Kent Haberleri

Sadık Özkasap: Eski bina müzeye çevrilmeli!

 Erdinç Yumrukaya ‘Gündem Özel’i bu kez Manisa Ticaret Borsası’nda gerçekleştirdi. Borsa Başkanı Sadık Özkasap, " Eski bina müzeye çevrilmeli, yeni bina için yer bulunmalı " dedi.

 Erdinç Yumrukaya ‘Gündem Özel’i bu kez Manisa Ticaret Borsası’nda gerçekleştirdi. Borsa Başkanı Sadık Özkasap ile kahve tadında bir program gerçekleştiren Yumrukaya, Ticaret Borsası’nın Gıda Çarşısı, İzmir’de bulunan İzmir Ticaret Borsası Korbey’ini ve Ticaret Borsası için yeni bir bina talebini masaya yatırdı. Borsa Başkanı Özkasap, bu konuda Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler İlçe Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi ile Manisa milletvekillerine çağrıda bulunarak, Manisa Çiftçisi’nin ortak isteği için herkesi elini taşın altına koymaya davet etti. İşte o röportaj.


 Erdinç Yumrukaya: Bugün köylünün, Manisa çiftçisinin sıkıntısını konuşalım daha sonra bina ihtiyacınızı dile getirelim. Mahsul konusunda ne durumdayız?

 Sadık Özkasap: Borsa’mıza hoş geldiniz. Gurur duyduk. Manisamız’ın duayenlerindensiniz, Manisa sevdalısısınız. Her zaman Manisa’yı ön plana çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bundan dolayı da size çok çok teşekkür ediyorum. Manisa’nın çok büyük bir potansiyeli var ama Manisa şuan ki potansiyelini henüz karşılayamıyor. Çünkü bir blok çalışması yapmamız lazım. Birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Bugün baktığımız da Manisa üzümün %95’ini tek başına üretmekte. Fakat üzüm bağlarımız Manisa’da üzüm işletmelerimizin hepsi Manisa’da ama üzümün fiyatı İzmir’de belirleniyor. Bu yanlış bir şey. Biz bunları daha önce de konuştuk. Bugün bizim üzüm üreticimiz, hakikaten işini çok iyi bilen, arazilerine çocuğu gibi bakan kaliteli ve verimli üzüm çıkartan bir üreticimiz var. Çiftçimiz çalışıyor. O ürünün kalitesi ne kadar güzel olursa bizim de yurt dışındaki bağlantımız satışımız bir o kadar büyük olur ve istediğimizden daha fazla mal satabiliriz. Üretici bu ürünü en iyi şekilde üretecek. Üzüm işletmelerimiz üzüm tüccarlarımız onlarda her sene Fransa, Almanya ve Anako Fuarı’nda Türk üzümünü tanıtıyorlar. Her yıl bu fuarlara gidiyorlar. Manisa üzümü hep ön planda. Geçtiğimiz gün burada ‘Bağ Danışma Kurulu Toplantısı’ yaptık. Orada ki konu Manisa üzümünü hiçbir bölgenin üzümü tutamaz. Yani bizim Manisa’da Saruhanlı Bölgesi’ne Gölmarmara Bölgesi’ne kadar üzümün kalitesini hiçbir bölge yakalayamaz. Üzümcülüğümüz ve üzüm işletmeciliğimiz de çok modern oldu. Her üzüm işletmesinde 5-6 tane lazer makinesi var bunların her biri 150 ile 200 bin Euro Bunlar üzüm işletmeciliğini asla bırakmadılar devam ettiler. Manisa’da üzüm işletmecisinin üzüm tüccarının birbirine güveni var. Aralarında ne çek var ne senet var sadece söz var. Bu Türkiye’de takdire şayandır.


Erdinç Yumrukaya: Üzüm fiyatlarının İzmir’de belirlenmesine Manisalı üzüm tüccarları ne diyor?

