05 / 11 / 2024

Şahinler Holding'e iflas koruma tedbir kararı kaldırıldı!

Şahinler Holding'e iflas koruma tedbir kararı kaldırıldı!

Şahinler Holding'in 17 Eylül 2010 itibarıyla söz konusu 11 şirketi üzerindeki iflas koruma tedbir kararı kaldırıldı




Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Holdingin dünya çapında 25 şirketi ile faaliyetlerini sürdürdüğünü, ancak kendilerinin de son krizden etkilenerek Türkiye´deki 11 şirketin iflas erteleme sürecine girdiğini hatırlattı.

17 Eylül 2010 itibarıyla söz konusu 11 şirketin bu süreçten mahkeme kararıyla çıktığını, yeniden ticari ve sanayi faaliyetlerine normal şekilde devam eder hale geldiğini vurgulayan Şahin, "Türkiye´deki bazı şirketlerimiz için alınan bu karar genelde 5-6 yıl uygulanabilmektedir. Ancak biz 2 yılı doldurmadan bu kulvarı terketme başarısını gösterebildik" şeklinde konuştu.

Grup bünyesinde yaşadıkları sıkıntılı kriz dönemini ve bu dönemi nasıl aştıklarını anlatan Şahin, özellikle 2008 ortalarına doğru vadelerin uzadığını, tahsilatlarda sıkıntı yaşandığını, alacakları tahsil edemediklerini, borçlu olduklarının da vadesinden önce çekleri tahsil etmek üzere bankalara gittiklerini söyledi.

Bunların yanı sıra dünyada yaşanan büyük mali kriz nedeniyle yabancı bir banka tarafından sendikasyon kredisinin çevrilememesinin kendileri açısından sıkıntılı dönemin başlamasını tetiklediğini belirten Şahin, bu dönemde aldıkları önemli stratejik kararları kararlılıkla uyguladıklarını, bu sayede oldukça keskin bir dönemeci başarıyla geçtiklerini kaydetti.

Kriz dönemini Grup açısından yeniden yapılanma sürecine dönüştürdüklerini vurgulayan Şahin, aynı pazarlara hitap eden şirketleri birleştirerek ciddi bir verimlilik elde ettiklerini, gelecek vaat etmeyen bazı şirketleri kapattıkları, bazı bölümleri birleştirdiklerini, fazlalıkları atarak daha proaktif bir yapıya dönüştüklerini ifade etti.

-"ÇALIŞAN SAYISI VE CİRODA YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜK"-

Kemal Şahin, "Grubu tepeden tırnağa elden geçirip yeniden yapılandırdık. Maalesef çoğunluğu üretim dışındaki personel olmak kaydıyla çeşitli kademelerde çalışan epey arkadaşımızı işten ayırmak zorunda kaldık. Böylesine ağır bir krizin içinde yaşanan zorlu dönemin doğal sonucu olarak topyekun bir küçülme de yaşandı. Çalışan sayımız ve ciromuzda yüzde 20 civarında bir küçülme oldu. Şu anda çalışan sayımız 10 bin, ciromuz ise 1 milyar doların üzerinde" şeklinde konuştu.

2010 yılının ilk yarısında satışların yüzde 25 artarak 2009´un üstünde seyrettiğini, son aylardaki toplam satışlardaki artışın ise yüzde 40'ı bulduğunu ifade eden Şahin, bu artışlarla kriz öncesi rakamlara döndüklerini söyledi.

Müşteri taleplerinde de artış olduğuna işaret eden Şahin, Türkiye´deki tekstil faaliyetlerini çok daha iyi kalite ve daha hızlı talep eden Zara, S. Oliver, Next, Marco Polo, C & A gibi büyük alıcılara odaklandırdıklarını, Çorlu´daki tesisin tam kapasiteyle çalıştığını, konfeksiyon üretimini ise büyük çapta Anadolu;ya kaydırdıklarını söyledi.

