28 / 04 / 2024

Sait Halim Paşa yalısı nerede? Bihter filminin galasının yapıldığı yalının adresi!

Sait Halim Paşa yalısı nerede? Bihter filminin galasının yapıldığı yalının adresi!

Bugün yayına giren "Bihter" filminin galası, Sait Halim Paşa Yalısı’nda ünlü isimlerin katılımıyla yapıldı. Galanın ardından binlerce kişi Sait Halim Paşa yalısı ile ilgili araştırma yapmaya başladı.



Merakla beklenen "Bihter" filminin galası Sait Halim Paşa Yalısı’nda yapılmasının ardından binlerce kişi yalıyı merak etmeye başladı. 

SAİT HALİM PAŞA YALISI NE ZAMAN KİM TARAFINDAN YAPILDI?

Sait Halim Paşa Adını, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu ve eski Osmanlı Sadrazamı Sait Halim Paşa'dan alıyot. Söz konusu yalı 19. yüzyılın son çeyreğinde İstanbul Yeniköy'de inşa edilmiştir.

Sait Halim Paşa Yalısı’nın ilk sahipleri Düzoğulları ailesi olduğu tespit edildi. Bilindiği kadarıyla Düzoğullarından kalan yalıyı Aristarhis Ailesi tamamen yıktırmış ve tahmini 1863 yılında yeniden inşa ettirmişti.

Yalı, 1876 yılında Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu Prens Abdülhalim Paşa’nın mülkiyetine geçmesine rağmen o dönemde yalının harap halde olması ve istenilen büyüklükte olmaması nedeni ile Çanakkaleli mimar-kalfa Petraki Adamandidis’e bugünkü biçimiyle yeniden yaptırılmış.

 Abdülhalim Paşa’nın 1890 yılında vefatı ile yalı Paşa’nın dokuz evladına kalan yalı, Sait Halim Paşa, kardeşlerine ait hisseleri satın alarak 1894 yılında yalının tamamına sahip olmuş. Paşa'nın ölümünden sonra ise yalı varislerine kalmıştır.

Sait Halim Paşa yalısı nerede? Bihter filminin galasının yapıldığı yalının adresi!
Sait Halim Paşa Yalısı 1968’de Turizm Bankası’na satılmış ve bir müddet sadece yabancıların girebildiği kumarhane olarak kullanılmış.  

1989’da T.C. Turizm Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası’na dönüştürüldükten sonra Sait Halim Paşa Yalısı’nın sahibi Türkiye Kalkınma Bankası olmuş. 

1995 yılında, Başbakanlık resmi konuk evi olarak kullanıldığı sırada yangın çıkan yalıda, sonrasında başlatılan restorasyon 2002 yılında tamamlanmış.

Prof. Dr. Doğan Kuban başkanlığında, yedi danışmanın denetiminde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında yapı, yangından önceki haline göre değil de inşa edildiği 1860’lı yıllardaki haline göre restore edilmiş, 2005 yılında 49 yıllığına üst kullanım hakkı özel sektöre devredilmiştir.

Sait Halim Paşa Yalısı'nda günümüzde düğün, toplantı ve davetle düzenlenmekte.
Sait Halim Paşa yalısı nerede? Bihter filminin galasının yapıldığı yalının adresi!

SAİT HALİM PAŞA YALISI NEREDE?

Yeniköy’de Boğaz’ın kıyısında yer alan Sait Halim Paşa Yalısı’na hem deniz hem kara yolu ile ulaşım sağlanmakta. Yalı Taksim Meydanı’na 30 dakika (16 km), Atatürk Yeşilköy Havalimanı’na 40 dakika (36 km), Sabiha Gökçen Havalimanı’na 45 dakika (47 km) uzaklıkta konumlanıyor.

Yalının iskelesi teknelerin yanaşmasına imkan sağlarken, deniz yolu ile Beşiktaş İskelesi’ne 45 dakika, Kabataş İskelesi’ne 55 dakika mesafede.

Yalıyı aldı plajı kapattı!

Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı 200 milyon TL'ye satıldı! 

Geri Dön