Yeni Şirketler

Sahibinden satılık adalar!

Yanlış duymadınız. Türkiye'de satış masasında olan 4 ada bulunuyor. Hangi adalar satılık? Fiyatı ne kadar? Ada sahibi olan milyarderler kimler?

 

Türkiye'de şu anda satışta olan dört adet ada bulunuyor. Satılık adaların dördü de Ege Denizi'nde yer alıyor. Bu adaların satış fiyatı 4 milyon Euro ile 25 milyon dolar arasında değişiyor. İzmir'in, Dikili ilçesi Bademli Koyu'nda yer alan Garip Ada, satılık adalar içesinde en pahalı olanı. 358 bin metrekare büyüklüğündeki ada için istenen rakam 25 milyon dolar.

Hangimizin günlük dertlerden kalabalıktan, koşuşturmadan sıkıldığımızda sığınabileceğimiz bir ıssız ada hayali yoktur ki? Ancak bu hayali gerçeğe dönüştürmenin tek yolu hiç kuşkusuz paradan geçiyor. Özellikle yurtdışında Hollywood'un ünlülleri, dolar milyarderi işadamları bu düşü gerçeğe dönüştürüyor.

Türkiye'de ise Rahmi Koç, Ahmet Nazif Zorlu ve Ömer Dinçkök gibi iş dünyasının ünlü isimleri çağdaş Robinson hayatı sürenlerin başında geliyor. Kamuoyunun gözünde olan bu bildik isimler dışında Türkiye'de ada sahibi olan kişi sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Bunların büyük çoğunluğunu ise varisler oluşturuyor.

Türkiye'de şu anda satışta olan dört adet ada bulunuyor. Satılık adaların dördü de Ege Deniz'inde yer alıyor. Satışa çıkan adalar ve bulundukları yerler ise şöyle: ”Bozcaada yakınlarındaki Tavşan Adası(Mavriya Takım Adası), Gökova açıklarında yer alan Kıstak Adası, İzmir'in Dikili ilçesindeki Bademli koyunda bulunan Garip Adası ve Ayvalık'a 400 metre mesafede bulunan, Çiçek Adası” Bu adaların satış fiyatı 4 milyon Euro ile 25 milyon dolar arasında değişiyor.

En pahalı ada

İzmir'in, Dikili ilçesi Bademli Koyu'nda yer alan Garip Ada, satılık adalar içesinde en pahalı olanı. 358 bin metrekarelik büyüklükteki ada için istenen rakam 25 milyon dolar. Yüzde 5 tarım iznine sahip olan ada, Yüksel Dartar'a ait. Yüksel Dartar'ın ölümünü ardından ada, çocuklarına miras kalmış. Bu ada geçtiğimiz yıl İngiliz Guardian Gazetesi'nde çıkan bir haber yüzünden az kalsın ikinci bir Kardak krizine neden oluyordu. Yunanlılar ile Türkler'i bir kez daha karşı karşıya getiren olaya İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan “Midilli halkının Garip Ada'yı satın almak amacıyla, gerekli olan parayı bulmak istediği” yönündeki haber neden oldu. Ne var ki; başta Midilli valisi olmak üzere adanın varislerinden İhsan Dartar, böyle bir olayın olmadığını söyleyerek, ortamı yumuşatmışlardı.

En büyük yüz ölçüm Tavşan Adası'nda

Satışa çıkarılan adalar arasında en fazla yüzölçümüne sahip olanı ise Bozcaada'nın bir mil kuzeyinde yer alan Tavşan Adası(Mavriya Takım Adası). 980 bin metrekare büyüklüğe sahip adanın mülkiyeti Gülter Ünal'a ait. Ünal, Bozcaada'nın köklü ailelerinden, şarap üretimiyle uğraşan Aral Ailesi'nin varislerinden. Gülter Ünal ve ailesinin bir yandan turistik tesis ya da rüzgar santrali kurmak için girişimlerde bulunduğu, bir yandan da müşteri aradığı adaya 10 milyon dolar değer biçildi. İlk kez 2003 yılında Eskidji Müzayede Evi tarafından satışa çıkarılan adaya bugüne kadar her hangi bir müşteri çıkmamıştı. Adada bir fener, iki iskele, tatlısu ve akarsu kaynağı bulunduğu kaydedildi. Adanın herhangi altyapısı veya elektrik tesisatı bulunmuyor. Bu adanın, son olarak İstanbul'daki Sena Emlak şirketi tarafından satışa çıkarıldığı duyuruldu.

1970'te 60 YTL'ye satıldı

Bodrum merkezden 9 mil uzaklıkta yer alan Gökova açıklarındaki Kıstak Adası, yöre halkı tarafından Eşek veya Orak Adası olarak biliniyor. Kıstak Adası 56 bin metre kare büyüklüğe sahip. Ada, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 1955 yılında süngerci Mustafa Cengiz'e ağaçlandırma yapması için verilmiş. Cengiz de 1970'de İsviçre'de diş hekimliği yapan Bülent Arı'ya adayı 60 YTL'ye satmış. Adaya 150 metrekarelik villa yaptırıp, yaz tatillerinde kalan Arı'nın, üç yıl önce İsviçre'de yaşamını yitirmesi ile birlikte ada. Arı'nın Ankara'da oturan emekli mühendis kardeşi Nermin İnce ve diğer iki kardeşine kalmış. Şimdi bu üç kardeş adayı Golden Royale adındaki uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi aracılığı ile satışa çıkardı.

