02 / 05 / 2024

Safi değer artışı nasıl tespit edilir?

Safi değer artışı nasıl tespit edilir?

Gelir vergisi kanununa göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor. Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Peki, safi değer artışı nasıl tespit edilir?



Safi değer artışı nasıl tespit edilir?

Gelir vergisi kanununa göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor.  Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Buna göre aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancıdır; 

 

* Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

* Voli mahalleri ve dalyanlar, 

* Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

* Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 

 

Ancak; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmeyecektir. Peki, Safi değer artışı nedir? Safi değer artışı nasıl tespit edilir?


Safi değer artışı...

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” denilmektedir. 


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; 

 

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, 

 

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, 


- Ödenen vergi ve harçlar. 

 

Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınacaktır.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel sorumluluklar!


Geri Dön