Genel

Sağlıkta rehabilitasyon klinik oteller kurulacak!

Türkiye'de ilk kez, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak denetimi yapılacak "Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri (REHA-Klinik)" açılacak.

Merkezlerde, yaşlı bakımının yanı sıra ameliyat, inme, felç, kronik ve nörolojik hastalıklar sonrasında fiziksel aktivite gücünü kaybetmiş kişilere hizmet verilecek.


Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, yaptığı açıklamada, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile Türkiye'nin hizmete erişimden, son teknolojinin vatandaşlara sunulması, ilaç temininden hizmet kalitesine kadar birçok konuda önemli gelişmeler elde edildiğini söyledi.


Koruyucu sağlık uygulamaları ve mevzuat çalışmalarında birçok ülkeye Türkiye'nin örnek olduğunu ifade eden Tontuş, bu alanlardan birinin de sağlık turizmi olduğunu vurguladı.


Türkiye'nin özellikle yakın coğrafyasında sağlık turizminin merkezi olması için çalışmalar yapıldığını anlatan Tontuş, "Türkiye, sağlık turizminde bir ilke imza atıyor. Sağlık Bakanlığı, ruhsatlandıracağı resmi adı 'Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri (REHA-Klinik)' olan otellerle 20 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor. Bu otellerde doktorlar görevlendirilecek" dedi.


"Otellerde en az 4 hekim görev yapacak"


Kamu ya da özel sektör tarafından işletilebilecek merkezlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılacağını ve denetleneceğini anlatan Tontuş, şunları kaydetti:


"Çalışmaya göre, Türkiye'de ilk kez rehabilitasyon klinik oteller kurulacak. REHA-Klinik Merkezleri'nde yaşlı bakımından, hasta rehabilitasyonuna kadar çeşitli alanlarda hizmet verilecek.


Aynı zamanda termal bölgelerde Kür ve Rehabilitasyon Merkezleri dediğimiz yataklı olmayan ve yalnızca bölgedeki tesislerde kalıp düzenli hekim kontrolüne gidecek hastalara hizmet veren klinikler açılacak. Bunun ilk örneği Denizli'de açıldı. Yurt dışından hasta kabulü gerçekleştiğinden, daha bir yıl olmadan kapasite artırımı gerekti.


Termal kür ve rehabilitasyon bölgeleri, toplam en az 1 milyon metrekare alanda kurulu, her türlü sosyal imkanları, en az 2 bin 500 yatak kapasitesi ve en az bir kür kliniği olan kompleksler olacak."


Tontuş, Bakanlığın 55 ilde termal otel bulunduğunu tespit ettiğini belirterek, hasta kabul etmek isteyen otellere 6-8 aylık süre içinde REHA-Klinik Otele dönüşme imkanı sağlanacağını bildirdi.


REHA-Klinikler için genel kriterlerin "yataklı tedavi kurumları yönetmeliği" esasına dayandığını dile getiren Tontuş, şu bilgileri verdi:


"Merkezler, en az 4 hekimle çalışacak. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı zorunlu olarak bulunacak, ayrıca belirlenen uzman hekim kadrolarından en az ikisi kadroya dahil edilecek. Otel müdürü, başhekim olacak.


REHA-Klinikler özellikle ameliyat, inme, felç, kronik ve nörolojik hastalıklardan sonra fiziksel aktivite gücünü kaybetmiş kişilere hizmet verecek. Ayrıca, kalp hastaları için kardiyolojik rehabilitasyon, özellikle KOAH ve astımlılar için solunum rehabilitasyonu, obezite sorunu yaşayanlar için yeme alışkanlıkları rehabilitasyonu gibi alt başlıklarda hizmet sunulacak."



AA