Golden Royale Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kongaz, ada için 4 milyon Euro tutarında bir fiyat istediklerini söyledi. Bodrum merkezden 9 mil uzaklıkta olan Kıstak Adası'nın imar izni yok.

Ayvalık'a 400 metre mesafede

Satılık adalar içerisinde yer alan 27 bin metrekare büyüklüğündeki Çiçek Adası, Ayvalık'a 400 metre mesafede yer alıyor. Bu ada 1929 yılında Selanik'ten göç etmiş olan Hatırlı Ailesi'ne verilmiş. Ada beş parselden oluşuyor. Bu parsellerin ikisi İsmail Hatırlı'nın dört çocuğuna, bir parseli İsmail Hatırlı'ya, bir parseli Hatırlı'nın akrabalarına ve bir parseli de İlhan Uysal'a ait. Adanın satış fiyatı ise 8 milyon Euro. Yüzde 5 tarımsal yapılaşmaya izin verilen adada birçok zeytin ağacı bulunuyor. Adada su ve elektrik bulunmuyor. Bu adanın pazarlama faaliyetini yürüten Estur Uluslar arası Emlak Hizmetleri Portföy Yönetiicisi Süleyman Eser, adanın tarım yapmaya uygun olmadığını turizm amaçlı değerlendirilebileceğini söylüyor.

Ada sahibi işadamları kimler?

Rahmi Koç'un adası:

Deniz tutkusu ve antikaya merakı ile tanınan ünlü işadamı Koç Topluluğu Onursal Başkanı Rahmi Koç, özel adaya sahip Türk işadamlarının başını çekiyor. Marmara Deniz'nde Tuzla'nın karşısında yer alan adanın önceki sahibi, 1960'dan beri burada oturan, Fransız asıllı bir madam. Söylentilere göre bu ada madama Atatürk tarafından hediye edilmiş. 1970'lerin sonunda madam ölünce ada kısa sürede harabeye dönmüş. Ada, bu tarihte Rahmi Koç tafından satın alınmış. 1989 yılında adayı ünlü Mimar Bülent Bulgurlu'ya yeniden inşaa ettiren Rahmi Koç, burada gözlerden uzak bir hayal beldesi oluşturdu.

Simaviler'in adası:

Göcek'te yer alan ada, Domuz Adası olarak da biliniyor. Bu ada Belma Simavi'ye ait..

Ali Dinçkök'ün adası: Kaşık Adası Ali Dinçkök'e ait. Kınalıada'nın karşısında.

Ömer Dinçkök'ün Apostrol Adası: Ada sahibi başka bir Türk işadamı da Ömer Dinçkök. Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki Apostrol Adası'na sahip. Eski adı ''Farilya'' olan ada, yaklaşık 800 dönüm büyüklüğünde. Bu ada önceleri Tarım Bakanlığı tarafından zeytin alanı olarak parsellendi. Ancak, 1986 yılında devreye giren Ömer Dinçkök, 1989 yılına kadar adayı köylüllerden parsel parsel satın almaya başladı. 1990 yılından sonra adada turizm tesisi kurmak için başvuran Dinçkök'ün bu talebi bölge zeytin alanı olarak ilan edildiği için kabul edilmedi.

Zorlu'nun Zeytin Adası:

Daha önce Uzan Ailesi'ne ait olan Zeytin Adası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Eyüy 2005 tarihihde satışa çıkarıldı. Adayı 15 milyon 250 bin YTL'ye Ahmet Nazif Zorlu satın aldı. Zorlu, adayı zengin turistlere dönük turizm yatırımı için değerlendireceklerini ifade etmişti. Zeytin Adası'nda 3'ü villa olmak üzere toplam 7 bina ile 30 bin zeytin ağacı ve üzüm bağları da bulunuyor.

Göcek'in 3.5 mil açığında bulunan Zeytin Adası, 12 Adalar arasında özel mülk özelliği taşıyan tek ada. 1979'da orman sınırları dışına çıkarılan ada, 1997 yılında Uzanlar tarafından satın alındı. Adanın eski sahibi KKTC'li işadamı Asil Nadir'di. Daha sonra İmar Bankası tarafından, Nadir'in bankaya olan borcu sebebiyle adaya el konuldu. Zeytin Adası, 350 dönüm araziye sahip. Adada ayrıca Osmanlı döneminden kalan ve zeytinyağı deposu olarak kullanılan ahşap binanın içerisinde 3 adet 1.5 tonluk zeytinyağı tankı ve iki adet dinlendirme tankı yer alıyor.