12 / 08 / 2024

Sahte emlak ilanlarıyla 50 kişiden 3 milyon TL aldılar! Uzmanlar, kapora konusunda uyardı: Evi yerinde görün!

Sahte emlak ilanlarıyla 50 kişiden 3 milyon TL aldılar! Uzmanlar, kapora konusunda uyardı: Evi yerinde görün!

Son zamanlarda emlak siteleri üzerinden sahte ilanlar hazırlayan dolandırıcılar, 50 kişiden tam 3 milyon TL aldı ve kayıplara karıştı. Uzmanlar ev alacakları ve kiralayacakları uyardı. İşte o açıklamalar...



Emlak arayanların ilk tercihleri olan ilan siteleri artık resmen mağdur bulma platformu haline geldi. imsarlar, bazı siteler üzerinden uygun fiyatlı sahte kiralık konut ilanları verirken, irtibata geçen vatandaşlardan ise  emlakçı masrafı adı altında para almaya başladılar. 

Söz konusu dolandırıcılık yöntemi ile 50 kişiden 3 milyon TL alan dolandırıcılar kayıplara karışırken, uzmanlar da vatandaşları bu konu ile ilgili uyardı. 

Sahte emlak ilanlarıyla 50 kişiden 3 milyon TL aldılar! Uzmanlar, kapora konusunda uyardı: Evi yerinde görün!

EVİ MUTLAKA YERİNDE GÖRÜN

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in aktardığına göre; Avukat Sinan Keskin, mağdur edilmemek için kiralanacak ya da satın alınacak olan evin mutlaka yerinde görülmesi gerektiğine dikkat çekti ve konutun içini gezip kontrol etmeden kapora veya herhangi bir ödeme yapılmamasının ve gerçek mülk ev sahibi ile konuşulmasının gerektiğini belirtti. 

Sinan Keskin, "Vatandaşların, irtibata geçtikleri emlakçının resmi bir emlakçı olup olmadığını araştırması gerekir. Ayrıca emlakçının Ticaret Odası’na kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek ve yetki belgelerinde de inceleme yapmak gerekli. Güvenilir emlakçılar, genellikle iş yerlerinde ağırlama yapar ve resmi belgelerini sunmaktan çekinmezler" diye konuştu. 

Sahte emlak ilanlarıyla 50 kişiden 3 milyon TL aldılar! Uzmanlar, kapora konusunda uyardı: Evi yerinde görün!

IBAN'DAN PARA YATIRIRSANIZ 'KAPORA BEDELİ' YAZIN 

Herhangi bir ödeme yapmadan önce detaylı bir kira sözleşmesinin hazırlanması gerektiğini de dile getiren Avukat Keskin, kapora verildiğine ilişkin yazılı metin olması gerektiğini söyledi ve "İBAN üzerinden gönderim sırasında açıklama kısmına kapora bedeli yazılmalı" dedi. 

Keskin, konuya ilişkin "Sözleşmelerin noter huzurunda yapılması, dolandırıcılık riskini azaltan ve yasal geçerliliğini artıran bir tedbir olur. Para banka kanalıyla gönderilmiş ise İBAN bilgilerinden izleme yapabilmekte ve hesap sahiplerini belirleyebilmekte.  

Bankaların kullanılması ya da mağdurların inceleme imkanını ortadan kaldıracak bir hile ile dolandırıcılık suçunun işlenmesi durumunda nitelikli dolandırıcılık suçu söz konusu olmakta ve dolandırıcılık eyleminin kaç kişi tarafından yapıldığı cezanın tayininde önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu. 

Sahte emlak ilanlarıyla 50 kişiden 3 milyon TL aldılar! Uzmanlar, kapora konusunda uyardı: Evi yerinde görün!

EVİN FOTOĞRAFLARI, BİLGİLERİ YERİNE KONTROL EDİLMELİ 

Siber Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise sahte ilanların cazip fiyatlar ile konulduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli durumlar bulunuyor. Öncelikle, herhangi bir ilanla ilgilenirken, konut fotoğraflarının ve bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesi gerekiyor. 
Konutun gerçekten kiralık olup olmadığını öğrenmek için doğrudan mülk sahibi veya güvenilir emlak ofisleriyle iletişime geçmek en güvenilir seçenek olacaktır. Ayrıca, ilanlardaki iletişim bilgileri ve fiyatların çok cazip olması şüphe uyandırmalıdır; aşırı ucuz rakamlar genellikle dolandırıcılığın işareti olabilir."

Kapora veya diğer masrafları ödemeden önce evin yerinde görülmesinin önemli olduğunu dile getiren Kırık, evin gerçekliğini doğrulamak ve sözleşmeyi imzalamak için fiziksel olarak gitmenin en güvenli yaklaşım olduğunu belirtti. 

Kırık, konuya ilişkin açıklamasını "Ayrıca, emlakçı ile sözleşme imzalarken dikkatli olun ve herhangi bir ödemeyi sadece resmi ve güvenilir kanallar aracılığıyla gerçekleştirin. Dolandırıcılıklardan korunmak için, çevrimiçi emlak ilanlarını dikkatle incelemek, araştırma yapmak ve herhangi bir şüphe durumunda yetkili mercilere başvuru yapmak gereklidir" diyerek tamamladı.

Yarısı Bizden Kampanyası 15 soruda tüm detaylarıyla! Evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat!

Emlak Konut GYO Bizim Mahalle'de yüksek kazançlı dükkanlar satışta! Peşin ödemede yüzde 15 indirim fırsatıyla!

Emlakta 'doğrulanmış ilan' düzenlemesiyle tüketici mağduriyeti engellenecek! Yeni düzenlemede kim, neye dikkat etmeli?

Kiralık ev bulamayan öğrencilerin imdadına 'ATEM' yetişti! 


Geri Dön