-"MERTER´DE ŞEHİR OTELİ, BEYLİKDÜZÜ´NDE 5 YILDIZLI OTEL"-

Yurtdışındaki firmalardan Mısır, Ürdün ve Bulgaristan´daki faaliyetlerin de artarak devam ettiğini anlatan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şahinler Holding için 2008 ve 2009 yılı toparlanma, verimlilik artırma, krize karşı dayanıklı hale gelme ve tedbir yılı olmuştur. Özellikle 2010 yılının ilk yarısında tedbirli olmaya devam ettik. Ancak önümüzdeki dönemde projelerimizi raftan indirerek yatırımlarımızı başlatacağız. Türkiye´de turizm, gayrimenkul geliştirme, enerji, yurtdışında ise tekstil alanlarında yatırımlarımız devam edecektir. Gayrimenkul alanında Beylikdüzü projemize önümüzdeki günlerde bir inşaat firması ortaklığıyla start vereceğiz. Ciddi büyüklükteki bu projemiz, konut ve ticari mekanlardan oluşmaktadır."

Turizm alanında da büyümeyi düşündüklerinin altını çizen Şahin, Antalya´da ağırlıklı olarak sahil bölgelerinde kiralama ya da satın alma yoluyla önümüzdeki dönemlerde yeni tesisleri devreye sokabileceklerini, Merter´deki şirket merkezini şehir oteline dönüştüreceklerini, Beylikdüzü´nde de 5 yıldızlı bir otel yapmayı planladıklarını bildirdi.

Tekstil sektöründe ise Türkiye´de ciddi büyük yatırımlar yapmayacaklarına dikkati çeken Şahin, ancak mevcut tesislerde iyileştirme, kaliteyi artırma ve talebe göre kapasite artışına yönelik yatırımlar yapıp konfeksiyonda Anadolu´daki yatırımcılarla işbirliği yaparak büyümek istediklerini söyledi.

Kemal Şahin, Türkiye´deki catering şirketinin faaliyetini sürdürdüğünü hatırlatarak, tekstil dışında gıda sektöründe bu veya başka alanlarda yatırımlara girebileceklerini ifade etti.

-"BİZZAT FABRİKAYI BİZ KURMAK İSTEMİYORUZ"-

Konuşmasından sonra soruları da yanıtlayan Şahin, Türkiye´de büyük yatırımlara girmeme nedeninin sorulması üzerine, "Türkiye pahalanmaya devam ediyor. TL değerlenmeye devam ediyor. Bu ihracatçı için bir kabus oluyor. Biz de fiyat tutturmakta zorlanıyoruz. Anadolu´daki mevcut yatırımlar veya orada yapılan yatırımlarla birşeyler yapmak istiyoruz. Bizzat gidip fabrikayı biz kurmak istemiyoruz" diye konuştu.

Borçlarına ilişkin bir soruya ise Şahin, "Piyasaya hemen hemen hiç borcumuz yok. Bankaların borcunun da bir kısmını ödedik, bir kısmını yeniden yapılandırdık" yanıtını verdi.

Yaşadıkları sürecin iflastan koruyarak yapılandırma süreci olduğunun altını çizen Şahin, "Bu süreçten bankalar da kazançlı çıktı. Herkes kazançlı çıktı. Demek ki bu yol doğru bir yolmuş" dedi.

Kemal Şahin, genel merkezi Beylikdüzü´nde yapılacak projede ofis bölümüne taşıyabileceklerini belirterek, "İnsanın büyüklüğü binalarıyla, arabalarıyla, gösterişiyle olmaz. Krizden çıkardığımız en önemli ders de bu oldu. Bizim genel merkezimiz de büyük bir yer olmayacak" şeklinde konuştu.

Şahin, iflas erteleme sürecine giren 11 şirketten 2-3 tanesini kapattıklarını söyledi.
AA


Geri Dön