Şahin Albayrak: Kurtköy akıllı binada Ar-Ge üssü olabilir!
Ağa Bağlı Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Şahin Albayrak, Türkiye'nin müteahhitlikteki tecrübesini teknolojiyle birleştirerek akıllı bina konusunda lider şirketler çıkaracağını vurguladı. Albayrak, "Kurtköy Ar-Ge üssü olabilir" dedi.
Prof. Albayrak, Türkiye'nin müteahhitlikteki tecrübesini teknolojiyle birleştirerek akıllı bina konusunda lider şirketler çıkaracağını vurguladı. Albayrak, "Kurtköy Ar-Ge üssü olabilir" dedi.
Akıllı Ev ve Akıllı Şehir çözümlerine odaklanan Ağa Bağlı Yaşam Derneği'nin (Connected Living Association) kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Şahin Albayrak, son dönemde dünyanın her yerinde Türkiye'de deneyim kazanan müteahhit firmaların önemli projelere imza attığını söyledi. Türkiye'nin bu alandaki tecrübesini yazılım projeleriyle akıllı bina ve akıllı şehir konusunda öne çıkarabileceğini belirten Albayrak, "Bu alanda lider şirketler yaratılabilir. TOKİ'nin örnek projelerini daha ileri götürecek standartlar belirlenirse, mühendislik kalitesi Türkiye'de daha fazla katma değer yaratılmasını sağlayabilir" diye konuştu. Alman-Türk İleri Bilişim Araştırmaları Merkezi'nin (GT-ARC) de kurucusu ve tepe yöneticisi olan Albayrak ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na komşu olan teknoparkta buluştuk. Albayrak, Türkiye'deki kaliteli mühendislerden oluşan insan kaynağı ile müteahhitliğin hiçbir yerde benzerinin olmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Eğer yaşam koşullarını yükseltecek inşaat standartları belirlenirse ve bunlar için çözüm geliştirecek Ar-Ge projelerine destek verilirse, Türkiye benzersiz bir şansa sahip olabilir. Müteahhitlik tecrübesi ile mühendislik kalitesi bir araya gelirse, harika bir karışım ortaya çıkar. Akıllı bina ve akıllı şehir konusunda örnek projeler yaratılır."
KÜRESEL TÜRK MARKALARI
Profesör Albayrak, Türk mühendislerinin dünyanın en büyük yazılım şirketi SAP'nin yeni nesil yazılım projelerinin Ar-Ge çalışmalarını Kurtköy'de yaptığını söyledi. Türkiye'nin mühendislik kalitesine güvendiğini ifade eden Albayrak şöyle devam etti: "Burada yeni yaşam merkezi konseptiyle akıllı bina ve akıllı şehir konusunda girişimciler ve Ar-Ge projeleri yapabiliriz. Buradan küresel ölçekte tanınan Türk şirketleri çıkarabiliriz. Ev elektroniği konusunda uzman Türk şirketleri, telekom şirketleri ve üniversiteler bu işbirliğinin önemli paydaşı olabilir. Akıllı şehir ve akıllı bina teknolojileri konusunda küresel marka haline gelen şirketlerin bu merkezde ortaya çıkması için herşeye sahibiz." Pek çok devlet kurumu, üniversite ve şirkete danışmanlık yapan Profesör Şahin Albayrak, enerjisi, mütevazılığı ve merakıyla klasik akademisyenlerden ayrılıyor. Geçmişte yaşadığı zorluklara rağmen eğitim hayatına devam eden Albayrak, ilk ve orta öğrenimini Tunceli'de tamamladıktan sonra 70'lerin sonunda Almanya'da eğitimine devam etti.
UZMANLIKLARI VAR
Almanya'da elde ettiği üstün başarı sonrasında 35 yaşında iken profesör unvanı alan Şahin Albayrak, kendi branşının en iyilerinden biri olarak Berlin Teknik Üniversitesi'nde İş Uygulamaları ve Telekomünikasyon alanında Ajan Teknolojileri Kürsü Başkanı oldu. Profesör Albayrak, akıllı şehirler, akıllı şebeke, e-sağlık ve siber güvenlik odaklı çevrimiçi hizmet mühendisliği ve ajan-bazlı modeller alanında uzmanlığa sahip. Albayrak, Türkiye ve Almanya arasında eğitim işbirliği projeleri ve göçmenlerin eğitimi konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı da 2014'te Almanya Liyakat Nişanı ile onurlandırıldılmıştı.
Sabah