Fakir'in 2010'da büyük hisselerini alarak yönetimine girdik. 


Almanlar hisselerini neden sattılar? 


Biz şirketi küresel ölçekte üretime yönelttik. İşin beyni Almanya'da. Kalıplar, tasarımlar, testler Almanya'da yapılıyor. Bünyemizde 40 Ar-Ge mühendisi çalışıyor. İtalya ve Polonya'da üretim yapıyoruz. Bazı kalıplarımızla Uzakdoğu'da da üretim yaptırıyoruz. 


Fakir'e büyük ortak olduktan sonra şirkette neler değişti? 


Biz yeniden yapılanma yoluna gittik. Ortadoğu ve Afrika'ya yönelik yoğun çalışmamız var. Yeni distribütörlükler veriyoruz, ürün çeşitlerini artırıyoruz. Fakir aslında ısıtıcı ve süpürge çeşitleriyle üretime başlamış. 2000 yılından sonra ürün gamını genişletti. Türkiye'de hep katma değer, marka ve inovasyondan bahsediyoruz. Ancak finans, know-how açısından yeterli değiliz. Avrupa ülkeleri bir kriz yaşasa bile bizim özellikle Alman firmalarıyla iç içe olmamız gerekiyor. 



Sadık Ayhan Saruhan, 1960 Rize Çayeli doğumlu. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari ve Ticari Bilimler Fakültesi mezunu olan Saruhan'ın işlerde ortak olduğu iki abisi ve iki kardeşi var. Tekstil hariç diğer işlerde Saruhan Kardeşler eşit ortak


Ailede üçüncü kuşak da işe başlamış. Sadık Saruhan'ın oğlu Kimya Mühendisi Furkan Selim şirkette çalışıyor. Büyük kızı Sena Saruhan psikolojide yüksek lisans yaparken, küçük kızı Zeynep Saruhan ise Bilgi Üniversitesi'nde ekonomi okuyor. Sadık Saruhan, her gün düzenli spor yapıyor. Özellikle tempolu yürüyor ve koşuyor. Tüm aile gibi Sadık Saruhan'da Fenerbahçeli. Saruhan, "Fenerbahçe'yi tutuyoruz ama önceliğimiz Rizespor. Sponsorluklarımızla da destek veriyoruz" diyor. 


1988'den 2001 krizine kadar önemli markalara kumaş üretimi ve ihracatı yaptık. Çin gerçeğiyle karşılaştık. Krizden sonra büyüme yoluna gitmedik, şirket rolantide. Yakuplu Köyü'nde 5 bin metrekare kapalı alanda kurulu tesisimiz var. Tekstilden çıkabiliriz. 


Saruhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan Grubu şirketleri Tekstildeki işlerinizi büyütecek misiniz? 


Aslında iyi bir örme kumaşçıyız. 


Fakir'in dünyada payı nedir? 


Türkiye'de süpürgede yüzde 8-10 arasında pazar payına sahibiz. Şarjlı süpürgelerde öndeyiz. 4 bine yakın mağazayla sıcak çalışıyoruz. Fakir Shop adıyla iki sene önce mağaza açmaya başladık. 15 mağazamız var, franchise veriyoruz. Bu yıl 10 mağaza daha açmayı düşünüyoruz.

 

Franchise şartlarınız neler? 


Prestijli bir AVM'de, 60 ila 100 metrekarelik bir mağaza olması gerekiyor. Franchise bedeli almıyoruz. Ama firmanın vizyonu çok önemli. 

Ev tipi deterjan üretmeyi düşünmüyor musunuz? 


Biz endüstriyel tip deterjan üretiyoruz. Ev tipi üretimlerimizi de Ortadoğu ülkeleri ve Afrika'ya ihraç ediyoruz. Zincir marketlerde ısrarcı değiliz. Şimdi tamamen bitkisel hammaddelerden ekolojik deterjan üretme düşüncemiz var. 


Konut sektörüne girdiğiniz için memnun musunuz? 

Etiler'de Ulus Savoy projesinin ortağıyız. 


300 dairelik çok elit bir proje. Osman. Gökhan ve Hakan Çarmıklı ile ortağız. İnşaatı bitirdik, konutların yüzde 65'ini sattık. Metrekaresini 7 bin 500-8 bin dolardan satıyoruz. 


Fakir Elektrikli Ev Aletleri Nilco Endüstriyel Tip Makineler Saruhan Örme Tekstil Saruhan Gayrimenkul Yapı Saruhan Kimya İnşaatta yeni projeleriniz var mı? 


İstanbul Halkalı Caddesi'nde 35 dönüm bir yerimiz var. Burada AVM ve rezidans yapmayı düşünüyoruz. 


Basın Ekpress Yolu'ndaki dört dönümlük arazinize ne yapmayı düşünüyorsunuz? 


Buraya 15 katlı bir plaza yapıyoruz. 2010 yılında inşaata başladık. İmar planlarında değişiklik olunca beklemek durumunda kaldık. Kaba inşaat bitti, artık ince işlerini yapacağız. Gelecek sene Tepebaşı'ndaki merkezimizi buraya taşıyıp, bir kısmını da kiraya vereccğiz. 


Türkiye ekonomisiyle ilgili düşünceleriniz neler? 


Türkiye'nin üretim odaklı olması gerekiyor. Hem hükümetin hem de sivil toplum kuruluşlarının bunu teşvik etmesi gerekiyor. Eskiden iş dünyası lokal pazarlardan ne kadar pay alacağını düşünüyordu. Şimdi global düşünüyor. Tabii ki üretim için yabancı sermayenin çekilmesi lazım. Hükümetin teşvikte altı bölge belirlemesi güzel bir gelişme. İstediğimiz istikrar, can ve mal güvenliği. İnşallah Barış Süreci de başarıyla devam eder. 


Rahime Baş uçar/ PARA


Geri Dön