Kent Haberleri

Sakarya Karma OSB Söğütlü'ye taşınacak!

SATSO, Sakarya Adapazarı Karadere Mahallesinde faaliyete geçmesi planlanan Karma OSB’nin tarım arazinde olması nedeniyle, Söğütlü 3. Organize Sanayi Bölgesinin yanına taşınmasına karar verdi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı olağan meclis toplantısı Neşet Peker başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda bir önce ki aya ait kesin hesap listeleri oylanarak kabul edildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının bertaraf olduğunu ifade etti.

 

Sert duruş

Kösemusul, “Milletimiz vatan sevgisini, kardeşliğini, iradesini, özgürlük aşkını tüm dünyaya göstermiştir. Her ne kadar saldırı olursa olsun; Allah’ın izniyle milletimiz bu asil duruşundan asla taviz vermeyecektir. OHAL döneminde de devletimiz, büyük bir hassasiyetle bu eli kanlı terör örgütlerinin üyelerine, doğrudan ya da dolaylı yoldan destekçilerine ve sempatizanlarına asla geçit vermeyecek, en sert duruşu göstereceklerdir” dedi.

 

‘Deprem engel değil’

17 Ağustos 1999 depremin yıldönümünde anma törenine katıldıklarını ifade eden Kösemusul, “Deprem gerçeğini, o dönemi hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. O dönem, ekonomik sıkıntıların maksimuma ulaştığı, ciddi problemlerle karşılaştığımız bir dönemdi. O zor günlerden Sakarya’mız adına başarılardan söz ettiğimiz bugünlere gelene kadar ticaret erbaplarımız, esnafımız, işçimiz, sanayicimiz, sabırla ve ciddiyetle üzerine düşeni yerine getirme gayreti içinde oldu. Hamdolsun bugün çalışmalarımızın meyvesini alıyoruz. Rahatlıkla söyleyebiliriz. Deprem, Sakarya’mıza yatırım için bir engel teşkil etmemektedir” diye konuştu.

 

İhracat rakamları

Temmuz ayı ihracatında iş dünyası olarak umutlarını diri tutan rakamlarla karşılaştıklarını belirten Başkan Kösemusul, “Sakarya’mız 168 milyon 487 dolar ihracatı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 geçen aya göre de yüzde 35,5 oranında yükseliş gösterdi. Haziran’da 13. sıraya kadar gerilemiştik. 1 ay geçmeden yeniden yerimize, 9. sıraya geri döndük. İnşallah önümüzdeki dönemde daha iyi rakamlarla karşılaşacağız. Alternatif Pazar için ihracat tecrübelerimizin daha da yükselmesi için çalışmalarımızı Sonbahar’da artıracağız” dedi.

 

Rusya pazarı

Kösemusul, “Cumhurbaşkanımızın, devletimizin ve hükümetimizin, STK’larımızın dış pazardaki aktifliğini korumak ve yükseltmek anlamında ciddi çalışmaları var. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi yolundaki çalışmaların gerçekleştirilmesi önemli bir adım olmuştur. Dış politikada dostlarımızı artırmak adına atılacak adımları iş dünyası olarak destekliyoruz. Türkiye, iyi bir dost, bulunduğu coğrafyada devletiyle ve milletiyle güven teşkil eden bir istikrar adasıdır” dedi.  

 

Rus yatırımcılar

Kösemusul, “Bu anlamda işbirliklerinin artacağına yürekten inanıyorum.  Biliyorsunuz Rusya, hem ülkemiz hem de Sakarya’mız için çok ciddi bir pazardır. Sakarya’mız da Rus yatırımcıların tercih ettiği ve önümüzdeki dönemde de tercih edeceği önemli bir şehir konumundadır.  Normalleşme ile birlikte atılacak adımlar ve gerçekleştirilecek işbirlikleri ile güçlü ticareti inşallah yeniden sağlayacağız” dedi.

 

Teşvik Paketi

Yeni teşvik paketi için hükümete teşekkür eden Kösemusul, “Yeniden üretim ve istihdam, güçlü ekonomi yolunda daha çok çalışmalıyız. Teşvik paketi ile ihracatçı iş adamlarımıza yeşil pasaportun önü açıldı bunu çatı kuruluşumuz TOBB’ta hemen her toplantıda iş dünyamız istiyordu. Yatırım ve ihracat kredilerine erişim kolaylaşıyor, şirket kurmak, kapatmak kolaylaşıyor, ihracatta işlemler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda tek elden toplanarak hızlanıyor, karşılıksız çek sorununda yaptırımlar getiriliyor, kamuda tasarruf dönemi başlıyor, damga vergisinde kolaylıklar var, kredi çekerken taşınabilir menkul değerler de teminat gösterilebilecek, uluslararası firmalar yönetimi Türkiye’den yaparsa kurumlar vergisi ödemeyecek” dedi.

