Saffet Bulut: Bahçelievler'de kentsel dönüşüm şart!
CHP Bahçelievler Belediye Başkan Adayı Saffet Bulut, ilçedeki 24 bin binadan 20 bininin deprem riski altında olduğunu belirterek, “Bu envantere göre kentsel dönüşüm şart” dedi
CHP Bahçelievler Belediye Başkan Adayı Saffet Bulut, 1999 depremleri sonrasında ilçedeki 24 bin binada deprem risk analizi yaptırdıklarını ve 20 bin binanın risk altında olduğunun saptandığını belirterek, “20 bin apartmanın acilen kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. Kentsel dönüşüm sayesinde ilçede büyük sorun olan otopark ve yeşil alan konusu da çözüme kavuşur” dedi.
Bahçelievler Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde bir açıklama yaparak, “Biz kentsel dönüşüm yapmak istemiyoruz, yerinde yık-yap yapacağız” dediğini aktaran Bulut, şunları söyledi:
“Belediyenin bu önerisine göre daire sahipleri biraraya gelerek, binayı kaç paraya yenileyeceklerini tespit edecekler. Karar verdikten sonra paralarını koyup müteahhitle anlaşarak binalarını yenileyecekler. Bu kentsel dönüşüm değil. Bununla otopark sorununu çözemezsiniz. Bir binanın oturum alanı 250 metrekaredir. 250 metrekareye otopark koyamazsınız. Bunun altına otopark koyduğunuzda yarısı rampaya gider. İçine de ancak 3 araba koyabilirsiniz. Geri kalan arabalar dışarıda kalır. Bu şekilde yeşil alan da üretemezsiniz. Kentsel dönüşümü yık-yap ile yapamazsınız. İnsanları yerinden uzaklaştırarak yapamazsınız. Yerinde ve ada bazında kentsel dönüşüm yapmak gerekiyor.”
‘Her gün otopark kavgası’
Bahçelievler’de otopark sorununa çözüm üretilmediğini, had safhada otopark sorunu olduğunu vurgulayan Bulut, “İnsanlar her gün kavga ediyor. Arabasını evinin önüne park edenler kendini şanslı hissediyor. Hatta çoğu insan, ‘bir daha yer bulamam’ diye arabasını çıkarmıyor” dedi.
İlçede ayrıca yeşil alan sorunu olduğunu kaydeden Bulut, şunları söyledi:
“Çıkıp oksijen alabileceğiniz yeşil alanlar yok. Kişi başına yeşil alan ortalama 1.5 metrekare. O da mezarlıklar ve bazı kampuslardır. Minimum 7 metrekare olması lazım. Bunları üretmedikten sonra yık-yap şeklinde dönüşümü savunmak mümkün değil. Bizim yapacağımız kentsel dönüşümde biraz dikey yapılaşma sözkonusu oluyor. Keşke olmasa. Bakış açımız daha çok yatay şehirleşme yönündedir. Ama burada başka çare kalmamış. Trafik sorunu içinden çıkılmaz halde. Kaldırımlar yürünemez durumda. Engelli vatandaşlarımızın geçmesine imkan yok. Bu kaldırımlarda engelsizler bile her an engelli hale gelebilir. Seyyar sorunu almış başını gitmiş.”
‘Risk envanteri çıkardık’
Seçimi kazandıklarında ilk iş olarak kentsel dönüşüm konusunu ele alacaklarını belirten Bulut, şunları söyledi:
“Öncelikli olarak kentsel dönüşüm planlarını yapacağız. 2004 yılında tüm Bahçelievler’in zemin etüdünü tamamlamıştık. Depreme dayanıksız konut sayısının envanterini çıkarmıştık. O hızla gitseydik şimdi deprem dönüşüm imar planlarını yapmış belki adaları yenilemeye başlamıştık. Bir arpa boyu yol katedilmemiş. Bugün daha yeni konuşuyoruz. İlçe bu haliyle depreme yakalanırsa çok büyük facia olur. Sıkıntıları iyi planlayıp, organize olup, üstesinden gelmeye çalışacağız.”