Sadık Özkasap: Biz Arif Koşar döneminde bu konuya deyindik. Burada üzüm Korbeyi’ni açtık. Fakat İzmir’de ki üzüm ajanları buraya gelmediler. Sıkıntı yaşadık. Manisa Türkiye genelinde üzümün %95’ini üretiyor, üzüm işletmeleri Manisa’da. Hepsi üzümün ayağına Manisa’ya geldi. Şimdi böyle bir durum varken, bizim İzmir Ticaret Borsa’sı üzüm fiyatını belirliyor. Bizim bir ön çalışma yapmamız lazım. Bizim Manisa’da bir gıda çarşısına ihtiyacımız var. Gelin dedik Manisa’ya bir gıda çarşısını hep birlikte yapalım. Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Akhisar’ın Gıda Çarşısı var.  Bugün İzmir’de ki gıda çarşısına Manisa’nın ilçelerinden gidip alışveriş yapanlar var. Gelin, bir gıda çarşısı yapalım. Büyükşehir olduk artık bu gıda çarşısına ihtiyacımız var. İmar planına ihtiyacımız var, belediyenin bazı fuarlar için ayırdığı yerler var onları bir değerlendirelim dedik. Biz her şeyi belediyeden beklemiyoruz, ama el birliği, iş birliği, güç birliği yapmamız lazım.  


Erdinç Yumrukaya: Siz şehrin dışında bir yer istiyorsunuz, yeni garajın etrafında yerlerden istiyorsunuz. Hatta meşhur Sümerbank diye bilinen yerden oradan size ücretsiz yer verelim. Tüm arkadaşlarımı ikna edebilirim. Çünkü bu Manisa’nın menfaatine, oradan size çok ciddi bir şekilde ücretsiz de olsa yer verilebilir. Ben buna hiç kimsenin hayır diyeceğine inanmıyorum. Oraya muhteşem bir bina yaparsınız. İddia ediyorum 47 arkadaşımızı ikna ederiz ve size oradan yer verebiliriz, diye umuyorum?


Sadık Özkasap: Önümüzdeki sene 60 bin ton üzüm dağıtacağız okullara. Bunları biz başarıyoruz. Arkasından İzmir diyor ki gelin üzümü buradan alın. İşlem hacimlerinin artması için.


 Erdinç Yumrukaya: İzmir’in bu işte bulunmasından bizim kaybımız ne kadar?

Sadık Özkasap: İşlem hacmi olarak 600 milyon TL bizden alıyorlar. Eğer burada yapılırsa bu para bize kalacak. İzmir Korbeyi’ni biz Manisa’ya getiremiyoruz. Yarın öbür gün bir salon yaparız, kuru üzümün patentini de alıyoruz. İzmir’de Ege kuru üzüm patenti vardı, biz buraya almaya çalışıyoruz. Üzüm Manisa’da yetişiyor, üzüm pekmezi Manisa’da yapılıyor,  İzmir’den fiyat istiyor. Sen yemeği burada yiyorsun hesabı Kordon’da ödüyorsun, olmaz böyle bir şey. Bunun için bir çalışma yapmamız lazım. Ben Kayseri’ye Malatya’ya Denizli’ye özeniyorum. Üretimi yaptıkları ürünler ile hepsi bir arada. Burada Kayseri olsaydı,10 yıl önce Korbeyi buraya gelmişti. Biz buraya getirmeye çalışıyoruz biri oradan bir şey diyor. İzmir’de var Kordon’da mı yetişiyor bu bağ? Ödemiş’te mi Tire’de mi nerede ekiliyor bu bağ? Burada… Üzüm işletmesi nerede? O da burada. Üzümün ne işi var orada? Şimdi hep beraber bir mücadele vereceğiz ve biliyorum yapacağız. Üzüm Korbey’ini buraya getireceğiz. Orada olmasının gerektiğini söyleyecek bir tane neden yok. Bizim işlem hacmimizden 650-750 milyon TL’sini alıyor İzmir. Tescili de parasını da alıyor. 


Manisa'da Denge