Sektörel

Saffet Aslan: Kriz etkisini azaltıyor

İpek Mobilya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Aslan, "Sevinerek görüyoruz ki son 4 aydır kriz etkisini hızla azaltıyor" dedi

Aslan, küresel ekonomik krizin Türkiye'de açık pozisyonda bulunan sanayicileri etkilediğini söyledi. Türkiye'nin, mali yapısı ve bankacılık sisteminin sağlıklı olması nedeniyle krizden çok fazla etkilenmediğini savunan Aslan, şöyle devam etti: "Kriz bizi çok fazla tahrip edemedi. Ancak, yatırımda olan sanayicilerimizi etkiledi, belki küçülme getirdi, biraz işsizliği artırdı. Fakat sevinerek görüyoruz ki son 4 aydır kriz etkisini hızla azaltıyor. Sanayi üretimi artmakta, enerji tüketimi fazlalaşmakta, işçi çıkarmalar büyük oranda durdu ve tekrar işçi alımları az da olsa başladı. Biz de işçi almaya başladık. Borsa yükseliyor. Eskiden krediler kaçıyordu, şimdi tekrar geri geliyor. Bunlar ekonominin hızla iyileştiğini gösteriyor. Bu gidişle nereye varabilir? 2009'un sonunda krizin etkisi en düşük seviyeye iner, 2010'un ilk yarısında da tamamen bitmiş olur. 2010'un sonuna doğru da zıplamalar başlar. Çok güzel sonuçlar oluşur."

Aslan, olaylara olumlu bakmak gerektiğini belirterek, "yıkılırsa, bozulursa" gibi söylemlerin ve bakışların kimseye fayda sağlamayacağını kaydetti. Kendilerinin de yeniden işçi almaya başladıklarını dile getiren Aslan, işçi haklarını da iyileştireceklerini anlattı. Aslan, halkın satın alma gücünün zayıf olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna hep beraber katkıda bulunmak lazım. Ben enflasyon artışlarının maaş zamlarına artı olarak yansımasını şiddetle öneriyorum. Bu satın olmayı hareketlendirecektir. Bizim de yapmamız lazımdı, ama yapamadık. Bundan sonra inşallah yapacağız. Satın almayı teşvik etmemiz lazım. TOBB'un bu yöndeki gayretlerini takdirle karşılıyorum. Para cepte duruyor, kriz yaşanıyor. Parası cebinde duranı da kriz etkiler. Harcarsa ekonomi döner, devam eder. Dönen ekonominin çalışana da, ticaret yapana da, sanayiciye de faydası vardır. Ayrıca devlete de faydası vardır. Niye? Sanayi üretiyor, ticaret işliyor, halk tüketiyorsa bundan vergi doğar. Doğrudan vergi doğacağı gibi dolaylı vergi de doğar.

Elektriği fazla tüketirsem üzerindeki bütün vergileri ödemiş oluyorum. Doğal gazı, petrolü fazla tüketirsem, ham maddeyi fazla tüketirsem bütün bunlarda vergiler var. Ben de kar çıkınca da vergi çıkacak. Dolayısıyla işleyen ekonomi için, ekonominin işleyebilmesi için herkesin elinden gelen her şeyi yapması lazım. En küçük çalışanından en büyük yöneticisine kadar, özel sektöründen devleti yöneten kadrolara kadar herkesin buna gayret göstermesi gerekir."
AA