Genel

Sağlık çalışanları borç batağında yaşıyor! 10 sağlıkçının 8’i borçlu!

14 Mart Tıp Bayramı yaklaşırken, yapılan bir anket, sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu acı tabloyu ortaya koydu. İnsan sağlığı gibi çok önemli bir alanda çalışan, pandemi, deprem gibi en zor günlerde görev üstlenen sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı borç içinde yaşıyor.Yapılan bir anket çalışmasına göre, borçla yaşayan sağlık çalışanlarının sayısı her yıl hızlı şekilde artıyor

En zor zamanlarda sorumluluk üstlenen, Covid 19 pandemisinde aylarca izinsiz çalışan sağlık çalışanlarının borç içinde yaşadıkları ortaya çıktı.

Yapılan bir anket çalışmasına göre, borçla yaşayan sağlık çalışanlarının sayısı her yıl hızlı şekilde artıyor. Masraflarını borçlanarak çevirebilen sağlık çalışanlarının oranı, 2019 yılından beri sadece 4 yıl içinde yüzde 69.6’dan yüzde 81.1’e yükseldi.

YÜZDE 92’Sİ BORÇLARINI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR

Sağlık çalışanı olarak görev yapanların yüzde 92.2’sinin borçlarını ödemekte güçlük yaşadığı ortaya çıkan çalışma, 14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, borçlu yaşayan ve borcunu ödemekte zorlanan pek çok sağlık çalışanı da emekli olmayı ya da istifa etmeyi düşünüyor.

Genel Sağlık-İş Sendikası’nın Tıp Bayramı yaklaşırken, sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal sorunlarını ortaya çıkaran kapsamlı anket çalışması, sektörde çalışanların durumunu ortaya koydu. Anketten elde edilen bilgilere göre, sağlık çalışanlarının geçim sıkıntısı yıldan yıla giderek büyürken, gelecek endişeleri de artış gösteriyor.

4 YILDA YÜZDE 69’DAN  YÜZDE 81’E ÇIKTI

Sendikanın yaptığı Mart 2023 tarihli “Sağlık Çalışanlarının Güncel Sorunları Araştırması”nda özellikle pandemiden sonra istifaları ve yurt dışına göçü önleme amaçlı alınan tedbirlere karşın sağlık çalışanlarının durumundaki olumsuzluklar devam ediyor. 

 

Genel Sağlık-İş Sendikasının daha önce  2019 yılında gerçekleştirdiği anket çalışmasında, gündelik yaşamını sürdürmek için borçlanan çalışanların oranı yüzde 69.6 olarak çıkarken, aynı oran 2021 yılına gelindiğinde 72.8'e, 2022 yılında ise yüzde 75.3'e çıktı. Oran bu yıl dikkat çekici şekilde artarak yüzde 81.1'e tırmandı. Böylece borçla yaşamını çevirebilen sağlık çalışanlarının oranı sadece 4 yıl içinde yılda 11.5 puan, son bir yılda da 5.8 puan birden yükseldi.

EN FAZLA BORÇ BANKALARA...

Yapılan anket çalışmasına göre, sağlık çalışanlarının yüzde 75'inden fazla bölümünün işten kazandığı aylık düzenli geliri 20 bin liradan az.

Çalışanların yüzde 92.1'i bankalara, yüzde 19.8'i ailesinden bireylere, yüzde 14.3'ü yakın arkadaşlarına borçlanmış halde. Kredi kartı kullanan çalışanların yüzde 35'lik kısmı, borcunun sadece asgari tutarını ödeyebiliyor. Ankete göre sağlıkçıların ciddi bir bölümü, baskı, şiddet, yıldırma, mobbing ve liyakatsızlık sorunlarıyla boğuşuyor. Ankette, her 10 sağlıkçıdan 3'ünün deprem bölgesinde gönüllü çalışmak talebiyle başvuruda bulunduğu, ancak bunlardan sadece 1'ine izin verildiği de ortaya çıktı.

Fitch'in Türkiye kararı için nefesler tutuldu… Kredi notu yükselecek mi?

Ramazan pidesi hem küçüldü hem zamlandı! Fiyatı duyan donakalıyor!

Aile Bakanlığı açıkladı… Torununa bakan büyükannelere devlet para yardımı yapıyor!  Nasıl başvurulur?