30 / 04 / 2024

Sahte ev ilanlarında temizlik: 30 günde yüzde 10'u silindi

Sahte ev ilanlarında temizlik: 30 günde yüzde 10'u silindi

Ev ilanları için yapılan düzenleme ve bakanlığın yaptığı denetimlerle verdiği cezalar etkisini göstermeye başladı. İlan sitelerindeki sahte ilanlar bir bir siliniyor...



Konut fiyatlarındaki hızlı artışın ardından gayrimenkul piyasasına ilişkin yeni düzenleme kararları alındı.

Konut ilanlarınI kapsayan, kimliğini gizleyerek sahte hesaplar ile ilan verilmesini engelleyen düzenlemeler 1 Kasım’da yürürlüğe girmişti.

Bu tarih itibariyle ilan portallarında mevcut ilanların yüzde 7 ila 10’u silindi. Satılık konut sayısının arttığı bu dönemde ilanların düşmesi, düzenlemenin etkisiyle sahte ilanların piyasadan çekildiğine işaret ediyor.

Posta gazetesinde yer alan habere göre, Konut fiyatlarındaki hızlı artışın ardından ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla piyasadaki denge sarsılırken, birçok kişi de mağdur oldu. Kaparo dolandırıcılığı, düşük fiyatlı sahte ilanlarla şahısları çekip başka ev pazarlama gibi yöntemlerle konut almak isteyenleri mağdur edenleri engellemek için Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan düzenleme 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Söz konusu tarih ile ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesi engellendi.

Sahte ev ilanlarında temizlik: 30 günde yüzde 10 u silindi

46 BİN İLAN SİLİNDİ

Hayata geçirilen bu düzenleme ve bakanlığın yaptığı denetimlerle verdiği cezalar etkisini göstermeye başladı. Sitelerdeki ilan sayısı günden güne düşüyor. Düzenleme başlamadan önce 25 Ekim tarihinde en çok ilanın yer aldığı portalda 489 bin satılık konut ilanı yer alırken, kasım ayı sonu itibarıyla bu sayı 443 bine geriledi. Yani bir ayda silinen ev ilanı sayısı 46 bini gördü. Bu durumda konut ilanları yüzde 9.4 azaldı. 

Aynı dönemde sahibinden olan ilan sayısı yüzde 24.6 azalışla 69 binden 52 bine düşerken, emlak ofislerine ait ilan sayısı yüzde 6.8 gerileme ile 407 binden 379 bine inmiş durumda.

Sahte ev ilanlarında temizlik: 30 günde yüzde 10 u silindi

YAKLAŞIK 100 BİN ADET

Bu sitelerdeki tüm taşınmaz (satılık, arsa, kiralık ev, işyeri) ilanları baz alındığında ise 25 Ekim’de 1 milyon 190 bin ilanın yer aldığı portalda bu rakam 1 milyon 60 bine, 419 bin ilanın olduğu bir başka portalda 389 bine, 353 bin ilanın bulunduğu diğer bir portalda ise 328 bine düştü.

118 bin ilanın bulunduğu bir başka portalda ise rakam 108 bine geriledi. Tüm bu sitelerde silinen ilan sayısı portföyün yüzde 7 ile 10’u arasında değişti. Silinen ilan sayısı toplandığında 200 bine yaklaşsa da bir evin ilanının farklı sitelerde de yayınlandığı dikkate alındığında tüm taşınmazlara ilişkin silinen ilan sayısının 100 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Ev sahiplerinden tarifeli kira modeli: Yıllık mı, aylık mı ödeme yapacaksınız?

Ev sahipler ile kiracılar arasında tahliye taahhütnamesi krizi... 


Geri Dön