Sakarya Valiliği'nin kestiği orta hasarlı binaların suyunu mahkeme geri açtırıyor!
Sakarya Valiliği'nin 5 Aralık'ta aldığı kararla 1999 depreminde zarar gören orta hasarlı binaların suyu kesildi. Bina sakinleri ise konuyu yargıya taşıdı
Sakarya Valiliği'nin 5 Aralık'ta aldığı kararla 1999 depreminde zarar gören orta hasarlı binaların suyu kesildi. Bina sakinleri ise konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sular yeniden açıldı. Vali Yardımcısı Adem Saçan, "Karar hasarlı konutların boşaltılmasında sıkıntıya neden olacak. Mahkeme keşke teknik raporu bekleseydi." dedi.Sakarya'da 1999 depreminden kalan orta hasarlı konutların kesilen suyu, yargı kararıyla tekrar açılıyor. Zaten yasak olan hasarlı konutlarda oturulmasının önüne geçmek için valiliğin talimatıyla suları kesen Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), mahkemenin kararı karşısında şaşkınlık yaşıyor. Suyu kesilen 29 orta hasarlı binanın mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında suları yeniden açıldı.
SASKİ, belediyelerden gelen listeler doğrultusunda 325 orta hasarlı binadan 293'ünün suyunu kesti. Ancak 29 bina sahibi, dava açarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu abonelerin suyu yeniden açıldı. Çok sayıda abonenin de aynı yolu izlemek için mahkemeye başvurduğu belirtiliyor. 23 hasarlı binanın da SASKİ hizmet alanı dışında kalması sebebiyle suyu kesilemedi.
Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ortak karar alarak can güvenliği açısından bu binalardan oturanları tahliye etmek için sularının kesilmesi kararı almıştı. İkinci aşamada ise bu konutlar yıkılacaktı. Mahkemenin beklenmedik kararı hem valiliği hem de büyükşehir belediyesini zora soktu. Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası ve Sakarya Üniversitesi de olası bir depremde orta hasarlı binaların yerle bir olacağı ve içinde yaşayan insanların hayatlarını kaybedeceği yönünde uyarıda bulunmuş ve 'beton tabutluk' olarak nitelendirilen bu binaların hemen tahliye edilmesini istemişti.
İKİ MAHKEME FARKLI DEĞERLENDİRDİ
Hasarlı konutlarda oturanların çıkartılması için sularının kesilmesiyle ilgili Sakarya'da iki mahkeme farklı karar verdi. 1. İdare Mahkemesi teknik raporu beklemeden suların kesilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verirken, 1. İdare Mahkemesi ise teknik raporu bekledikten sonra karar verecek.
Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nin hasarlı konutların suyunun kesilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararını, teknik raporu beklemeden ilk müracaatta verdiğini, bunun da hasarlı konutların boşaltılmasında sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Saçan, "Mahkeme teknik raporu hazırladıktan sonra yürütmenin durdurulması kararı verilmesi daha uygun olabilirdi." dedi.
Teknik rapor incelendikten sonra zaten bu binalarda oturulmasının sakıncalı olacağının ortaya çıkacağını belirten Saçan, "O zaman bu hasarlı konutların suları ikinci kez kesilmiş olacak." diye konuştu. Elektrik ve suyu kesilen hasarlı binaların yıkılması için her bina için belediyelerin encümenden yıkım kararı alacaklarını hatırlatan Saçan, "Yıkım kararı daha sonra tebliğ edilecek. Bu tebliğden sonra bir süre verecekler. Bu süre içinde binasının sağlam olduğunu belirterek yargıya başvurabilecekler." bilgisini verdi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise hasarlı konutların olası bir depremde büyük can kayıplarına sebep olacağını söyledi. Toçoğlu, "Sakarya Valiliği, ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi olarak ortaklaşa bazı adımlar attık. Orta hasarlı binaların elektrik, su ve doğalgaz kesim işlemleri gerçekleştirildi. Fakat yargı kararıyla bazı vatandaşlarımızın sularını yeniden açtırdığını öğrendik. Süreç devam ediyor." açıklamasında bulundu.
DURAN SAVAŞ / Zaman