‘Ada bazında çözüm’
Dönüşüm projelerini ada bazında hazırlayacaklarını kaydeden Bulut, şu bilgileri verdi:
“Diyelim ki içinde 40 apartman olan bir ada ele alınsa, bu apartmanları yıktığınızda 10 dönüm alan elde edersiniz. Yeni projeyi yaparken de 2 dönüm yeşil alan bırakırsınız. Her apartmanda 10 daire olduğunu varsayarsak, 400 daire yapar. Yeni planı 600 daireli yaparsınız. 400 tanesini oradaki daire sahiplerine, ceplerinden 5 kuruş çıkmadan verirsiniz. Kalanı satacaksınız. Önceden 200 bin lira olan daire dönüşümden sonra 600 bin lira eder. Bu fiyat, dönüşümü yapan müteahhiti de finanse eder. Vatandaşın konutuna karşılık konut verirseniz seri bir şekilde konut sorununu çözerseniz. Böylece, hem otopark, hem yeşil alan, hem de depreme dayanıklı konut elde edersiniz.”
‘İki kat yükseklik vereceğiz’
Dönüşüm çalışmalarında apartman başına ortalama iki kat yükseklik vermeyi düşündüklerini belirten Bulut, “Binanın şimdiki yüksekliği diyelim 6 kat ise dönüşümden sonra 8 kat olacak. 10 dönüme 600 daire koyacaksınız. Bu çok fazla bir yoğunluk getirmiyor. Çünkü otoparklar binaların altında olacak. Binaların arası da yeşil alan olarak düzenlenecek. Yeşil alan sorunu da çözülecek” diye konuştu.
SAFFET BULUT KİMDİR?
1952 Trabzon Maçka doğumlu Saffet Bulut, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. 1960 yılından bu yana Bahçelievler’de oturan Saffet Bulut, proje yöneticisi ve mimar sıfatıyla 2 binden fazla projeye imza attı. 1992 yılında Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği yapan ve 1994’te Bahçelievler Belediye Başkanı olan Bulut, 1999 yılında ikinci kez Bahçelievler Belediye Başkanı seçildi.
‘Rutin belediyeciliğin ötesine geçeceğiz’
Rutin belediyecilikten daha fazlasını yapacaklarını söyleyen Bulut, şöyle konuştu:
“Şimdiki belediye rutin belediyecilik yapıyor. Sokakların temizlenmesi, çöplerin kaldırılması, rutin belediyecilik hizmetleridir. Personele maaşını verirsiniz, onlar da işini yapar. Bir yeşil alan bulursanız, oraya bir çocuk parkı yaparsınız. Rutin belediyecilikte başka da çok belirgin bir hizmet yoktur. Bunları yapmak için zaten belediye başkanına da gerek yok. Belediyenin ilgili birimlerindeki müdürler bu görevleri takip eder. Biz bu rutin belediye hizmetlerinin ötesine geçerek projeler üreteceğiz.”
‘Trafik akışında sorun var’
İlçeye araçla giriş çıkışların özellikle sabah ve akşam saatlerinde anormal yoğun olduğunu belirten Bulut, “E5 ve Basın Ekspres Yolu’na cephesi olan bir ilçeyiz ama giriş çıkışlar sorunlu olduğu için trafik bir türlü çözülemiyor. Bunların çözümü var mı, var. Biz önceki belediye başkanlığı görevimiz sırasında E5’in altına Turgut Özal altgeçidini yaptık. Hem de ilçe belediyesi olarak ve çok düşük bir bütçemiz olmasına rağmen. Bugün belediye bütçesi 320 trilyon ama bir hizmet yok” dedi.
‘Problemler dağ gibi büyüdü’
Bahçelievler’in iyi yönetilmediğini kaydeden Bulut, “Bahçelievler bizden sonra 10 yıl kaybetti. Sorunlar dağ gibi büyüdü. Ben şehir plancısı ve mimarım. 10 yıl da belediye tecrübem var. En tecrübeli benim” diye konuştu.
‘Projeleri hayata geçirmek için taahhütname veriyorum’
Belediye başkanı seçildiğinde hayata geçirecekleri projeleri vatandaşa taahhüt ettiğini kaydeden Bulut, taahhütnamedeki ifadelerini söyle açıkladı:
“İlçe sorunlarını masadan değil, sahada görüp tespit eden ve komşuları ile o bölgede oturup çay içerken yerinde çözen olacağız. Dürüst ve şeffaf bir anlayışla denetime açık olacağız. İhaleleri ahbap-çavuşa değil, hak eden ve işin ehline vereceğiz.”
