Sektörel

Sagrada Familia kilisesinin inşaatı 20 sene daha sürecek

İspanya'nın Barselona kentinde daha doğrusu Katalonya'nın başkentinde bir şantiye var ki, kırılması zor bir rekorun sahibi

Sagrada Familia Katolik Kilisesi'nin 1882'de başlayan inşaatı tam 128 yıldır sürüyor. İnşaatın en az bir 15-20 yıl daha sürmesi bekleniyor. 
 
1882  yılında dünyada neler oldu?
Mekteb-i Sanayii Nefise-i Şahane kuruldu. İngilizler, Mısır'ı Osmanlılar'dan aldı. Franklin D. Roosevelt ve James Joyce doğdu. Ürdün Kralı 1.Abdullah tahta çıktı. Almanya, İtalya ve Avusturya Üçlü İttifak'ı imzalayarak 1.Dünya Savaşı'nın ilk adımını attı. Mimar Antoni Gaudi, Barselona'nın Eixample mahallesinde kısaca Sagrada Familia diye bilinen Temple Expiatori de la Sagrada Familia'nın yani Günah Ödeyici Kutsal Aile Mabedi adlı Katolik katedralinin temelini attı.

Bugün, 2010 yılında, Mimar Sinan Üniversitesi kuruluşunun 128'inci yılını kutluyor. Mısır 58 yıldır bağımsız bir devlet. Edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden Ulysses'in yazarı James Joces öleli 59 yıl, ABD'nin 32'nci Başkanı Franklin D. Roosevelt öleli 55 yıl oldu. Ürdün tahtında 1.Abdullah'ın torununun çocuğu 2.Abdullah oturuyor. Üçlü İttifak 1.Dünya Savaşı'nı kaybetti ama pehlivan misali yenilgiye doymadı; aynı ülkeler 2.Dünya Savaşı'nı da çıkararak 73 milyon insanın ölümüne sebep oldular. Bu arada, Sagrada Familia'nın inşaatı... devam ediyor!

Tabii ki Gaudi çoktan öldü. Ünlü mimar, tasarladığı ve inşaatını yönettiği katedralin sadece bir kulesinin bittiğini görebildi.

Evet, dünyanın en eski şantiyesi, 128 yıldır sürüyor. Katedralin 2025 yada da 2030'de tamamlanıp ibadete açılması planlanıyor. Bu garip rekorun sebebi, Gaudi'nin inşaat için koyduğu ve vasiyet ettiği prensip: İnşaat sadece ve sadece bağışlarla ve yerel Katalonya Hükümeti'nin desteğiyle finanse edilecek! Eh, para damla damla gelince, ortada da plan ve proje olmayınca, Katalonya sıcağında inşaat biraz ağır ilerliyor, haliyle.

Dali: İnşaatı vatmanlar tamamlasın
1882'de inşaat başladığında, Sagrada Familia neogotik bir katedral olarak tasarlanmıştı. 1883'de Antoni Gaudi şef mimar olunca, planlarda değişikliğe gitti. Ve, alışılmadık, kendine has bir yöntemle 31 yıl ölene kadar bu proje ve inşaat üzerinde çalıştı; son 15 yıl başka hiçbir iş yapmadı:
Gaudi, önceden plan ve çizim yapmıyor, tamamen 'vakti gelince doğaçlama' yöntemiyle çalışıyordu. Mimari ve teknik sorunları 'çıktıkça' halle çalışıyor, kullanılacak malzemeyi 'ihtiyaç hasıl olunca' düşünüyor, tasarlıyor ve sipariş ediyordu.

Bu yüzden ve İspanya İç Savaşı sırasında Gaudi'nin atölyesi yok olduğu için, ilk proje ve maketler de kaybolup gitti. Yani inşaatın bir 'ana hattı' yok. Mimarlar, 'bugüne kadar yapılana bakarak' projeyi sürdürüyorlar.
Katalonyalı dahi ressam Salvador Dali, "Günah çıkarıcı mabedin inşaatını, günah çıkarsınlar diye Barselonalı vatmanların (tranvay sürücüsü) tamamlamasını" önermişti. Çünkü Gaudi, 1926'da, bir tramvayın altında kalarak öldü.

Ünlü mimar öldüğünde hayatını verdiği eserinin sadece bir kulenin inşaatı bitmişti. Ama, Kutsal Doğum cephesi ve bodrum, 'Gaudi'nin Eseri' kabul edilerek, 2005'te Birleşmiş Milletler tarafından dünya kültür mirası ilan edildi.

Katedral tamamlandığında - tamamlanırsa elbet - 18 kuleden oluşacak. Ortada 6, üç girişin etrafında da 4'er kule. Kubbenin yanında inşa edilen kule Hz.İsa'ya ithaf edilecek ve 170 metreye yükselecek.
Ama inşaatı 128 senedir süren Kustal Aile, bize daha ne sürprizler hazırlıyor kim bilir?
Hürriyet Emlak