Genel

Sakarya'daki Deprem Kültür Müzesi, yaşanan korkuyu hatırlatıyor!

Sakarya'daki Deprem Kültür Müzesi'nde isteyenler için 7.4'lük depremin hissedilebileceği bir platform var

Depremzedeleri anlamak mı istiyorsunuz O zaman yolunuzu Sakarya'ya düşürmelisiniz. Buradaki Deprem Kültür Müzesi'nde isteyenler için 7.4'lük depremin hissedilebileceği bir platform var. Platform , isteyen müze ziyaretçilerine o anı yaşatıyor!Depremin adını duymak bile insanı korkutmaya yetiyor. Ancak Sakarya'da bulunan ve makinelerle 7,4 büyüklüğünde deprem üreten platform da, insanlar kendi istekleriyle depremi yaşıyor. Platform, Marmara depreminden sonra, yaşanılanların unutulmaması için yapılan Deprem ve Kültür Müzesi'nde müze de. Yaklaşık 30 kişi kapasiteli platformda, deprem yapay makinelerle üretiliyor; küçük sarsıntılarla başlıyor. Birkaç dakika içinde de 7,4'e kadar çıkabiliyor. Gerçekle hiç bir farkı olmayan buradaki depremde etkiler, platforma yerleştirilen eşyalarla da gözlemlenebiliyor.

İlginç mimarisi 'Bina yıkılmış' ihbarlarına neden oldu

Müzenin ilginç mimarisi yüzünden 'göçmüş bina' ihbarında bulunanlar oldu. Fay kırığı teması işlenerek göçük şeklini andıran ve yıkık duvarları, eğik kolonları ve kırık kirişleriyle farklı bir görünüme sahip olan müze bu yönüyle 'yıkık bina' ihbarları yapılmasına sebep oldu. Müze inşaatının ilk zamanlarında binayı ilk kez görenler ve müze yapımından haberi olmayan vatandaşlar, telefona sarılıp emniyet ve itfaiyeyi arayıp 'göçük bina' ihbarında bile bulundu. Ancak insanlar zamanla müzenin inşaatına alıştı.

Dünyada 4 müzeden biri

Deprem müzeleri kapsamında dünyanın 4 müzesinden biri olan Deprem ve Kültür Müzesi, Türkiye'de tek olması yönüyle de dikkat çekiyor. Peki müzede, depreme yönelik ne anlatılıyor Bir kere Marmara depreminde Sakarya'da hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı 3 bin 285 kristal anıt bulunuyor. Sonra, 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar sergileniyor. Müzenin bir bölümü makinelerle yapay sarsıntı oluşturulacak şekilde dizayn edilerek depremin etkisi plastik eşyalarla izlenebiliyor. Sanal deprem platformunda 7,4 büyüklüğünde sarsıntının bir benzeri yaşatılıyor. Eğitim salonu, kafeteryası bulunan müze her gün ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Ankara'da oturan ve esnaflık yapan Mehmet Arı, Sakarya'ya bir yakınına misafirliğe geldiğini ve müzeyi ziyaret ettiğini belirterek, '43 yaşındayım. Hayatımda büyük bir deprem yaşamadım. Yanımın beni müzeye getirdi, deprem platformunda 7,4 büyüklüğünde deprem yaşadım. Korkunç bir deneyimdi. Yapayı böyle ise gerçeğini asla yaşamak istemem.' diyerek duygularını dile getiriyor. Platformda depremi yaşayan ilköğretim 8. sınıf öğrencisi Tuba Berk ise öğretmenlerinin depremle ilgili birçok bilgi verdiğini dile getirerek 'Depremin ne olduğunu bu platformda yaşadığım depremle çok iyi anladım.' ifadesini kullanıyor.

Başkan Dişli: Yapay deprem bilincini artırıyor

Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, müzenin deprem bilincinin oluşmasında büyük katkı sağladığını vurguluyor. Müzeyi bugüne kadar çoğunluğu öğrenci olmak üzere yaklaşık yarım milyona yakın kişinin ziyaret ettiği bilgisini veren Dişli, şu bilgileri paylaşıyor: 'Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız ortak bir proje ile öğrencilerimize müzeyi gezdiriyoruz ve depremle ilgili bilgi veriyoruz. Öğrencilere burada öğretmenleri eşliğinde deprem yaşatıyoruz. çok etkili oluyor. Öğrenciler evlerine döndüklerinde baba ve annelerine depremi anlatıyorlar. Televizyon dolap gibi depremde devrilebilecek eşyaların sabitlenmesini istiyorlar. Oturdukları evin sağlam olup olmadığını sorguluyorlar. Bu da gösteriyor ki deprem müzesi, deprem bilincinin oluşmasında önemli bir görev üstlenmiş oluyor.'

DURAN SAVAşž/Zaman