Kent Haberleri

Safranbolu'da restore edilen Ulu Cami açıldı!

Safranbolu ve Karabük'te birçok vakıf eseri bulunduğunu belirten AKP Genel Başkan Yardımcısı Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün eserlere sahip çıktığını bildirdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğünce son 13 yılda yaklaşık 4 bin vakıf eserinin restore edildiğini belirterek, "Eserlerin bundan sonra da mevcudiyetlerinin devamı konusunda önemli başarı elde edilmiştir" dedi.


Şahin, Safranbolu ilçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Ulu Cami'nin açılışında, 4,5 yıl vakıflardan sorumlu devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptığını söyledi.


Dönemin Başbakanı Abdullah Gül tarafından 2002'de vakıflardan sorumlu tutulduğunu anımsatan Şahin, o dönem Türkiye'de ne kadar vakıf eseri ve vakıf olduğuna ilişkin envanterin bile bulunmadığını vurguladı.


Özellikle son 13 yıldır ciddi şekilde vakıfların envanterinin tutulduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Şu anda 'mazbut vakıf' diye nitelenen 52 bin vakıf ve bu vakıflara bağlı, bize emanet edilmiş, Türkiye'nin her yerinde bir o kadar da vakıf eseri var. Ancak gördük ki bu vakıf eserlerinin önemli bölümü yıkılmaya yüz tutmuştu. Hatta bir çoğu işgal edilmiş. Buralardan Vakıflar Genel Müdürlüğü kira bile elde edemiyor. Dolayısıyla hemen bu vakıf eserleriyle ilgili restorasyon, onarım çalışmalarına başlamamız gerekiyordu. Son 13 yılda 4 bin civarında vakıf eserleri Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilerek, el atılarak, bundan sonra da mevcudiyetlerinin devam ettirilmesi konusunda önemli başarı elde edilmiştir."


Safranbolu ve Karabük'te birçok vakıf eseri bulunduğunu anlatan Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bazen restore et-işlet-devret modeliyle de eserlere sahip çıktığını bildirdi.


Şahin, Karabük'te 47 vakıf eserinin onarıldığını ifade ederek, "Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, genel bütçeden bir tek kuruş almaz. Kendi kaynaklarıyla bütün bunları yapar, kira gelirleriyle bunu yapar. Özellikle son yıllarda da önemli başarılar elde etti" dedi.


Genel Müdürlüğün sadece vakıf eserlerini onarmadığına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Şimdi memnuniyetle görüyorum ki 2 üniversite kurdu Vakıflar Genel Müdürlüğü. Benim yaşımdakiler ve benden yaşlı olanlar, İstanbul'a gittiğinde sağlık hizmeti almak için Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesine giderdi. Şimdi Bezmialem Üniversitesi kuruldu. Bu hastane, üniversite bünyesinde sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Ayrıca bir başka üniversitenin kuruluşuna vesile oldu Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi. Bu üniversite de özellikle bizim geleneksel sanatlarımızın restorasyon çalışmalarını yapacak nitelikli elemanların yetiştirilmesi ve diğer alanlarda kıymetli insanları yetiştirmek için faaliyete geçmiştir." 


Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in şahsında tüm çalışanlara şükranlarını sunduğunu, caminin restorasyonunun kısa sürede tamamlandığını belirtti.Vakıfların birçok amacı bulunduğuna dikkati çeken Şahin, "Fakir fukaraya sahip çıkıyorlar. Yoksul, kimi kimsesi olmayan insanlara 482 lira maaş bağlamışsınız, tebrik ediyorum. Bizim dönemimizde başlatmıştınız, şimdi devam ediyorsunuz. İlköğretimde, ortaöğretimde şu anda sanıyorum 15 bin öğrencimize burs veriyorsunuz. 2 yıldır da yükseköğrenimdeki öğrencilerimize burs vermeye başlamışsınız" ifadesini kullandı.Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de ecdadın emanet ettiği bütün eserleri ayakta tutmaya çalıştıklarını bildirdi.


Hürses