 

Aidatlara taksit

SATSO aidatlarına değinen Kösemusul, “Üyelerimize de bir kolaylık duyurumuz var. 6736 sayılı “Bazı alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” çerçevesinde Odamızın 30 Ağustos 2016 tarihinden önceki aidat alacaklarına tahakkuk eden gecikme zamlarına da af gelmiştir. Aidat borcunun anaparası ödenmesi durumunda 6 eşit taksit imkânı da getiriliyor. Son başvuru 31 Ekim 2016. Bu kolaylığa üyelerimizin ilgi göstereceğini düşünüyorum” dedi.

 

Araç talebi

Kösemusul, “Bugün sizlerin de onayına sunacağımız iki madde var. İlk madde, 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra Başbakanlık genelgesiyle başlatılan Dayanışma Kampanyasına Odamız tarafından 50 bin TL. bağış yapılması; 2. Maddemiz ise Sakarya İl Emniyet Müdürlüğümüz, içinde bulunulan OHAL sebebiyle emniyet teşkilatının güçlendirilmesi amacıyla Odamızdan 10 adet hizmet aracı talebinin gerçekleştirilmesidir. Sizlerin desteğiyle inşallah bu çalışmaları da yapalım istiyoruz” dedi.


3 yeni proje

3 yeni projeden bahseden Kösemusul, “ Ayrıntılarını kısa süre sonra paylaşacağımız önemli üç projemiz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA’nın son yönetim toplantısında onaylandı. Süs bitkiciliği alanında Sakarya’mıza çok önemli katkılar vereceğine inandığımız Doku Kültürü Laboratuvarı ve Uygulama Merkezi bunun yanı sıra Doku Kültürü Fizibilite Çalışması ile birlikte eğitim, nitelikli eleman ve ara eleman çalışmalarımıza değer katacak Hayat Boyu Öğrenme Merkezi için Genel Sekreterime ve emek veren çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Toplamda 30 araç

Kösemusul ayrıca Arifiye ve Serpan’da Meslek Liselerinin tamamlandığını, Arifiye SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini çok yakında açacaklarını ifade etti.  Ayrıca Serpan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışını hızlandırmak için gayretlerinin sürdüğünü kaydetti. 


Kösemusul’un konuşmasının ardından 15 Temmuz Dayanışma Kampanyasına 50 bin TL ve Emniyet Müdürlüğüne 10 hizmet aracı bağışlanması konusu oy birliği ile karara bağlandı. Başkan Kösemusul araç sayısının Ticaret Borası ve OSB’lerle birlikte 30’u bulacağını ve bunların teslimi için bir tören düzenleneceğini de açıkladı. Araçların Toyota marka olacağı ve vergi alınmayacağı için tanesinin 30 bin liradan alınacağı da belirtildi.


Taksitle telefon

Gündemin Meslek Komiteleri ile ilgili maddesinde söz alan Beylül Bayrak ise, telefonların taksitle alınabilmesi için gerekli çalışmaların TOBB aracılığı ile bakanlığa iletilmesi gerektiğini ifade etti.


Türk Ordusu

Meclis Üyesi Adem Bilgen de son zamanlarda ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan terör olayları ve saldırıları lanetlediğini dile getirerek Suriye topraklarına giren Türk Ordusu’na selametler dileyerek kampanyaya destek verdiğini ifade etti.


OSB’nin yeri değişti

Meclis toplantısının sonunda tekrar söz alan Mahmut Kösemusul, SATSO’nun alacağı araçların yanı sıra Ticaret Borsası ve OSB’lerin de desteği ile emniyet müdürlüğüne hibe edilecek araç sayısının 30’u bulacağını belirtti. Kösemusul ayrıca Adapazarı OSB’nin de yerinin değiştiğini açıkladı.


Karar verdik

Kösemusul, “ Tarım konusundaki hassasiyetimizi muhafaza ediyoruz. OSB’nin yapılacağı alan tarım alanı olduğu için yer değişikliğine gittik. Daha tarım dışı alan olan bir yere taşımaya karar verdik. Bu konudaki çalışmalarından dolayı Meclis Üyemiz Yunus Zor’a teşekkür ediyorum” dedi. Karadere Mahallesi’ne yapılması planlanan Adapazarı OSB’nin, Söğütlü’ye taşınacağı öğrenildi. Adapazarı OSB, Söğütlü’de bulunna3. OSB’nin yakınındaki bir alana yapılacak. 



Sakarya Yenigün