Genel

Sağlık çalışanları 1-2 Ağustos’ta iş bırakacak!

Bugünkü enflasyonist ortamda ücretlere yapılan zamların geçimlerini sağlamaya yetmediğinden yakınan hekimler ve sağlık çalışanları iki gün iş bırakacak. SABİM Başkanı Akarken, vatandaşların nitelikli sağlık hizmetini almasını istediklerini belirterek vatandaşları desteğe çağırdı.

Ankara’da hekimler ve sağlık çalışanları yeni bir platform kurdu. Sektörü temsil eden 21 sivil toplum kuruluşunun ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele’ (SABİM) Platformu’nu kurduğu bildirildi. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sendikalı olmasının önemine işaret ederek çalışma koşullarının düzeltilmesini istediklerini dile getirdi.

Ana başlıklarının; şiddetin önlenmesi, çalışma koşulları, liyakat, ve özlük hakları olduğunu ifade eden Akarken, yıllardır sağlık ve sosyal hizmet kolu kamu emekçilerinin hak ettiği özlük haklarına, mali haklarına bir türlü erişemediğini aktardı. Akarken, şiddetin mobbingin ve değersizleştirilmenin hüküm sürdüğü bir hikayede sağlık çalışanlarının ezildiğine vurgu yaparak çalışanların haklarını savunmak üzere devrettikleri yetkili ama etkisiz yapılar tarafından hak etmedikleri durumlara maruz bırakıldığından yakındı.

Sağlık emekçilerinin artık haklarını istediğini dile getiren Akarken, sağlık ordusunun bir bütün olduğunu vurgulayarak Türkiye yüzyılına sendikacılığı getireceklerini kaydetti. Akarken, öncelikle  devletin kasasından ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin kaldırılması, bunun yerine emekliliğe yansıyan katsayı düzenlemesiyle iyileştirilmelerin yapılmasının sağlanmasını hedeflediklerini ifade etti.

HALKIMIZ YANIMIZDA OLSUN

Özlem Akarken, 1-2 Ağustos tarihlerinde sağlık kurum çalışanlarının iş bırakacağının altını çizerek sağlık ordusu olarak hastaların ‘nitelikli tedavi olma ve iyileşme hakkını’ savunduklarını vatandaşların bilmesinde yarar olduğunu savundu. Özlem Akarken, nitelikli sağlık hizmeti oluşumu için verilecek bu mücadelede sadece kendileri için değil; vatandaşlar için de mücadele ettiklerini ve bu nedenle tüm halkın yanlarında olmasını talep etti.

Özlem Akarken, bugünkü enflasyonist ortamda ücretlerin yetmediğine dikkat çekerek Memur-SEN’in önerdiği memur zammını kabul etmediklerini, aile hekimliği idare tarafından yeterli mali ve idari desteğin verilmemesi hususunda sorun yaşandığını dile getirdi.

Akarken, aile hekimliğini uygulamasının uluslararası standartlara ulaştırılmasına önemine işaret ederek ASM gider ödemelerinin tüm ihtiyaçları karşılayacak oranda artırılması talebinde bulundu.

Aile sağlık merkezlerinin ayrıca güvenlikli fiziki koşulları uygun olacak şekilde, apartman altından çıkartılıp kamu tarafından inşa edilmesini ve aile hekimlerine teslim edilmesi gerektiğini savunan Akarken, bu düzenlemeler yapılıncaya kadar ASM’lerin kira ve personel giderlerinin merkezi bütçeden karşılanması gerektiğini savundu.