Sektörel

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan: Yeni hastane yapacak yer arıyoruz!

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamalarda İstanbul'a 7 yeni hastane yapılması gerektiğini ve yeni hastane yapacak yer aradıklarını söyledi..

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin kendisine yöneltilen sorularını cevapladı.

 

Şehir hastanelerinin şehrin dışına yapıldığı iddialarını yanıtlayan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Yeni hastane yapacak yer arıyoruz. Gönül istiyor ki şehrin merkezinde hiçbir yere uğramayalım ama bu seferde şehrin dışına gidiyoruz. Ben belediyelere bir kanun teklifi olarak bu sorumluluğun yüklenmesinden yanayım. Şehirlerde eğitime, sağlığa zorunlu olarak imar planlarında yeterli yer ayırma zorunluluğunu getirmek lazım." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre şehir hastaneleri konusunda çok eleştiri aldıklarını söyleyen Demircan, bunlardan birisinin şehir hastanelerinin şehrin dışında ve ulaşımının zor olduğunu ifade etti. Bu durumun bugünün sorununun olmadığını dile getiren Demircan, 1950'lerden sonra başlayan süreçte, kentlere düzensiz göçlerin başlamasıyla bunun bütün dönemlerin sorunları haline geldiğini ifade etti.

 

- "Şehir merkezinde hastane yapacak arsa bulamıyoruz"

 

Şehir merkezlerinde hastane yapacak arsa bulamadıklarını söyleyen Demircan, "Eski hastanelerimizde hem dar mekanlarda yapılmış hastaneler hem süresi içerisinde ekleme yapılmış. Arsa alanları iyice sıkışmış. Ankara Sıhhiye bölgesinde hastaneler yığılmış. Mekanlar eski model koğuş tipi odalara sahipler. Bugünkü anlayışa uygun inşa edilmediği için ameliyathane ve acili uygun değil. Numunenin aciline gidince üzüldüm. Çok daha güzel olmalı. Hemen girişimde bulundum. Mühendis arkadaşları gönderdim. Ufak bir düzenleme yapacağız ama mekan yetmiyor." ifadelerinde bulundu.

 

Fakülte hastanelerinin de eskidiğini de söyleyen Demircan, bu konuda yeni çözümler üretmek gerektiğini kaydetti. 

 

Demircan, Türkiye'nin deprem sorununun da olduğunu da belirterek 1999 öncesi yapılan inşaatların deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığını ve büyük bir risk oluşturduğunu söyledi. Birçok hastanenin deprem konusunda riskli olduğunu dile getiren Demircan, bu hastanelerin süratle yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

 

Demircan, hastaneleri yenilerken arsaları geniş yerlerde yaparak çözüm aramaya çalıştıklarını, şehir hastaneleri tamamlanınca eski hastanelerin kapanacağını ancak eski olmayan hastanelerin kapanmayacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

 

"Biz bu hastaneleri en az 60-70 yıl kullanmanın peşindeyiz. Yetmediği zaman nüfus artışı olursa yanındaki boş arsaya eklemeler yaparak bu sorunu çözelim istiyoruz. Eski hastanelerimiz bize bu imkanı vermiyor. Bu mekanlar ne olacak? Bu mekanlar milletin. Bu hastaneleri yıkacağız. Hastaneler zaten yıkılması gereken noktada. Bunların sahibi millet. İlgili bakanlık, milli emlak, maliye değerlendirir. Hastane, yeşil alan ya da eğitimin ihtiyacına göre değerlendirir. Bu ülkenin kaynağıdır. Ülkenin hayrına ne gerekiyorsa siyasi irade karar verir, hesabını da millete verir. Bunun gibi meseleye böyle bakalım." 

 

Demircan, İstanbul'da hastanelerde yaşanan durumun çözümü için bir çalışma yaptıklarını da açıklayarak İstanbul'a 7 yeni hastane yapılması gerektiğini ve eski hastanelerin de yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

 

Demircan, "Yeni hastane yapacak yer arıyoruz. Gönül istiyor ki şehrin merkezinde hiçbir yere uğramayalım ama bu seferde şehrin dışına gidiyoruz. Ben belediyelere bir kanun teklifi olarak bu sorumluluğun yüklenmesinden yanayım. Şehirlerde eğitime, sağlığa zorunlu olarak imar planlarında yeterli yer ayırma zorunluluğunu getirmek lazım." dedi. 

 

Şehir hastaneleri maliyetinin yüksek olduğu konusunda gelen eleştirileri de yanıtlayan Bakan Demircan, Türkiye'nin sağlık mekanları ile ilgili ihtiyacını karşılamak için yerli sermaye ve tasarrufları kullanma imkanı yeterli olmayınca yabancı tasarrufları kullanma noktasına gelindiğini dile getirdi.