Sağlık turizmi geliri 10 milyar dolara çıkabilir!
Turk Healt Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Acıkök, "Gerekli tedbirler alınırsa sağlık turizmi gelirini 2-3 yıl içinde10 milyar dolara çıkarıp, Bakanlığın 18,6 milyar lira olan bütçesini aşarak bu açığı kapatabiliriz" dedi
Turk Healt Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, gereken tedbirler alınırsa sağlık sektöründeki açığın sağlık turizmiyle karşılanabileceğini belirtti.
Kenan Acıkök, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık turizmi kapsamında Türkiye'nin geçen yıl 2,5 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini hatırlattı. Türkiye'nin son yıllarda sağlığa verilen önem sayesinde dünya standartlarını yakaladığını aktaran Acıkök, bu sayede sağlık turizminde dünyanın önemli merkezleri arasına girdiğini dile getirdi.
Acıkök, Türkiye'nin Rusya, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu kapsayan yaklaşık 1 milyar insana hitap eden bir coğrafi konuma sahip olduğuna işaret etti. Dünyanın birçok yerinden her gün binlerce hastanın Türkiye'ye geldiğini anımsatan Acıkök, şunları kaydetti:
"İran ambargo, Suriye ve Irak gibi sorunlu bölgeler ise savaşta yaşadıkları sorunlar nedeniyle bizi tercih ediyor. Türkiye, son yıllarda Avrupa'nın da önemli bir sağlık merkezi haline gelmeye başladı. Sağlık için gelen turist, normal turiste göre ortalama 10 kat fazla para harcıyor. Dünya standartlarında herhangi bir ameliyat, Türkiye'de üçte bir fiyatına ve ileri teknolojiyle yapılabiliyor. Ülkemiz son yıllarda sağlıkta büyük yatırımlar yaptı. Tüm kamu hastaneleri, özel hastaneler gibi lüks ve konforlu hale dönüştü. Bu da yabancıları cezbediyor. Bu fırsatı iyi kullanmalıyız. Sağlık turizmi, Türkiye'nin sağlıkla alakalı verdiği ekonomik açığı kapatacak bir değer olarak görülmeli.
Şu anda Türkiye, hem tıbbi cihazlara hem tıbbi yazılıma hem de ilaçlara verdiği ödemeler nedeniyle çok ciddi negatif pozisyonda. Geçen yıl 2,5 milyar dolar olan sağlık turizmi geliri, bu yıl 5 milyar dolara ulaşacak gibi görünüyor. Gerekli tedbirler alınırsa 2-3 yıl içinde bu rakamı 10 milyar dolara çıkarıp, Sağlık Bakanlığı'nın 18,6 milyar lira olan bütçesini aşarak bu açığı kapatabiliriz."
"Belediyelere de görev düşüyor"
Acıkök, sağlık turizmi kapsamında devlete büyük katkı sağladıklarını belirterek, bu konuda belediyelere de görev düştüğünü savundu. Bazı belediyelerin sağlıkçılara önayak olarak bazı bölgelerde sağlık bölgeleri kurması gerektiğini vurgulayan Acıkök, "Termal bölgeleri bünyesinde barındıran belediyeler sosyal alanların da olduğu tesisler kurmalı. Bunlar arasında Denizli, Afyon, Bursa ve Antalya gibi yerler sağlık turizmi için öne çıkan yerler. Sağlık turizmi için gelecek turiste sadece kalacak yer değil, sosyal imkan da verilmeli. Örneğin; konaklayanların ekip biçebilecekleri hobi bahçeleri, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları olan, ileri yaş turizmini de icra edecekleri alanlar sunulmalı, komple bir tesis yapmaları gerekir" ifadelerini kullandı.
Acıkök, 1990'lı yıllarda Türkiye'nin "döviz gelsin diye çırpındığını" dile getirerek, "50 bin markını Türkiye'ye getirene 3 yaşa kadar otomobili vergisiz getirebilme imkanı sunuyorduk. Şu anda sağlık turizmi sayesinde milyar dolarlar gelmeye başladı. Yabancı turistler sağlık turizmiyle büyük paralar bırakıyorlar. Bu paralar da sağlıkta daha iyi imkanlar yaratılmasına sebep oluyor" örüşünü de paylaştı.
Dünya