İmar

Şahin Çolak: Ağlı'nın önceliği imar planı!

İmar yönünden büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Belediye Başkanı Çolak: “12 kilometre uzaklıkta mahallemiz var, ancak Toprak Koruma Kanunu’na göre vatandaş ev yaptıramıyor!” dedi.

Çok geniş bir hizmet alanına sahip Ağlı Belediyesi, öncelik sıralamasının tepesine imar planını koydu. İmar yönünden büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Belediye Başkanı Şahin Çolak: “Bütün mahallelerimizi İmar Planı içerisine almak istiyoruz. Bununla ilgili müracaatımızı da İller Bankası’na yaptık, ayrıca Meclis kararını da aldık. Sayın Milletvekili Hakkı Köylü’de gereken desteği bize vereceğini söyledi” diye konuştu.


Başkan Çolak, bu açıklamayı Kasım ayı Yönetim Kurulu toplantısı için ilçede bulunan Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nu kabulünde yaptı.


GENEL NÜFUS 2 BİN 981

Ağlı ilçesinin tarihçesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Ağlı Belediye Başkanı Çolak: “İlçemiz 1918 yılında Belediye, 1991 yılında da ilçe olmuştur. 10 mahallemiz, 13 köyümüz vardır. Bu 10 mahalle, kendi arasında da 54 yerleşim yerinden ibaret. 120 km yol ağımız var. Toplam 175 km2 yüzölçümümüz var. Hizmet alanımız çok geniş. Nüfusumuz belediye sınırları içerisinde 2 bin 54, köyler 926, toplam nüfusumuz 2 bin 981” diye konuştu.


İlçede ekonomik girdi sağlayan ufak da olsa 4-5 fabrikanın bulunduğunu söyleyen Başkan, bunların Doğa Mantarları Temizleme ve Depolama Fabrikası, iki ayrı Kereste Fabrikası ve yakın bir zamanda açılacak Çuval Fabrikası olduğunu söyledi. Başkan, ayrıca beş ayrı mermer ocağının da ilçede bulunduğunu belirtti.


KAPALI SPOR SALONU AÇILMAYI BEKLİYOR

İlçe girişindeki 250 kişilik Kapalı Spor Salonu inşaatının tamamlandığını, çevre düzenlemesinin yapılacağını kaydeden Başkan Çolak: “Buranın yakın bir zamanda açılacağını ümit ediyoruz. Çevre düzenlemesi çalışması kaldı, Spor Müdürlüğümüz ile görüştük konunun takipçisi olduklarını ifade ettiler” dedi.


CEZAEVİ’NİN AÇILMASI AN MESELESİ

İlçedeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun, Açık Cezaevi olması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu, buranın Adalet Bakanlığı’na devrinin yapıldığını kaydeden Ağlı Belediye Başkanı: “Tahminim Ocak ayı gibi burası hizmete girecek. Cezaevi’nin ilçemize ekonomik girdisi olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.


AĞLI KALESİ İÇİN BÜTÇEMİZ YETERLİ DEĞİL

Ağlı Kalesi’nin turizme açılması, uzun yıllardır ilçe halkının en büyük isteği.


Burayı turizme kazandırma konusunda zaman zaman çalışmalar yürütüldüğünden bahseden Belediye Başkanı Çolak: “Burası doğal bir kale. İçerisinde olan surlar da zamanla toprak altında kalmış. Sit alanı olduğundan bir çalışma yapılamadı. Biz, burayı belediye olarak yapabilecek güçte değiliz. Sadece ön ayak oluyoruz. Mağaralar var, burada iyi çalışmalar yapmamız lazım. Işıklandırmamız gerekiyor. Ancak bizim bütçemiz kale için yeterli değil” dedi.


ARAÇ PARKINI GENİŞLETTİK

30 Mart 2014 tarihinden sonra yapılan bazı çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan: “Çarşı içerisine doğal görünümlü bir park yaptık. Atatürk Anıtı çevresine düzenleme getirdik. Çarşı merkezine de 10 bin m2 kilitli parke taşı döşedik. İhtiyaç duyulan yerlere yolcu bekleme durakları yapıldı. Belediyemize ait tüm binaların bakım ve onarımları gerçekleştirildi. Halen devam eden TOKİ binalarının yanına Üsküdar ve Kastamonu Belediyesi işbirliğiyle Türk-Tunus Dostluk Parkı yapıldı. Araç parkımıza bir adet makam aracı kazandırdık, bir kato alımı yaptık. İnebolu Belediyesi’nden bir adet hibe itifaiye aracı ve iki damperli kamyon aldık. Böylelike araç parkını genişlettik. Kanalizasyon eksikliklerini giderdik. Mahallelerimizin rutin bakım çalışmaları yapıldı. Nüfus artışı için de gerekli çalışmaları yaptık, ancak başarılı olamadık. Hatta ‘Daha Güzel Bir Ağlı, Senin İkametgahına Bağlı’ başlıklı çağrılar ve afişler yaptık ama sonuç alamadık. Bin kişilik bir nüfus artışı yakalasak, alacağımız para ayda 30 Bin TL artıyor. Geçtiğimiz ay 64 Bin TL aldık. Bunun 56 Bin TL’si Belediye personelinin neti, 17 Bin TL’de emekli sandığı, sigorta oluyor. Yetmesi mümkün değil. Bazı belediyelerin sudan elde ettiği gelir var. Ancak biz maalesef en yüksek noktadayız. 9 ayrı makineyle su ilçemize geliyor, her ay ilaveten 6-7 bin TL’de elektrik faturası ödüyoruz” dedi.


