Ekonomi

Sakarya için çok önemli gelişme! O ilçe Endüstri Bölgesi ilan edildi!

Türkiye’nin sanayi, istihdam ve dolayısıyla da ekonomisi için çok ehemmiyetli bir il olan Sakarya ile ilgili oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlananan Cumhurbaşkanı Karar ile Sakarya’nın hangi ilçesinin statüsü değişecek?

Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret ili Sakarya'nın Karasu ilçesinde belirlenen alanın "Sakarya Endüstri Bölgesi" ilan edilmesine karar verildi.

Konuyla alakalı Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece Sakarya’nın Karasu ilçesinde belirlenen alan "Sakarya Endüstri Bölgesi" ilan edildi.

Dünyanın en önemli denizlerinden olan Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelere en yakın limanlardan olan Sakarya'daki Karasu Limanı, yük elleçleme hizmeti ve Ro-Ro seferleriyle ülke ekonomisine katkı sağlamakta.

Sakarya ilinin Karasu ilçesinde 2017 senesinde hizmete giren limanda, 2020 yılında Ro-Ro seferleriyle 29 bin araca hizmet verilmişti. Karasu Limanı’nda aynı yıl genel kargo yükü miktarı ise 880 bin ton olarak gerçekleşmişti.

2021 yılında 1,1 milyon ton elleçleme ve 50 bin araçlık Ro-Ro seferi düzenlenen limana, yıl boyunca 481 gemi yanaşmıştı.

Rusya ila Ukrayna arasındaki savaşa rağmen devam eden seferlerde bu yıl ise şimdiye kadar 700 bin ton elleçleme ve 12 bin 500 araçlık Ro-Ro seferi yapılmıştı. Savaşın seyrine bağlı olarak bu yılın 1,1 milyon genel yük elleçleme ve 30 bin araçlık Ro-Ro seferiyle tamamlanması hedeflenmekte.

Karasu Limanı şu haliyle yıllık 1,5 milyon ton genel yük, 50 bin konteyner ve 50 bin Ro-Ro kargo kapasitesine sahip.

Limanın ikinci fazının da tamamlanması ve demir yolu bağlantısının sağlanması gerçekleştiğinde, genel yüklerde 6 milyon ton, 150 bin konteyner, Ro-Ro hizmetlerinde ise yıllık 110 bin araçlık kapasiteye ulaşılacak.

Coğrafi konumu sayesinde deniz yolu taşıma maliyetlerinde, İstanbul Boğazı geçişi sonrasında gidilecek herhangi bir limana göre daha düşük imkanlar sunan Karasu Limanı’ndan, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle şubat ayından beri Ukrayna limanlarına Ro-Ro seferleri yapılamıyor.

Karasu Limanı'rdan Rusya'daki Kavkaz Limanı'na devam eden Ro-Ro hattında ise haftada yapılan iki seferle ortalama 250 araç taşınmakta.

Öte yandan hinterlandında Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan Sakarya ve Kocaeli sanayi bölgelerini barındıran liman, demiryolu bağlantısı sayesinde güvenli, çevreci ve hesaplı taşıma alternatifleri sunmakta.