Ekonomi

Sakarya'ya 1,5 milyar lira yatırımla yeni baraj projesi

Sakarya'da şehrin alternatif içme suyu kaynağı için 1,5 milyar liralık yatırımla baraj yapılacak. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında şehir halkına baraj müjdesi verdi

Sakarya'nın su ihtiyacına cevap verebilmek adına 1 milyar 500 milyon TL yatırımla yeni bir baraj inşaatının startı verilecek.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında şehir halkına baraj müjdesi verdi.

Yüce, "Çalışmalarında önemli ölçüde yol kat etiğimiz 1 milyar 500 milyon liralık bir barajı daha şehrimize kazandıracağız. Çalışmaları son aşamasına geldi. Sakarya'mızın en büyük yatırımlarından biri olacak. Bu vesileyle şehrimizin su geleceğini tamamıyla garanti altına almış olacağız. Hedefimiz dünyada bir numara olmak." dedi.

SAPANCA GÖLÜ 32 METREYİ AŞTI

Kentin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Sapanca Gölü ve çevresini kirlilikten koruduklarını dile getiren Yüce, "Yıl boyunca göldeki hareketleri teknolojik sistemlerle takip ediyoruz. Göl çevresindeki yerleşim ve iş yerlerini denetliyor ve kontrol ediyoruz. Sapanca Gölü şu an 32,29 metre seviyesiyle son yılların en yüksek seviyesinde." açıklaması yaptı.

 

SAKARYA'NIN TEMİZ SU İHTİYACI NERELERDEN KARŞILANIYOR?

Sakarya'da 4 bin 790 hektar doğal göl yüzey alanı, 1136 hektar akarsu yüzeyi alanı olmak üzere toplam 5926 hektar su yüzey alanı ile su kaynağı varlığı bakımından zengin kabul edilmektedir. Sapanca Gölü, Adapazarı ve Çevre yerleşimleri için önemli bir içme kullanma suyu kaynağıdır.

Sakarya ilinde diğer içme suyu kaynakları yeraltı suları ve kaynak sularıdır. Mudurnu çayında içme suyu temin maksadıyla Ballıkaya barajı fizibilite çalışmalarına başlandı.

Sakarya ilinde şehir tamamen nehir çökelleri üzerindedir. Bu alüvyon tabaka içinde yeraltı suyu çok yüksek seviyededir, bazı kısımlarda ise batak durumdadır. DSİ 3. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre ilde toplam emniyetli yer altı suyu rezervi 248 milyon m3 /yıl’dır. Bunun 245 milyon m3 Aşağı Sakarya Ovasında geriye kalan 3 milyon m3 ’ü diğer bölgelerdedir. Yeraltı suyu ovada ortalama 2-5 m derinliktedir. Akarsular; Sakarya Nehri, Çark Deresi, Dinsiz Çayı, Mudurnu Çayı, Darıçayır Deresi, Maden Deresi, Melen Deresi, Karaçay Deresi, Akçay Deresi, Yırtmaç Deresi, Sapanca dereleri, Değirmendere gibi pek çok akarsu bulunmaktadır. Maden ve Melen hariç geri kalan akarsuları tamamı Sakarya Nehrine boşalmaktadır.