Genel bütçeden gelen paylarda, herhangi bir ayrımcılık olmadığını sözlerine ekleyen Başkan: “Tüm Milletvekillerimizle insani ilişkiler noktasında ilişkilerimiz gayet iyi. Ancak, birçok Ak Partili belediye başkanlarımız gidiyor İstanbul’dan Ak Partili belediyelerden yardımlar alabiliyor. Biz bunu yapamıyoruz, Sadece Üsküdar Belediyesi, bir hemşehrimizin girişimleri sonucu bize yardımcı oldu. İstemem gerekirse Ankara’ya gider isterim. Bizim particiliğimiz 30 Mart akşamı bitti. Halk bizi hizmet için seçti. Hizmet için gerekirse CHP ile de kol kola girerim. Koyu, fanatik particilik için biz bu makama seçilmedik” dedi.


KIZAK YARIŞLARI İÇİN HAZIRLIK VAR

Son iki yıldır hava şartları nedeniyle iptal edilen Ağlı Kızak Yarışları’nın bu yıl yapılabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Başkan: “Kışa bir hazırlığımız var. İnşallah mevsim olarak hava şartları uygun olursa Kızak Yarışları’nı yapacağız. Ocak ayının son, Şubat ayının ilk haftası gibi bu etkinliği yapmayı planlıyoruz” dedi.


Partisinden istifa eden Ağlı İGM Üyesi Mehmet Sait Yulu hakkında sorulan bir soruya da kısa bir değerlendirme yapan Başkan Çolak: “Arkadaşımızın şahsi düşüncesi. Açıklamasının bazı yerlerini doğru bulmuyorum. Sanki yıllardan beri ülkücü camianın, MHP’nin içinde yetişmiş gibi, Genel Merkez’e çok atıp tutmak doğru değil. Kişisel tercihidir, saygı duymak gerekiyor. Bağımsız olarak devam edeceğim diyor ama bilmiyorum, fazla konuşmak da istemiyorum” dedi.


Belediye’yi 30 Mart akşamı 1 Milyon TL borçla devraldıklarını, bu borcu yapılandırma programına soktuklarını sözlerine ekleyen Başkan: “İki ayda bir bu borcumuzu ödüyoruz. Piyasa borcu da vardı, yaklaşık 300 Bin TL civarında, bunu ödüyoruz” diye konuştu.


Düğün Salonu projesinden de bahseden Başkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birinci katında 150’şer m2’lik işyeri dükkan olan, ikinci katı 800 m2’lik düğün salonu projem var. İnşallah önümüzdeki yıl buna başlayacağız. Eski düğün salonumuz 1996’da yapıldı ancak artık yeterli gelmiyor. KUZKA’ya sunmuştu bu projemizi ancak kabul edilmedi.”


İMAR PLANI KONUSUNDA BİR ÇALIŞMAMIZ VAR

Önceliklerinin İmar Planı olduğunu söyleyen Başkan, bu konuda şu cümleleri kullandı: “Bütün mahallelerimizi imar planı içerisine almak istiyoruz. Bu talebimizi Sayın Milletvekilimiz Hakkı Köylü’ye de ilettik. İnanın çok büyük sıkıntılarımız var. İmar Planı’nın yüzde 50’si hibe oluyor, geriye kalan yüzde 50’sini de biz karşılayacağız. Bununla ilgili İller Bankası’na müracaatımızı yaptık, Meclis kararını da aldık. Sayın Milletvekilimiz Hakkı Köylü bu konu da gereken desteği bize vereceğini söyledi, kendisine ilçem adına teşekkür ediyorum. 12 kilometre uzaklıkta mahallemiz var. Yerleşim biriminin etrafındaki yerlerin adı hep tarla geçiyor. Tarla geçtiği için, İstanbul’dan gelen birisi ev yaptıracağım diye yola çıkıyor ancak Toprak Koruma Kanunu’na göre ev yaptıramıyor. İzin alamadıktan sonra, ne kadar yerim var derseniz deyin ev yaptırılamıyor. Çıkar yolu olarak, imarı aldığımız zaman tarla vasıflı yerler arsa yerine geçecek. Bu yönde bir çalışmamız var.”


Kastamonu Gazetesi