‘Yaşlılara sağlık hizmeti’
Engelli vatandaşlar için Engelli Evi yapacaklarını belirten Bulut, şunları söyledi:
“Dostlarımız burada vakit geçirebilecek ve değişik hobilerle, uğraşarak yeni dostlar edinecek. Haftanın bir gününü engelli dostlarımla geçireceğim. Onların hayatlarını kolaylaştıran projeleri beraber gerçekleştireceğiz. Yaşlılarımız için yaşam evi yapacağız. İlçenin Büyükleri adlı köşe oluşturacağız, zaman içinde onları anma günleri düzenleyeceğiz. Yaşam evindeki misafirlerimize sağlık hizmeti sunacağız.
‘Tamiri bizden’
Nüfusun yüzde 9’unu engellilerin oluşturduğunu belirten Bulut, şöyle dedi:
“Rampa yaparken dahi eğimini onlara soracağız. Tekerlekli sandalyeyi herkes veriyor ama bozulunca tamir edecek yer yok. Bu araçları belediye atölyesinde tamir ettireceğiz.”
Gençler için de mekanlar üreteceklerini kaydeden Bulut, “Bunları üretmek için de kentsel dönüşüm gerekli. Neden, çünkü başka arazi yok” dedi.
‘Kamu alanları ve parklardan baz istasyonları kaldırılacak’
Saffet Bulut, taahhütnamesinde yer alan diğer konuları da şöyle sıraladı:
“Kentsel dönüşümü; dönüşüm alanı sakinlerine bir kuruş külfet getirmeden ve vatandaşı yerinden etmeden yapacağız. Yeni, güvenli, depreme dayanıklı, konforlu, modern yaşam alanları kuracağız. Halkının, ilçe nimetlerinden azami faydalanmasını sağlayacak sosyal projeler geliştirip, sanat ve sanatçılarımızla işbirliği içinde olacağız.”
‘Ücretsiz internet’
İlçenin yeşil alanlarını, gezip nefes alınan ve herkesin faydalandığı parklar ve mesire alanı olarak düzenleyeceklerini kaydeden Bulut, şöyle konuştu:
“Parklara ve birçok kamu alanlarına dikilmiş baz istasyonlarını kaldırıp halkımızın baş ağrısı şikayetlerini sonlandıracağız. Her mahallede olmak üzere 11 adet mahalle evi yapacağız ve burada internet hizmeti ücretsiz olacak.”
‘Öğrenci Evi yapacağız’
Kız ve erkek öğrenciler için öğrenci evi yapacaklarını ifade eden Bulut, şunları söyledi:
“Öğrenci evlerini devletin kasasından bir kuruş çıkmadan, hayırseverler tarafından bağış olarak yapacağız. Belediye hizmetleri içinde olmasa da ilçenin en önemli hizmeti asayiştir. Emniyetle uyum içinde çalışarak asayişin maksimum seviyede olmasına destek vereceğiz. Geçen görev dönemimizde emniyet binaları yapmış, motosiklet ve araç yardımında bulunmuştuk. Şimdi de polis evi yapıp, emniyet mensuplarının aileleriyle vakit geçirecekleri bir ortam sağlayacağız.”
‘Dönüşüm sonrasında da
pazar yerleri devam edecek’Sokak aralarındaki semt pazarlarının varolan haliyle sıkıntı yarattığını, o sokakta yaşayanlara sorun çıkardığını, itfaiye ve ambulansın giremediğini belirten Bulut, “Buna rağmen geleneksel pazar yeri uygulaması devam edecek. Kentsel dönüşümle yaratılacak meydanlarda pazar yeri ayıracağız. Geleneksel, bez örtülü pazarlara yer vereceğiz. Çünkü pazar ayrı bir kültür. Kadınlarımız evden çıkıp pazara gidince rehabilite oluyor, arkadaşlarını görüyor, mutlu oluyor” dedi.
Derneklere özel bina
Derneklere özel bina yapacaklarını ifade eden Bulut, “Dernekleri, olumsuz mekanlarda bulunuyor. Bunları bir çatı altında toplayacağız. Kendilerine, geldikleri ilin mimarisine uygun binalar yapacağız” diye konuştu.
Hayvan barınağı
Sokak hayvanlarını koruyan, bakımını yapan hayvan barınakları kuracaklarını belirten Bulut, şunları söyledi:
“Gürültü denetimi yaparak, gerekli tedbirleri alıp ilçe halkının daha sağlıklı ortamlarda yaşamını sağlayacağız. Uygar dünyayı yakından takip edip bunları ilçemizde uygulayacağız. Projeleri uygularken halkın fikir ve olurunu alacağız. Belediye hizmetlerinde, halkımızı masa masa dolaştıran değil, hizmeti ayağına götüren bir anlayışla çalışacağız.
Milliyet